Cyklostezka, která měří 3,7 kilometrů a vede po levém břehu Svitavy, musela být částečně přehrazena. „Od čtvrtku 29. dubna je trasa uzavřena v úseku mezi čistírnou odpadních vod po první železniční podjezd. Uzavírka bude začít asi 100 metrů za čistírnou. Důvodem je nebezpečí padání kamení. Opakovaně sem vyjížděli hasiči, vysvětlil starosta obce Bílovice Miroslav Boháček.

Pěšky lze obejít

Sesuv skály ohrožuje cyklisty, bruslaře i chodce. Cyklostezka je navíc oblíbená i mezi maminkami s dětmi. „Nebezpečí je tak velké, že kameny mohou padat kdykoliv a mohly by ohrozit osoby na životech. Je to nepříjemné, ale bezpečí lidí je pro nás nejdůležitější,“ říká starosta.

Video
Video se připravuje ...

Životu nebezpečné, sesouvá se skála: Cyklostezka mezi Bílovicemi a Obřany se částečně uzavře. Markéta Malá

Pěší mohou obejít uzavřenou oblast po pravém břehu řeky Svitavy. „Ve směru od Bílovic můžete jít od ulice Nad Nádražím, kolem fotbalového hřiště a přejít po lávce u pěti kanálů pod Obřanským hradem. Tato cesta je ale o něco delší,“ radí Boháček.

Auta směřující z Bílovic tudy neprojedou. Majitelé chat mohou ke svým nemovitostem přijet pouze ze směru od Obřan.

Rychle zabezpečit

Bílovice, kterým se přezdívá Moravské Švýcarsko, bývaly oblíbeným místem výletů obyvatel Brna již za první republiky. „Do konce týdne by měl být hotový geologický posudek. Budeme hledat řešení, jak cyklostezku zabezpečit, aby bylo možné ji co nejdříve otevřít. Budeme zřejmě žádat o pomoc s financováním město Brno i Jihomoravský kraj,“ dodává starosta.

Fotogalerie
5 fotografií