Hlavní obsah

Zeman podepsal bonus k nemocenské i ošetřovné pro příbuzné

Aktualizováno

Příspěvek k nemocenské či izolaci ve výši 370 korun bude možné vyplácet až do konce června. Ošetřovné kvůli epidemii koronaviru budou moci získat nejen rodiče, ale i další příbuzní. Prezident Miloš Zeman v pátek podepsal příslušné novely. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš zeman

Článek

Nárok na ošetřovné budou mít podle poslanecké novely jen lidé z širší rodiny, kteří jsou zaměstnanci s nemocenským pojištěním. Splnění podmínky příbuzenského vztahu k dítěti v přímé nebo vedlejší linii by dokládali správě sociálního zabezpečení čestným prohlášením.

Bonus 370 korun k nemocenské má bránit propadu příjmů a motivovat tak obyvatele k tomu, aby po setkání s nakaženými zůstávali v karanténě, nemoc dál nešířili a hlásili své kontakty. I díky němu vzrostl podle zdůvodnění počet karantén a izolací o desetinu. Prodloužení vyplácení příspěvku přijde stát až na 300 milionů korun.

Příspěvek k nemocenské lidé dostávají prvních 14 kalendářních dnů nařízené karantény. Nejvýše mají 90 procent svého průměrného výdělku. Nárok se vztahuje také na lidi s nemocenským pojištěním pracující na dohody. Vyloučení jsou ale ti, kteří se ocitnou v karanténě do pěti dnů po návratu ze zahraničí, pokud nešlo o pracovní cestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám