Domácí kompostování je stále oblíbenější i ve městech

Patříte i vy k těm, kteří si pod pojmem kompost představují kupku hnoje někde na vesnici? Pokud ano, tak věřte, že už to dávno není pravda. Domácí kompostování se totiž v posledních letech stalo fenoménem, který se dá snadno provozovat i ve městě. Proč? Představuje snadný způsob, jak se zbavit kuchyňských zbytků a zároveň prospět vašim rostlinám. Kompostování je v dnešní době velmi jednoduché. Pokud o něm uvažujete, máme pro vás několik praktických informací.

Co kompostovat a co nikoli?

Prvním důležitým krokem je zavést doma správný systém třídění bioodpadu. Ten v domácnostech vzniká zejména v souvislosti s vařením či jinou přípravou jídla. Další oblastí je pak péče o rostliny, ať už doma či na zahradě a balkoně. Při rozhodování o tom, co do domácího kompostu dávat či nedávat, stačí používat selský rozum. Bez obav tak můžete kompostovat nejrůznější zbytky zeleniny či ovoce, dále též zbytky z kávy nebo čaje, rozdrcené skořápky vajíček i papírové ubrousky. Ze zahradního odpadu lze kromě trávy a listí kompostovat i drobnější větvičky. Do kompostu naopak nepatří skořápky ořechů a pecky, dále exkrementy domácích mazlíčků, zbytky jídla či potištěný papír.

Správné pomůcky

Co se týče shromažďování bioodpadu, je vhodné zakoupit speciální nádoby. Jejich konstrukce totiž umožňuje správné odvětrávání a vysoušení bioodpadu. Nemusíte se tak obávat případného zápachu či hnití. Zároveň se doporučuje bioodpad do těchto nádob vkládat ve speciálních sáčcích, které se pak také kompostují. Nemusíte tak následně s bioodpadem již nijak manipulovat.

Elektřina, nebo žížaly?

Na domácí kompostování můžete obecně využít dva typy kompostérů. Prvním z nich je klasický elektrický kompostér. Stále oblíbenější jsou ale také tak zvané vermikompostéry. Jsou ekologičtější a pro mnoho lidí i zajímavější, zejména pokud máte děti. Vermikompostéry totiž využívají kalifornské žížaly. Ty mají unikátní schopnost přeměňovat biologické zbytky na organické hnojivo, kterému se lidově říká žížalí čaj. Ten je skvělým pomocníkem pro všechny zahrádkáře. Vermikompostér můžete umístit kamkoli, například na balkon, do chodby i do kuchyně.

Zdroj: planetnatural.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu