Hlavní obsah

Na papírové přiznání je čas do pondělí, elektronicky ho lze podat až do 1. června

Právo, svj

Čas na odevzdání daňového přiznání v papírové podobě je už jen do pondělí 3. května. To je také poslední den pro zaplacení daně. Přiznání lze podat osobně na podatelnách finančních úřadů, do sběrného boxu nebo zaslat poštou. Těm, kteří nestíhají, Finanční správa radí využít elektronické podání přes online finanční úřad.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Online finanční úřad je dostupný na webu mojedane.cz. Přihlášení je možné pomocí bankovní identity, občanského průkazu s čipem nebo datové schránky.

„Veřejnost může pro podání daňového přiznání využít online finanční úřad, který nabízí možnost pohodlného a jednoduchého vyplnění z domova. Finanční správa v tuto chvíli eviduje 1 623 744 daňových přiznání, které podaly fyzické osoby. Výhodou je, že poplatníci, kteří podají daňové přiznání elektronicky, mají ze zákona prodlouženou lhůtu o jeden měsíc, a to až do 1. června,“ připomněla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Vláda prodloužila termín pro podání daňových přiznání

Domácí

Pro úplnost dodala, že přiznání podaná daňovým poradcem mají lhůtu do 1. července. Generální pardon, kdy se termín pro podání daňového přiznání fakticky letos o měsíc prodloužil, se jich netýká.

Jaké hrozí sankce

Daňové přiznání musí za rok 2020 podat i živnostníci, kteří se přihlásili k paušální dani. „Paušální režim platí až pro rok 2021 a zálohy na paušální daň placené v letošním roce jsou zálohami roku 2021 a živnostníci tudíž musí za rok 2020 přiznání k dani z příjmů podat,“ upozornila Finanční správa.

Posunutí termínu pro odevzdání přiznání a úhradu daně spočívá ve faktickém odpuštění sankcí za neodevzdání přiznání a zaplacení daně do původních termínů. V případě, že poplatník podá daňové přiznání a zaplatí daň po prodloužených lhůtách, tak mu správa pokutu vypočítá již od 1. dubna, respektive 3. května.

Nejčastější nejasnosti ohledně daňových přiznání

Finance

„Například živnostník, který má na dani zaplatit 100 tisíc korun, musí počítat s pokutou 2150 korun, pokud by své papírové přiznání odevzdal v pátek 14. května, tedy 11 dní po termínu. Pokud by přiznání odevzdal ještě o týden později, 21. května, pokuta už by činila 2500 korun. Pokuta stoupá s výší daně,“ vypočetl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

V případě, že se podání daňového přiznání opozdí o pět pracovních dnů, sankce nehrozí. Avšak následné sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta z daně. Maximální postih je pět procent z daně. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta činí minimálně 500 korun a maximálně 300 tisíc korun.

Zákon také upravuje snížení pokuty za pozdní podání přiznání na polovinu, pokud je dodáno do 30 dnů po lhůtě a u poplatníka v daném roce správa neeviduje jiný podobný prohřešek. Podrobnější informace vztahující se k podání přiznání k dani z příjmů včetně formulářů a informací k jejich vyplnění, jsou dostupné na  internetových stránkách Finanční správy.

Reklama

Výběr článků

Načítám