Bydlení,  Tipy & praktické informace

Netradiční využití magnetů: Skvělé tipy, jak je využít v domácnosti

S magnety je zábava a také jsou skvělými pomocníky vhodnými do každé domácnosti. Magnety můžete využít k organizaci, úklidu, dekoru a dalším.

Klasika na lednici

Ve které domácnosti se vyskytuje lednice bez jediného magnetu? Fotografie designových kuchyní z magazínů o bydlení nepočítáme. Jak ale magnety, které zdobí vaši kuchyň, posunout na vyšší úroveň a dát jim i nějaký účel? Jednoduše.

  1. Začněte tím, že na lednici umístíte malý kovový box, třeba ten, který se vyrábí k uskladnění sypaného čaje. Do něj vložíte magnet a tužku a připevníte k lednici. Tím jste si vyrobili odkladač na tužku a vedle něj stačí jednoduše magnetem přichytit blok, do kterého si pohodlně budete zapisovat nákupní seznamy.

  2. Jestli máte děti a chcete je pověřit psaním seznamu potravin, využijte k tomu magnety s obrázky ovoce, zeleniny, mléčných výrobků a dalších, a poproste je, aby na jednu stranu uspořádaly magnety s obrázky potravin, které v lednici jsou a na druhou ty, které v lednici chybí.

Zdroj obrázku: Zdroj obrázku: iStockphoto.com

Sponky na papír vždy po ruce

U lednice ještě chvíli zůstaneme. Dá se totiž využít i jako skvělý odkládací prostor pro sponky na papír, špendlíky, hřebíčky a další. Vše, co budete potřebovat, jsou tři věci:

  1. mistička z nerezové oceli (nebo jakéhokoli jiného materiálu, který je magnetický),

  2. lepidlo,

  3. silné magnety.

Jakmile budete mít všechno nachystané, magnet, popřípadě magnety nalepte zespodu na mističku. Jejich počet záleží na velikosti mističky. Jelikož ji budete mít umístěnou na lednici, zvolte raději více menších mističek než jednu velkou. Nemějte obavy nechat lepidlo působit přes noc. Druhý den připevněte k lednici a v mističce uchovávejte cokoli: sponkami na papír počínaje a hřebíky konče.

Zdroj obrázku: iStockphoto.com

Jak pověsit obraz na zeď s využitím magnetů

Milujete obrazy, fotografie, malby a kresby a rádi si uměním zdobíte zdi svého domova? A věděli jste, že k takovému pověšení obrazu na zeď lze využít i magnety? A to hned několika způsoby.

  1. První způsob nevyžaduje žádné vrtání do zdi a potřebujete pouze samolepicí magnet, který přilepíte na zeď, a další magnet, kterým k němu připevníte požadovanou fotografii nebo kresbu na papíru.

  2. Pokud chcete ale na zeď připevnit plátno či fotografii v rámu, vezměte si do ruky vrtačku. S její pomocí do zdi vyvrtejte otvory na hmoždinky pro šrouby, do hmoždinek vložte speciální neodymové magnety s otvorem a prohlubní pro šroub a pomocí vrutů je zašroubujte. Obraz ke zdi připevníte jednoduše pomocí neodymových kotoučů.

Při tomto způsobu připevňování mějte na paměti jednoduchý poměr, čím větší a těžší obraz, tím více magnetů je potřeba k jeho přichycení. Základní výpočet množství magnetů potřebných k připevnění zní: pětkrát hmotnost obrazu. Tím dostanete celkovou hmotnost, kterou vydělíte počtem magnetů, co chcete použít, a zjistíte, jak velkou hmotnost musí udržet jeden magnet.

Nechť jsou všechny lahve čisté

Používáte v rámci udržitelnosti skleněné a plastové lahve na vodu, které s sebou nosíte kamkoliv jdete? Pokud ano, tak určitě víte, jak špatně se takové lahve vymývají. Vaše ruka je moc široká na to, aby prošla hrdlem, ale při čištění kartáčem na nádobí se nedostanete do všech záhybů. Jak si s tímto nešvarem poradit bez toho, aniž byste lahev museli po několika použitích vyhodit? Jednoduše: s použitím magnetu! Příprava speciální mycí houbičky vám zabere chvilku času, ale nebudete toho litovat. K přípravě speciální houbičky na mytí lahví si připravte:

  • čistou houbičku na mytí nádobí,
  • 2 silné magnety,
  • nůžky,
  • jehlu a nit.

Houbičku jednoduše nastřihněte, vložte do ní magnet a opět ji zašijte. Následně do lahve, kterou chcete vyčistit, nalijte trochu vody, houbičku namočte, pokapejte prostředkem na mytí nádobí a vhoďte do lahve.

Do jedné ruky si vezměte lahev a do druhé magnet, s jehož pomocí budete pohybovat houbičkou v lahvi. Tento způsob mytí se dá využít i při čištění akvárií, váz na květiny a dalších skleněných nádob, do nichž se nedostanete rukou.

Zdroj obrázku: iStockphoto.com

Uzavíratelné sáčky na magnety

Rádi si dopřejete čas od času brambůrky, otevřete si sáček s nějakými dobrými sušenkami ke kávě anebo jen rozděláte sáček s cereáliemi? Co pak ale s obsahem otevřeného sáčku, který by v případě, že by zůstal na vzduchu, ztratil svou křupavost? Místo zdlouhavého hledání gumiček či nějakých klipů sáhněte po dvou magnetech. Jednoduše je nastavíte, jak potřebujete a pomocí jejich přitažlivosti uzavřete sáček, do kterého se díky tomu nedostane žádný nadbytečný vzduch.

Pro zapřisáhlé pivaře

Jste vy, nebo váš partner či partnerka pivař? To určitě oceníte praktický otvírák na lahve s odkládacím prostorem na víčka. Protože, řekněme si to na rovinu, není nic horšího než po celém bytě nacházet neustále víčka od piva. Takhle budou na jednom místě a nebudete riskovat, že byste na ně mohli stoupnout. Bolestí se totiž šlápnutí na víčko vyrovná šlápnutí na kousek lega. Magnetický otvírák na lahve je jednoduchý na výrobu, k jeho sestavení potřebujete:

  • dřevěnou desku/prkýnko,
  • dva magnety,
  • nástěnný otvírák na lahve.

Zezadu do dřevěné desky připevněte dva magnety, na horní část přední strany umístěte otvírák na lahve a pak hotový magnetický otvírák jednoduše přiložte na ledničku. Díky otvíráku v horní části pohodlně otevřete každou lahev a víčko zůstane přichycené k desce.

Možná jste ani nečekali, jak skvělými pomocníky mohou magnety v domácnosti být. Od klasických magnetů na lednici, kterými se dají zabavit děti, až po praktický magnetický otvírák na lahve.

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Netradiční využití magnetů: Skvělé tipy, jak je využít v domácnosti