Senátní komise podpořila rozvoj venkova s pomocí akčních skupin

Sdílejte článek
Senátní komise podpořila rozvoj venkova s pomocí akčních skupin

Vláda by měla podle senátní komise zajistit další rozvoj venkova nadále s pomocí místních akčních skupin (MAS). Měla by jim vyčlenit 5000 korun ročně na obyvatele z operačních programů EU, o jejichž použití by se nemělo rozhodovat centrálně. Novinářům to dnes řekl předseda komise pro rozvoj venkova Jiří Vosecký (SLK). Návrh podpořil také předseda klubu provládních senátorů Jaroslav Větrovský (za ANO).


Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo podle návrhu vyčlenit pro MAS deset procent z Integrovaného regionálního operačního programu, ministerstva zemědělství, práce a sociálních věcí pak stejné podíly z Operačního programu Zaměstnanost a prostředků na Společnou zemědělskou politiku. Ministerstvo životního prostředí by mělo dát MAS dvě procenta z Operačního programu, ministerstvo průmyslu a obchodu 2,5 procenta z operačních programů k podnikání.

Peníze by měly podle Voseckého posloužit ke zlepšení kvality života na venkově, kde bydlí polovina české populace. Jako příklad nutné pomoci uvedl strukturálně zanedbané oblasti někdejších Sudet. "Rozvíjet český venkov musí lidi na venkově," uvedl Vosecký. Podle něj o potřebách venkova nemohou rozhodovat úředníci v Praze jako v období komunismu.

Místní akční skupiny, jichž je v Česku 112, jsou společenstvími občanů, neziskových organizací, podnikatelů a veřejné správy. Spolupracují na rozvoji venkova, zemědělství a získávání finanční podpory z EU a z národních programů. Základním cílem MAS je zlepšování kvality života a životního prostředí ve venkovských oblastech. Jedním z nástrojů je také aktivní získávání a rozdělování dotací.

Zdroj: ČTK


Přečteno: 259x