Čokoládovo-oříškové cookies s maldonskou solí

 

Miluji kombinaci sladkého a slaného, takže vás asi nepřekvapí, že mi chutná čokoláda se solí, slaný karamel a jiné (pro mnohé) divnosti) Zdánlivě obyčejné sušenky doplněné špetkou soli, se dostanou hned na jiný level. Zkuste to... buď si je zamilujete nebo ne... to je jak s burákovým máslem... :-)




Čokoládovo-oříškové cookies s maldonskou solí


(mně vyšlo 16 ks)


  • 2 lžíce chia semínek + 6  lžic vody
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 hrnku kokosového/třtinového cukru
  • špetka vanilkového prášku
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku burákového másla
  • 1/2 hrnku kokosového oleje
  • 1/2 hrnku lískových ořechů
  • 1/2 hrnku kvalitní hořké čokolády
  • mandonská sůl



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem či podložkou.


Chia semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou. Ovesné vločky rozmixujeme na moučku. 


Ve velké míse smícháme mleté ovesné vločky se špaldovou moukou, cukrem, vanilkovým práškem, práškem do pečiva, jedlou sodou, špetkou solí. 


Burákové máslo rozehřejeme s kokosovým olejem, promícháme s chia semínky. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v tužší těsto. Na závěr vmícháme nasekané oříšky a čokoládu.


Pomocí lžičky klademe menší hromádky na plech. Rukou je můžeme lehce přitlačit a vytvarovat v kulatou sušenku. Na závěr lehce osolíme a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 12 minut. 





2 komentářů:

  1. Dobrý den, Vy jste je tvořila pouze jako hromádky, nebo jste je uplácla do tvaru sušenky? Plus jaký rozestup mezi nimi, aby se nespekly? Mám takovou špatnou zkušenost s cookies, že když je uplácla, vznikla mi na celém plechu jedna obří mega cookie :D. Nerada bych si to zopakovala -_-"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, lehce jsem je uplácla, ale pořád to byly trošku hromádky. tyto se nerozjížděly jako jiné recepty, se kterými mám zkušenost.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)