close
Spolupráce

Osvětlení tvoří polovinu zahrady: vyberte pro svou zahradu ty nejlepší!

Decorative,Small,Solar,Garden,Light,,Lanterns,In,Flower,Bed,In

Česko je země zahrádkářů – rádi pěstujeme spoustu květin, ovoce a zeleniny. To ale neznamená, že si na zahradě rádi neodpočineme! A pro pozdní venkovní posezení se hodí vhodné osvětlení. Nebudete tak omezeni – posedět si můžete klidně až do rána. Volba venkovního osvětlení ale může být poměrně problematická, protože na trhu je velké množství výrobků, ze kterých si můžete vybírat. V takové nabídce je velmi snadné se ztratit. A proto přicházíme s krátkým průvodcem, ve kterém jsme osvětlení rozdělili do několika skupin.

Zdroj: {Grisha Bruev} / Shutterstock.com

Na co dát pozor při osvětlení

Pokud na svou zahradu plánujete venkovní osvětlení, musíte pečlivě zvážit jeho umístění. Světlo totiž nemá ozařovat sousedův pozemek – nebo svítit přímo do jeho oken. Taktéž by nemělo dojít k tomu, že byste ozařovali veřejnou silnici natolik, že by to způsobilo nebezpečí pro cyklisty, chodce nebo dokonce řidiče. Pro osvětlení venkovních prostor volte osvětlení, které je speciálně vytvořené pro venkovní podmínky. V případech nepříznivého problému by mohlo dojít k problémům – a to nejen s jističem, ale celkovým elektrickým obvodem.

Dekorativní osvětlení

V zahradě můžete zvolit takové venkovní osvětlení, které bude plnit také funkci dekorační. Může jít o různé světelné řetězy nebo samostojná světla, která fungují například místo sochy. Nezřídka je ale třeba na jejich instalaci myslet už při zakládání zahrady, protože je třeba pro ně vytvořit elektrické rozvody. Pro všechna venkovní svítidla platí to, že by měla být vyrobena z kvalitních materiálů, které budou odolné vůči slunečnímu záření, dešti, vlhkosti či větru.

Zdroj: {smati tipsrisombat} / Shutterstock.com

Jaké materiály jsou k dispozici?

Pro venkovní osvětlení se používají speciální tvrzené plasty, které jsou dostatečně odolné vůči vlivům počasím. S výběrem tvrzeného skla také nešlápnete vedle. Vhodné jsou nerezavějící kovy, jako je například hliník nebo nerez. Odolnost materiálu je u svítidel označována písmeny IP a číslicí. Právě číslice určuje, kam je možné světlo použít:

  • IP 43 jsou světla, která jsou odolná proti atmosférické vlhkosti. Můžete je umístit pod zastřešení.
  • IP 55 označuje osvětlení odolné i proti šikmo padající vodě, například v důsledku sněhu či deště. Na zahradě je můžete umístit kamkoliv.
  • IP 65 a víc jsou nejodolnější a vhodná do bazénů či vodních nádrží.

Odolnost vůči nárazům

Pokud toužíte po světlech, která by měla snést nárazy nebo určité množství tlaku (například světla v zemi, na která je možné šlapat), pak vás bude zajímat označení IK. Stupnice je od 0 do 10, kdy 10 je největší odolnost (pád pětikilového kladiva z výšky 40 cm).

Kam světla umístit?

Venkovní světla můžete umístit na fasádu domu nebo také volně do prostoru – zapuštěné do země. V případě osvětlení altánků, pergol a jiných druhů venkovního osvětlení je vhodné použít nástěnná světla, nicméně i zde mohou být doplněna o samostatně stojící. Avšak je dobré, aby při pohybu nepřekážela. Osvětlení příjezdové cesty volíme tak, aby byla dobře osvětlená cesta i přilehlá zeleň – vypadá to velmi dobře.

Solární svítidla

Jedná se o osvětlení, které je pro zahradu extrémně vhodné. Solární světla vám umožní úsporu energie. Světla totiž v průběhu dne, kdy na jejich solární panel svítí sluníčko, ukládají svou energii, aby ji využili v případě, až jich bude potřeba. Jejich velkou výhodou je to, že je můžete použít do již existující zahrady, aniž byste museli provádět složité zakopávání kabelů. Nevýhodou ale může být omezená doba svícení a v některých případech (zejména u levnějších typů) také poměrně málo světla. K dispozici jsou ve spoustě provedení, včetně těch zapuštěných do země. K osvětlení se používají v naprosté většině LED diody, které jsou úsporné a mají dlouhou životnost.

Komentáře k článku