K prozkoumání městské fauny a flóry opět vyzývá City Nature Challenge

K prozkoumání městské fauny a flóry opět vyzývá City Nature Challenge 

Vyfotografovat rostlinu, houbu nebo živočicha nedaleko svého bydliště, a vytvořit tak hodnotná data pro vědecký výzkum. Od pátku 30. do pondělí 3. května se po celém světě včetně Prahy, Brna a nově také Uherského Hradiště odehraje projekt City Nature Challenge.

City Nature Challenge byl v necovidových časech soutěžním projektem, v němž města ze všech koutů planety soupeří o co největší počet zpozorovaných přírodních rozmanitostí. Vzhledem k pandemii jde pouze o spojování lidí se zájmem o faunu a flóru v okolí svého domova.

Zájemci se letos mohou zapojit prostřednictvím bezplatné mobilní aplikace iNaturalist, do níž stačí nahrát pořízené snímky, podle nichž platforma identifikuje rozličné živočišné či rostlinné druhy. Shromážděná data poté využívají vědci, kteří na jejich základě lépe vyhodnotí přírodní procesy a vymyslí adekvátní ochranu přírody na daných místech.

V loňském roce se v Praze do projektu zapojilo přes čtyři sta uživatelů, kteří s deseti tisíci vytvořenými snímky pomohli určit na dvanáct set druhů, ponejvíce rostlin a hmyzu.

V tuzemsku se účastníci nejvíce setkávali s česnáčkem lékařským či šeříkem obecným, ze zvířat potom s kachnou divokou nebo holubem hřivnáčem. Nejzajímavějším příspěvkem byl podle organizátorů motýl lišejníkovec malý objevený v Prokopském údolí v metropoli.  

Foto: archiv NM

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!