Jak si poradit s nadváhou vaší domácí šelmy?

30.4.2021 00:00   |   Zvířata
Domácí kočky zrovna nepatří k největším sportovcům. Často tak u nich bývá problém s jejich nadváhou a ta může vést k mnoha zdravotním komplikacím.

kočky

Navíc tyto domácí šelmy trpící obezitou umírají mnohdy dříve než zdraví jedinci. Kila navíc trápí nejvíce kastrované kočky, u kterých kvůli hormonálním změnám roste váha rychleji.

Kočka chovaná doma si dá jídlo a pak se jde koukat z okna, pak se zase nají a jde se opět někam koukat…, dalo by se s nadsázkou napsat. Pravdou ale je, že kočky, které máme doma mají díky nedostatečnému pohybu velké tendence k nebezpečné obezitě.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Krmíte svou kočku správně?
I kočky mohou účinkovat v divadle
Kočkám psí granule nedávejte, nestačí jim!

K té samozřejmě přispívá i špatně zvolená strava, protože příjem energie je u nich většinou větší než její výdej.

Prozkoumejte žebra

A podle čeho poznáme nadváhu u kočky? Samozřejmě největším ukazatelem je samotná váha a pouhý pohled na zvíře. Často ale pomůže i to, když se pokusíte kočce nahmatat žebra.

Pokud se vám to již díky tukovým polštářkům na těle nepodaří, je velká pravděpodobnost, že kočka trpí nebezpečnou nadváhou. Dalším symptomem je i pohybová apatie a častější spánek.

Pozor na rychlé hubnutí

Má-li vaše kočka problémy s váhou, tak rozhodně není (stejně jako u lidí) dobré řešení nastolit striktní dietu a omezit krmivo. Jejich metabolismus by se tím mohl nehezky „rozhodit“ a mohl by nastat hyperglykemický šok.

Při rychlé tukové změně navíc u kočky může dojít i k jaterní lipidóze (ztučnění jater), ta může při neléčení vést až ke smrti zvířete. Výrazněji snižovat váhu u koček je proto důležité pomalu a po poradě s veterinářem.

Obecně je ale dobré nejprve u kočky omezit pamlsky. Případně je vyměňte za netučné sušené maso.  Na kvantitě jídla neubírejte spíše porce rozdělte na několik denních dávek (3x až 4x denně). Krmivo by nemělo obsahovat vysoký obsah tuku, chemická dochucovadla, obiloviny či sóju.

kocka anotKOČIČÍ SERIÁL

Mývalí kočkopes, který umí aportovat
Norka, šelmička ze skandinávských lesů
Chcete britku nebo siamku?
Chováme kočku: Doma, či venku
Mňoukající plyšový medvídek
Malý levhart ve vašem pokoji
Mrštní, přítulní a upovídaní Marťánci
Pořídit si Mícu, anebo šlechtičnu?
Burmila– kráska se smaragdovýma očima
Milá číča, co vypadá jako sova

Přidejte probiotika

„Vhodným řešením je přidat do stravy i probiotika, která pomohou s imunitou a dodají energii metabolismu. Rozhodně kočky nekrmte žádným lidským jídlem,“ říká odborník na výživu psů a koček Jiří Švihálek z Yoggies.cz.

Kočku také před jakýkoliv velkými změnami v jejím jídelníčku vezměte k veterináři, ten vám nejlépe poradí, jak zdravě postupovat a zda vaše kočka opravdu potřebuje hubnout.

Ve dvou to jde líp

„Pokud má kočka například jen mírnou nadváhu tak můžete suché krmivo (které má více energie) nahradit kapsičkami (mokrým krmivem), to má díky většímu obsahu vody méně kalorií,“ dodává Jiří Švihálek.

Během dne zkuste kočku co nejvíce zabavit a zvýšit tak její energetický výdej. Pořiďte jí nové hračky, se kterými se zabaví a nebude pak tolik žádat pamlsky. Ideální je, když jsou kočky dvě.  Mají pak větší tendence k pohybu a zvyšují si svůj energetický výdej, a tudíž se i zrychluje hubnutí.

ozp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jak si poradit s nadváhou vaší domácí šelmy?

nadvaha

30.11.2021   |   09:42   |   od: Bia
Moje starší kočka má také nadváhu, ne moc, ale řešit to musíme. Má předepsanou dietu od vet, naštěstí jí chutná. Horší je to s pamlsky, vím, že je nesmí, sušené maso ale nemá v lásce. Navíc je i alergik, to se pak těžko kombinuje. Naštěstí jsem objevila pamlsky i pro alergiky, česká výroba od české vet. je příjemný bonus (nakupuju na eshopu chlupaci), kočičce chutnají, ale nepřeháním to. Horší je, že ta druhá sní všechno, tak musím dávat víc pozor, aby nesežrala i to dietní. :D
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 30. 11. 2021 9:42
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci