Spotify v prvním čtvrtletí utržilo přes dvě miliardy eur, ale jeho profitabilita klesá. Zdraží proto předplatné

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

daniel-ek-spotify2

Foto: Spotify

Spoluzakladatel a CEO Spotify Daniel Ek

0Zobrazit komentáře

Na rozdíl od čím dál tím dražšího soupeření na poli televizních streamovacích služeb, mezi těmi hudebními se trh nyní zdá zcela stabilní. Spotify tak za uplynulé čtvrtletí získalo další, poměrně standardní, tři miliony platících posluchačů a s přehledem si drží místo na vrcholu. Na jeho poli ale začíná zase trochu jiný typ boje. Švédská služba spouští placené podcasty, rozšiřuje dostupnost i na Facebook a plánuje zdražení několika typů předplatného.

Z finančního hlediska na tom Spotify nebylo vůbec špatně. Za počáteční měsíce letošního roku ohlásilo obrat 2,15 miliardy eur (přes 55 miliard korun), což je nárůst přibližně o 16 % oproti loňskému roku a přesně taková částka, jaká se očekávala. Dobré zprávy přinesla také čísla ztrát na akcii, které byly oproti předpokladům naopak nižší. Hodnota akcií firmy po ohlášení výsledků přesto asi o desetinu klesla.

Spotify totiž sice neustále stabilně roste, ale pomaleji, než se předpokládalo. Navíc pořád ztrácí peníze, byť méně než dříve. Zatímco na Wall Street se očekávalo, že se služba pochlubí asi 360 miliony všech aktivních uživatelů, skutečné číslo se zastavilo na 356 milionech, blízko spodní hranice vlastních projekcí firmy. Stejně jako tomu bylo koncem loňského roku se pak také nyní snížil průměrný příjem z jednoho placeného účtu, konkrétně o 7 % meziročně.

Jak zmiňuje The Wall Street Journal, snižování příjmu na prémiového uživatele platí pro pět z šesti posledních čtvrtletí. Způsobují to hlavně snahy o nabírání nových předplatitelů různými promo akcemi a levnějšími předplatnými v zemích jako Indie a Rusko. Spotify proto postupně ohlašuje a spouští nové strategie, jak tuto situaci zlepšit a přiblížit se obecné ziskovosti.

joerogan-spotify-2

Foto: Spotify

Největší podcaster na světě Joe Rogan je exkluzivně na Spotify

Stále například počítá s tím, že jedna z hlavních cest k tomu vede přes podcasty. Ty jsou, jako v případě Joe Rogan Experience, díky exkluzivitě jedním ze způsobů, jak lidi lákat k přechodu na prémiové účty, a zároveň nabízejí široké pole pro reklamu. Podle informací Spotify tráví uživatelé jeho služby poslechem podcastů čím dál více času a například zmíněný Joe Rogan prý výrazně překročil očekávání.

Dalším krokem tak je v tomto audio formátu představit další způsob, jak uživatele motivovat k placení. Na prezentaci minulý týden představil placené podcasty Apple a Spotify nyní spouští vlastní verzi. Tvůrci budou v rámci předplatného svým posluchačům nabízet bonusový obsah nebo předplatitelé prostě získají možnost si své oblíbence vychutnat bez reklam či je přímo finančně podpořit.

Zajímavostí je, že Spotify předplatné nebude nabízet přímo ve svojí aplikaci, ale na separátní platformě pro podcasty Anchor. Firma si také z předplatných od tvůrců po dobu prvních dvou let nebude nic brát, až pak jim naskočí poplatek pěti procent z každého prodaného předplatného. V současnosti se podcasteři mohou do programu registrovat a mezi uživatele se prémiový obsah začne dostávat v průběhu následujících měsíců.

Připlatit si ovšem brzy budou muset i posluchači, které žádný speciální podcastový obsah neláká. Spotify totiž ve Spojených státech i Evropě chystá zdražování několika typů předplatného pro hudbu. Zatímco v Severní Americe se vyšší ceny mají prozatím týkat jen Premium účtů pro celou rodinu, obyvatelé Evropské unie, tedy samozřejmě i Česka, by měli očekávat růst cen i jinde.

spotify

Foto: Omid Armin/Unsplash

Spotify nabídne hi-fi předplatné s bezztrátovou kvalitou zvuku

Konkrétně se od června zdraží předplatné u plánů Family, Duo a Student. První ze zmíněných bude místo stávajících 14,99 eura měsíčně stát 17,99 eura, plán pro dvojice vyjde na 7,99 eura a studenti budou nově místo 2,99 eura platit 5,99 eura. Pro nové uživatele by měly všechny změny platit už od zítřka. Větších nákladů na poslech se naopak prozatím nemusí obávat uživatelé standardních individuálních účtů.

Spotify plánuje dostupnost a s ní také profitabilitu svých služeb zvýšit novým hardwarem do aut i integrací do Facebooku. Švédi se sociálním gigantem vymysleli, že když někdo bude na svojí zdi sdílet hudbu ze streamovací služby, půjde si ji pustit přímo tam, bez nutnosti přecházet na samostatný web. Uživatelé Facebooku ve 27 zemích, mezi nimiž však není Česko, tak už nyní mohou ve svém feedu narazit na odkaz na skladbu a pustit si ji ve speciálním minipřehrávači stejně jako třeba video z YouTube.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym