Rusko nechce vést mírové rozhovory. „Obraťe lodě pro své vlastní dobro!“ varuje USA

Přidat na Seznam.cz

„Obraťte lodě pro vlastní dobro,“ varuje Rusko Spojené státy. Dvě americké válečné lodě, USS Donald Cook a USS Roosevelt, se chystají k Černému moři a Kreml reaguje hrozbami.

Rusko nadále tvrdí, že je to Západ, kdo vyvolává válku tím, že poskytuje vojenskou pomoc Kyjevu. Ruská státní televize mezitím mluví stále silnějšími slovy. Zpočátku nazývaly Ukrajinu jako „nacistický stát“, nyní propagandisté ​​Kremlu oznamují, že v případě otevřené války bude země „za dva dny vyhlazena“.

Stojí svět na pokraji války, nebo Vladimír Putin jen testuje reakce nového amerického prezidenta Joea Bidena na vojenské provokace? V úterý prezident Spojených států osobně zavolal prezidentovi Ruska. Jak uvádí Bílý dům, Biden zdůraznil svou „neochvějnou podporu územní celistvosti a nezávislosti Ukrajiny“ a oznámil reakci na ruské zasahování do voleb nebo kybernetické útoky. Washington měl také navrhnout Putinovi, aby se sešel na summitu ve třetí zemi, aby projednal otázku Ukrajiny. Ruský vůdce s tím však zjevně nesouhlasil. Kreml zároveň tvrdí, že rozhovory s Bidenem se týkaly Íránu a Afghánistánu. Rusko brzy varovalo USA, aby obrátily své válečné lodě USS Donald Cook a USS Roosevelt, které se právě chystají k Černému moři. „Obraťte lodě pro vlastní dobro,“ varoval Kreml.