Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Začíná světový šampionát curlerek. Češky hrají o start na olympiádě

Ač jde o mistrovství světa, hlavní motivací bude místenka do Pekingu. V Calgary startuje světový šampionát v curlingu a české reprezentantky v čele se skipkou Annou Kubeškovou se pokusí skončit do šestého místa, případně sedmého, pokud se před nimi umístí i Čína, která má jako pořadatel olympijských her 2022 start jistý.

České curlerky
zdroj: WCF autor: Richard Gray

Světový šampionát potrvá do neděle 9. května. Do Kanady byl přeložen ze Švýcarska, kde se kvůli koronaviru nemohl v březnu uskutečnit.

"Kvalitativně jsme mezi osmým a dvanáctým místem, ale dovedu si představit, že dokážeme porazit některé top týmy, které jsou profesionální, a můžeme tak bojovat o účast v nadstavbě a tím pádem i na olympijských hrách," řekl trenér týmu Karel Kubeška.

Je nám líto, video expirovalo.
Curlerky se musely popasovat před startem MS s přísnou karanténou, první zápasy zvládly

Už před týdnem do dějiště turnaje odletěly s Kubeškovou Alžběta Baudyšová, Petra Vinšová, Ežen Kolčevská a Michaela Baudyšová. "Chybělo nám soutěžní zatížení, zápasy, ale snažili jsme se to nahnat vylepšením techniky a přípravou strategie a taktiky," řekl Kubeška.

Nejlepším českým výsledkem žen na šampionátu je šesté místo z roku 2018, sedmé byly o rok dříve. V roce 2019 se Češky na MS nedostaly a loni se kvůli koronaviru nekonalo.

V základní části se utká každý s každým, Češky tak mají před sebou třináct zápasů. První dva celky postoupí do semifinále, další čtyři země se utkají ve čtvrtfinále.

Pokud české curlerky nepostoupí na olympiádu ze šampionátu, budou mít ještě šanci v prosincové kvalifikaci, v které mají jistou účast.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články