Barytonista a bývalý člen Janáčkovy opery Petr Císař zemřel před týdnem ve třiačtyřiceti letech. „Neměl rád jen operu, ale i moderní hudbu, třeba Freddieho Mercuryho nebo Toma Jonese. Všechny možné písničky. Ze záliby chodil zpívat i na karaoke,“ vzpomínala matka zesnulého Ivana Císařová.

Petr Císař.
Zemřel bývalý člen Janáčkovy opery Petr Císař. Bylo mu třiačtyřicet let

Operní pěvec původně vystudoval činoherní herectví na brněnské Janáčkově akademii múzických umění, zpěv pak studoval soukromě. „Dostal se do sboru Janáčkovy opery, kde zpíval menší sóla a pak dostal smlouvu,“ popsala Císařová.

Na prknech Národního divadla Brno pak zářil jako Ping v Turandot nebo Don Pedro v Perikole.

Roli Papagéna z Kouzelné flétny zpíval v Redutě se sopranistkou Martinou Mádlovou. „Dvojici jsme představovali i v Rusalce. S Peťou se výborně hrálo, byl dobrý herec. Vždycky byl dokonale připravený a byl na něj stoprocentní spoleh. Člověk nemusel nad ničím přemýšlet, protože perfektně nahrával,“ vzpomněla pěvkyně Mádlová.

Nový koncertní sál pro Filharmonii ve zmenšené verzi dorazil do Brna na výstaviště. Do dřevěné bedny se vešel sál v měřítku 1:10. Na výstavišti na něm bude tým akustika Yasuhisy Toyoty provádět  měření a ověřovat své výpočty.
VIDEO: Představili koncertní sál Filharmonie Brno, zatím jako zmenšenou maketu

Na brněnské scéně ztvárnil i Doktora Falkeho v Netopýrovi. „Bylo tam hodně mluveného textu, kde využil znalosti z činohry,“ poznamenala Císařová.

Barytonista později působil na volné noze. Zpíval v Moravském divadle v Olomouci a od října 2014 hostoval v Národním divadle v Praze. Účinkoval i v zahraničí, třeba v Bratislavě nebo v německém Augsburku.