Jeden krok od války v Evropě! Ministři zahraničí vyzývají Rusko

Přidat na Seznam.cz

Na hranici mezi Ruskem a Ukrajinou se shromáždilo již 80 000 ruských vojáků, uvedla tisková mluvčí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Julija Mendel.

Polovina z vojáků je v blízkosti Krymu a polovina v oblasti Donbasu. Ruská státní televize v šokujícím programu mezitím označuje Ukrajinu za stát, který je třeba „denacifikovat“, a prosazuje verzi událostí, podle nichž Zelensky chce válku, aby se pomstil za ztrátu Krymu a vytvoření separatistických republik na východě země. „Je krok od války,“ řekl hlavní propagandista Kremlu Dmitrij Kiselov.

„Jeden krok od války“, „Jako každý nacistický stát bude muset být Ukrajina zbavena moci,“ – tak zněla slova v ruské státní televizi Dmitrije Kisielova, novináře, který je hlavním propagátorem Kremlu. Vladimir Putin shromažďuje na hranicích s Ukrajinou stále více vojáků, ale vládní média prosazují verzi událostí, podle nichž se Volodymyr Zelensky snaží válkou pomstít za ztrátu Krymu a vytvoření separatistických republik na východě země. Podle Ruska shromažďují Kyjev a NATO bezprecedentní počet vojáků v oblasti Donbasu. Podle Ukrajiny je opak pravdou. Na hranici mezi Ruskem a Ukrajinou se shromáždilo již 80 000 ruských vojáků, uvedla tisková mluvčí ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Julija Mendel.

Polovina z nich se nachází v blízkosti Krymu a polovina v oblasti Donbasu. USA oficiálně „vyjádřily znepokojení nad rostoucí agresí“ ruských sil poblíž hranic. Do Černého moře míří dvě americké válečné lodě – USS Donald Cook a USS Roosevelt. Americký ministr zahraničí Antony Blinken a americký ministr obrany Lloyd Austin budou v Bruselu naléhavě jednat se zástupci dalších zemí NATO. „Vyzýváme Rusko, aby zastavilo své provokativní akce a okamžitě snížilo napětí v souladu s jeho mezinárodními závazky,“ uvádí se v prohlášení ministrů zahraničí Francie, Japonska, Kanady, Německa, Spojených států, Velké Británie a Itálie a celé Evropské unie.