Česko zastavilo Sputnik V. Brazílie šokuje. Nesmysly a tlak USA, zní z Ruska

29.04.2021 10:37

Kolem vakcíny proti koronaviru Sputnik V to opět jiskří. Český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) oznámil, že stále nemá dost informací, aby se mohl k ruské vakcíně jakkoli vyjádřit. Oznámení přišlo ve chvíli, kdy se Brazílie rozhodla dát od ruské vakcíny ruce pryč. Ruský fond přímých investic (RDIF), který prodává vakcínu Sputnik V do zahraničí, oznámil, že brazilský regulační úřad mohl vakcínu Sputnik V odmítnout po nátlaku Spojených států.

Česko zastavilo Sputnik V. Brazílie šokuje. Nesmysly a tlak USA, zní z Ruska
Foto: Repro France24.com
Popisek: Dodávka vakcíny Sputnik ze Spojených arabských emirátů dorazila do Palestiny

Prezident Miloš Zeman je velkým zastáncem nákupu ruské vakcíny Sputnik pro Česko. V rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz na počátku března prohlásil, že by měl být z vlády vyhozen tehdejší ministr zdravotnictví Jan Blatný a spolu s ním i šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová, aby nákupu Sputniku už nikdo nebránil.

Anketa

Kdyby teď hospoda poblíž načerno otevřela zahrádku, zašli byste posedět?

53%
33%
hlasovalo: 20479 lidí

Blatný byl z vlády skutečně vyhozen, ale Irena Storová zatím ve funkci ředitelky SÚKL zůstává a dál si trvá na tom, že se ústav nemůže k ruské vakcíně proti covidu vyjádřit dřív, než bude mít dostatek informací,

„Zatím je těch dokumentů velmi málo. I těch informací, které se z toho dají vyčíst, je velmi málo, takže pokud mám odpovědět na to, jestli jsou to nějaké kompletní dokumenty k registraci nebo k posouzení nějaké vakcíny, tak to absolutně nejsou,“ poznamenala Storová v rozhovoru pro Reflex.cz

Běžně prý má kompletní dokumentace k lékům a vakcínám desítky až stovky tisíc stránek. V případě Sputniku SÚKL však dostal jen několik desítek stránek, čili jen naprostý zlomek informací. „V některých oblastech my informace nemáme žádné,“ uvedla šéfka úřadu s tím, že když nemá informace, nemůže vydat ani negativní, ani pozitivní stanovisko. Celý SÚKL je prý zvyklý pracovat s fakty a tady nemá téměř s čím pracovat.

Podle Storové musíme počítat i s tím, že to dopadne jako na Slovensku, že do země dorazí jiný Sputnik, než který byl představen ve vědeckém časopisu Lancet. Jestliže odborníci na Slovensku říkají, že přesně k tomuto došlo, Storová jim věří. „Já mám naprostou důvěru v to, co řekli. Samozřejmě, že mě to nenechává klidnou,“ uvedla Storová.

Ze slov prezidenta Zemana, který žádá její pád, si prý těžkou hlavu nedělá. Na Sputnik se dívá jako na jakoukoli jinou vakcínu, u které musí vědět, že pokud ji povolí, tak se po očkování lidem nic nestane, že to nepoškodí jejich zdraví. Musí znát informace o nežádoucích účincích vakcíny a tak podobně. Dokud je nedostane, nemůže prý posvětit očkování vakcínou, o které toho víme velmi málo. 

„Já musím vědět, že se na sebe každé ráno mohu podívat do zrcadla, vědět, že jsem neudělala žádné rozhodnutí, které nebylo podloženo informacemi,“ řekla jasně. „Já neumím posoudit, jestli je to politická hra. Já politice nerozumím. ... Já odpovídám za to, že když si jdete koupit lék na bolest hlavy, tak od něj očekáváte, že vás přestane bolet hlava. A teď si představte, co byste si o mně pomyslel, kdyby vám lék zafungoval jinak. Nedej bože, aby vám třeba ublížil. Tohle já musím sledovat, protože to byste se obrátil na mě a na svého lékaře a ne na politiky,“ vysvětlila Storová s tím, že toto bude lidem vysvětlovat a vysvětlovat a vysvětlovat. To považuje za svůj základní úkol.

V poslední den měsíce dubna pro Český rozhlas zopakovala, že SÚKL má po týdnech čekání stále k dispozici jen zlomek dokumentace k ruské vakcíně Sputnik. Dodané množství informací podle Storové nestačí k tomu, aby se SÚKL mohl k ruské vakcíně jakkoli vyjádřit.

„Naše připomínky jsme předali Úřadu vlády, který nás požádal o tuto odbornou konzultaci, a nemáme na ně v tuto chvíli žádnou zpětnou vazbu,“ uvedla Storová.

Vyjádření Ireny Storové přichází v okamžiku, kdy brazilský ústav pro kontrolu léčiv - regulační úřad Anvisa - označil ruskou vakcínu Sputnik V za „rizikovou“, jelikož obsahuje živý virus, jenž je schopen dalšího samostatného množení. Gustavo Mendes z brazilského regulačního úřadu to označil za závažnou závadu vakcíny Sputnik V.

Denis Logunov, jeden z tvůrců vakcíny Sputnik V, však podle agentury Reuters důrazně odmítl, že by se adenovirus, na němž vakcína Sputnik V stojí, zvládl sám replikovat.

„Vakcína je čistá ... a neobsahuje replikačně kompetentní adenoviry,“ řekl Logunov novinářům. Zdůraznil, že vakcína prochází čtyřmi stupni důkladného čištění, takže virus schopný množit se podle něj obsahovat zkrátka nemůže. „Díky tomu je výroba mnohem dražší, protože ztrácíme část našeho produktu. Dosahujeme však neuvěřitelné úrovně čistoty,“ dodal.

Ruský fond přímých investic (RDIF), který prodává vakcínu Sputnik V do zahraničí, oznámil, že brazilský regulační úřad mohl vakcínu Sputnik V odmítnout po nátlaku Spojených států  a zdůraznil, že vakcína se využívá už v jednašedesáti zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…