Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Česko

V Praze se objevil první případ indické mutace koronaviru. Cizinec měl teplotu a bolesti hlavy

Hygienici v Praze zaznamenali první případ indické mutace koronaviru. foto: ČTK

Aktualizováno
Praha - Hygienici v Praze zaznamenali první případ indické mutace koronaviru. Případ se týká člověka z Indie. Pražská hygiena o tom ve čtvrtek informovala na webu. Další případy této mutace v Praze neeviduje. Podezření na takzvanou indickou mutaci se už dříve v Česku objevilo v Hradci Králové.
  14:34

V Hradci Králové se zřejmě objevila indická mutace koronaviru. Dva lidé jsou v izolaci, jejich kontakty v karanténě

Člověk, u kterého se indická mutace potvrdila, měl zvýšenou teplotu, bolesti svalů a hlavy. Jiné zdravotní obtíže nebyly zjištěny, uvedli hygienici. Pražská hygiena ihned po zjištění indické mutace zahájila detailní epidemiologické šetření a dohledává eventuální rizikové kontakty, aby se mutace nepřenesla na další lidi. 

Lidem hygienici doporučují, aby nadále dodržovali potřebná preventivní opatření. Jde zejména o nošení respirátorů, pravidelné mytí rukou a dodržování alespoň dvoumetrových rozestupů.

Podle stanoviska Světové zdravotnické organizace (WHO) z tohoto týdne zatím o tzv. indické mutaci covidu-19 nejsou k dispozici bližší podrobnosti. WHO mutaci detailně sleduje a průběžně vyhodnocuje. Na základě současných poznatků se nepředpokládá, že by se průběh onemocnění s indickou mutací výrazně lišil od klasického průběhu.

Podezření na indickou mutaci se už v Česku objevila minulý týden v Hradci Králové. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v sobotu uvedl, že mutaci přivezla zřejmě studentka z Indie. Podezření prověřuje Národní referenční laboratoř pro chřipku Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle mluvčí krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veroniky Krejčí byl případ s podezřením nahlášen v pátek 16. dubna.

‚Dvojitá‘ mutace z Indie straší Česko. Existuje podezření, že by mohla být mnohem snáze přenosná

Od úterý tohoto týdne je zakázáno cestovat do Indie. Je zařazena mezi země, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Zpřísnily se i podmínky návratu. Do České republiky se mohou z Indie vrátit pouze Češi a rezidenti žijící v ČR. Před odletem z Indie musejí absolvovat PCR test, poté do 24 hodin po vstupu na české území jej musí zopakovat. Třetí PCR test musí absolvovat mezi 10. a 14. dnem od příletu. Během celé této doby musí být v karanténě.

V Indii nyní přibývají nakažení koronavirem rekordním tempem. Za poslední den mělo v zemi pozitivní test skoro 380 tisíc lidí, což je znovu nejvyšší denní bilance na světě od začátku pandemie. Celkový počet případů nákazy v Indii překročil hranici 18 milionů. Indie, kde žije víc než 1,3 miliardy lidí, jen za duben ohlásila více než šest milionů nově nakažených, uvedla agentura AFP.

Autor: