Příběh českého hitu: Olympic - Slzy tvý mámy

Vydáno 30.04.2021 | autor: Roman Jireš

Píseň Slzy tvý mámy má v historii Olympiku zvláštní místo. Skladba Petra Jandy z roku 1973 se stala hitem tak trochu navzdory svému tvůrci a okolnostem, za jakých vznikla. Autor s ní nikdy nebyl zcela spokojený, a dokonce ji poslal do tehdy prestižní soutěže Bratislavská lyra s tím, že nepočítal s možností, že ji porota do soutěže vůbec vybere. Tam nakonec dostala Cenu kritiky a dodnes je součástí různých best of a většiny koncertů Olympiku.

Příběh českého hitu: Olympic - Slzy tvý mámy Příběh českého hitu: Olympic - Slzy tvý mámy

"S písničkou jsme tenkrát vůbec nebyl spokojený. Text mě strhával k jinému myšlení, musel jsem dělat takovou hudební křížovku, abych se trefil do těch slov, moc mě to nebavilo," vzpomínal po letech lídr Olympiku.

LIVE: Olympic poprvé s novým klávesákem, kapela hraje skvěle. Podívat se přišli i kolegové

Autorem textu o mladém delikventovi byl lékař, textař, básník a literát Václav Babula, který vedle své lékařské praxe napsal texty i pro Karla Gotta nebo Waldemara Matušku. Rocková balada Slzy tvý mámy byla jeho první spoluprací s Olympikem.

"Byla to jedna z mála skladeb, kterou jsem psal na text. Jinak převážně všechny písničky nazpívám svahilštinou, a pak si je nechávám otextovat. Vašek Babula, kterého jsem tehdy neznal, mi přinesl text na tři stránky. Tak jsem mu řekl, že to musí zkrátit, jinak by to byla strašně dlouhá písnička. Moc se mu do toho nechtělo, nakonec přinesl dvě stránky, ale já jsem trval na jedné. A ono to textu strašně pomohlo. Najednou to přestalo být roztahané a rozvláčné. Poezie umí zkratku neskutečným způsobem, jednou větou řekne půlku knížky...," uvedl Janda.

V době vzniku písně procházel Olympic velkou krizí. Vztahy ve skupině byly napjaté, protože v té době víceméně plnila roli doprovodné kapely tehdejšího baskytaristy Jiřího Korna, který svou sólovou kariérou začal Olympic přerůstat. V dubnu 1973 na jeho místo nastoupil Ladislav Chvalkovský, který ještě do konce roku před vydáním neurovnaného alba Olympic 4 skupinu opustil. Nakonec 24. listopadu 1973 vyšla tisková zpráva o rozpadu formace. Později se Jandovi podařilo na popud Miroslava Berky Olympic zase oživit.

Příběh českého hitu: Olympic - Želva

"Hlavně to byla strašná doba, nejen kvůli vztahům v kapele, ale i kvůli různým tlakům na muzikanty," upozornil Janda. Problémům se nevyhnula ani "hymna kriminálníků" Slzy tvý mámy. "Od poroty Bratislavské lyry zaznělo, že písnička nemůže postoupit do dalšího kola, protože u nás mladí nejsou žádní lumpové a pro naši mládež se text nehodí. Takže písnička vypadla, ale novináři si ji všimli a dali nám Cenu kritiky."

Hit Slzy tvý mámy se kupodivu neobjevil na žádném řadovém albu Olympiku a vyšel jenom jako singl. "Takové Dej mi víc své lásky taky nikdy nebylo na žádném elpíčku. Prostě v té době se písničky, které vyšly na singlu, na velkou desku už nedávaly," vysvětlil kapelník.

Přestože nepatří k Jandovým oblíbeným, dodnes zůstává v koncertním repertoáru kapely. "Do programu ji dáváme málokdy, nechci ho zahltit pomalými tempy. Ale bývá jako přídavek. Já se snažím dělat spíše rychlé písničky, ale hity se stávají ty pomalé," konstatoval.

Text: Roman Jireš, foto: archiv iREPORT
Témata: Olympic, Petr Janda, Václav Babula, Jiří Korn, Miroslav Berka

zavřít