Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Samoobslužný prodej jízdenek v autobusech bude v Jablonci možný od května

Od příštího měsíce budou moci cestující jabloneckou MHD využít samoobslužný prodej jízdenek, pokud chtějí platit kartou nebo lítačkou.

Dosud cestující kupovali jízdenky u řidiče nebo se prokazovali "lítačkou". Teď si i jednotlivou jízdenku budou moci ve voze koupit sami, ale jen v případě, že používají platební kartu nebo krajskou Opuscard. Za hotovost budou dál jízdenky prodávat řidiči. Nové odbavovací zařízení bude od soboty ve zkušebním provozu, řekl dnes ČTK ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar.

„Nákup se týká jízdenek základních nebo zlevněných, probíhat bude tak, že zákazník nejprve zvolí druh jízdného – základní nebo zlevněné – dotykem na piktogram. Poté zvolí způsob platby – bankovní kartou nebo Opuscard. Jakmile zvolí způsob platby, na zařízení se zobrazí pokyny k přiložení zvolené karty s informací o celkové sumě, která bude z karty stržena. Poté přístroj vydá jízdenku, která je dokladem o platbě," popsal způsob nákupu jízdenky Wejnar.

Městskou dopravu zajišťuje ve druhém největším městě Libereckého kraje od února společnost Umbrella Coaches and Buses, která zakázku získala na dva roky. Umbrella nasadila do provozu v Jablonci 30 nízkopodlažních mercedesů s klimatizací a wi-fi, většina je dvanáctimetrových a čtyři jsou osmimetrové. S novým dopravcem se po 24 letech změnily i jízdní řády. Nezměněné zůstaly trasy páteřních linek 101 a 104, a těch, které zajíždějí za katastr města Jablonec. Přibyly nové zastávky, třeba v areálu nemocnice, v ulici 28. října nebo u divadla.

S novým dopravcem pořídilo město i nový odbavovací systém, který ale zatím obsluhovali řidiči. V prvních dnech provozu se totiž objevily některé problémy. „Systém odmítal akceptovat starší krajské karty Opuscard vyrobené před rokem 2017 jinou technologií," řekl Wejnar. Jablonecká dopravní tak jako řešení nabídla cestujícím bezplatnou výměnu starých anonymních karet za nové. „Do 25. dubna tak učinilo téměř tisíc držitelů zmíněných karet, těm byl na počkání přehrán zůstatek finančních prostředků na kartu novou," doplnil ředitel. Bezplatná výměna Opuscard je podle něj možná do konce května.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, MHD, správa, Jablonec nad Nisou, Jablonec, platba, Mercedes-Benz, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samoobslužný prodej jízdenek v autobusech bude v Jablonci možný od května  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.