Udělejte z balkonu pěstitelský ráj, mnoha druhům se daří i tam

 Exterier 
29. dubna 2021 09:49 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Potěšíte nejen sebe, ale i oči kolemjdoucích Pixabay
Nemáte zahrádku, ale přesto jste zapálení pěstitelé? Pak je vaším královstvím beze sporu balkon, který v mnoha ohledech hravě supluje zahradu okolo domu. Měli byste však myslet na to, že i tento kout potřebuje řádně připravit na nadcházející sezonu.

Vrhněte se tedy na důležité úkoly, díky nimž bude váš balkon opět pěstitelským i relaxačním koutem.

Vezměte to z gruntu

Ještě než jaro začne být skutečně jarem, sáhněte po čisticích prostředcích a vypulírujte svůj balkon do posledního detailu. Odmastěte podlahu a vymeťte pavučiny z rohů, očistěte také parapety.

A pak už hurá pro nábytek, který vám bude dělat pro příštích pár měsíců na balkoně společnost. Pokud máte křesla a stoleček z plastu, čeká vás jednoduchý úkol, tedy jejich pouhé umytí mýdlovou vodou.

Pokud jste si naopak pořídili nábytek ze dřeva, je zapotřebí ho ještě před sezonou nejen vyčistit, ale především přelakovat a namořit. Je to důležité proto, aby silné sluneční paprsky nezničily původní barvy, kterými nábytek hýřil, a také aby naopak v případně přílišné vlhkosti nezačalo dřevo trpět, vlhnout a tlít.

Udělejte si plán

Začněte také přemýšlet, kam umístíte jaký truhlík a co v něm vlastně budete pěstovat. Máte-li kupříkladu balkon na severní straně, bude se u vás dařit mimo jiné begóniím nebo hortenziím, které se stanou doslova ozdobou vašeho balkonu, z bylinek pak můžete na tuto světovou stranu vysadit například libeček.

Balkon či lodžii můžete ozdobit závěsnými truhlíky s petúniemi nebo surfiniemi. Zřejmě nejpopulárnější jsou surfinie ze skupiny Pendula, kdy se jedná o jedinečně převislé, bohatě kvetoucí rostliny.

Nevzdávejte se domácí zeleniny

Jasno byste měli mít také v tom, zda chcete na balkoně pěstovat nějakou zeleninu či bylinky. Právě teď je totiž ideální čas na jejich výsev. Takže ani tehdy, když nemáte zahradu, nemusíte se ochudit o zeleninu plnou vitaminů.

Například odrůda cherry rajčat přezdívaná bajaja slibuje až několik set chutných plodů na každé rostlině, a přitom se dají úspěšně pěstovat ve velkém květináči na balkoně. V těchto podmínkách vám také skvěle porostou papriky či pro balkony určený listový salát odrůdy Baby Leaf. Čtěte také: Pěstujte si tuřín a nebudete litovat. Nenáročná zelenina přináší spoustu zdravotních benefitů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008