Vajgélie a tavola kalinolistá dodají zahradě šmrnc

Každý z těchto kvetoucích keřů zahradníci obdivují kvůli něčemu jinému. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„U vajgélie si cení květů, tavolu mají rádi pro schopnost rychlého nárůstu, vyplnění prostoru. A také za výraznou barevnost listů, schopnost dobře obrůstat po řezu, pestrost a odlišnost odrůd. Nejsou v sortimentu jen bujné, ale také umírněně rostoucí tavoly. Navíc jsou tavoly kalinolisté významně odolné vůči mrazům.

Tavola kalinolistá 'Zdechovice'

U vajgélie to může být s přezimováním horší. Čím menší vzrůst a čím barevnější listy odrůdy mají, tím méně odolávají větším mrazům. I když se říká, že se vajgélie mají po odkvětu seříznout, aby remontovaly, snižuje se tím jejich odolnost vůči mrazu, zejména u jednoletého dřeva.“

Který z těchto keřů pěstovat jako solitér a který je ideální do živého plotu? Jak si mohou být tavoly a vajgélie vzájemně „prospěšné“? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.