Koronafokus: Můžete vzít příbuzné z pobytové služby na procházku, nebo domů? Jaká pravidla platí?

29. duben 2021

Počet klientů nakažených koronavirem v pobytových sociálních službách nadále klesá. Podle posledních údajů asociace poskytovatelů těchto služeb jich je covid pozitivních 1190, v zařízeních celkově je asi 100 tisíc klientů. Stále ovšem v domovech seniorů nebo třeba osob se zdravotním postižením platí zpřísněná protiepidemická opatření. Jaká, to shrne vědecký reportér Českého rozhlasu Ondřej Vaňura.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Jaký je trend nakažených v zařízení sociálních služeb?

Z údajů Asociace poskytovatelů sociálních služeb je opravdu vidět klesající trend nakažených. A to nejen u klientů pobytových služeb, což jsou v naprosté většině klienti domovů seniorů, ale také u zaměstnanců, těch je aktuálně covid pozitivních zhruba 750.

Pro porovnání: v polovině ledna byla čísla o dost vyšší, nakažených klientů pobytových služeb bylo přes 5 tisíc.

Za tím poklesem je podle asociace s největší pravděpodobností očkování proti covidu. Protože jak klienti, tak i personál byli zařazení do skupiny 1A, to znamená, že očkování dostávali mezi prvními.

Čtěte také

Oočkováno je zatím zhruba 80 až 90 procent klientů a necelých 60 procent personálu. Proočkovanost dále narůstá, protože někteří tehdy vakcínu dostat nemohli, byli například po prodělaném covidu, jiní byli v názoru na vakcíny skeptičtí a zájem projevují až později.

Jaká protiepidemická opatření teď v domovech platí?

Jak v domovech seniorů, tak například v domovech pro osoby se zdravotním postižením jsou celorepublikově totožná pravidla.

Stále v nich pokračuje pravidelné testování klientů i zaměstnanců na covid. Jsou tam ale výjimky, testování nemusí podstoupit člověk, který má ukončené očkování proti covidu a nebo v posledních 90 dnech toto onemocnění prodělal.

I nadále také platí pravidla pro návštěvy. Každý, kdo do domovů míří, musí na místě podstoupit testy na koronavirus, případně přinést čerstvý z jiného odběrového místa. I tady ale platí zmíněné výjimky, tedy lidé s očkováním nebo po nedávno prodělaném onemocnění test podstupovat nemusí.

A můžu si vzít příbuzného z domova seniorů na návštěvu k sobě domů?

Klienti opustit pobytové zařízení můžou, má to ovšem jedno zásadní ale. Pokud klient nemá ukončené očkování, opustí místo a následně se do domova vrátí, stále se na něj vztahují mimořádná opatření. Po návratu musí do pětidenní karantény a podstoupit musí postupně dva testy na koronavirus.

Čtěte také

U tohoto opatření je úplně jedno, jestli daný klient areál domova opustí na několik desítek minut, na půl dne nebo třeba na týden.

Právě toto opatření mnohde působí problémy, protože jednotlivé domovy na něj nemají kapacity. V praxi by totiž takový klient musel být na jednolůžkovém pokoji a těch je většinou nedostatek. A třeba u zařízení, kde jsou lidé s demencí, se to ani podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb nedá pořádně uhlídat.

Další připomínky k tomuto opatření shrnuje prezident asociace Jiří Horecký: „Je to problematické. Jsou i jisté pochybnosti: pokud by ta zařízení nezajistila karanténu, tak by neměla klientům umožnit opustit zařízení. A my se domníváme, že to omezení pohybu mimo nouzový stav a ve vazbě na pandemický zákon ani není možné.“

Jinak jsou ale podle Jiřího Horeckého pravidla nastavená správně.

Projevuje se současný pokles nakažených lidí nějak na psychice klientů v domovech sociálních služeb?

Nejen podle asociace, ale i podle některých ředitelů domovů seniorů ano. Nejvíce klientům pomohlo umožnění testovaných návštěv, což už bylo na konci loňského roku.

I od té doby je ale znát rozdíl. Díky vakcinaci a poklesu počtu nakažených se můžou klienti mezi sebou více stýkat, mají i více aktivit, můžou opět společně jíst v jídelnách. Navíc už se v domovech neobjevují velké skupiny nakažených, většinou to jsou samostatné případy.

A to vše jsou důvody, které aspoň částečně příznivě psychiku nejen seniorů ale i lidí se zdravotním postižením ovlivňují.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio