Jak to vidí Lasice: Existuje kamarádství mezi mužem a ženou?

Na svých sociálních sítích jsem se vás ptala, zda si myslíte, že existuje čisté přátelství mezi mužem a ženou. Téma u vás vzbudilo velký ohlas. Reakce ale byly dle očekávání různorodé a často i protichůdné. Jak to tedy je? Může přátelství s opačným pohlavím opravdu fungovat?

jak-to-vidi-lasice-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Některé z vás jsou zásadně proti, protože už se zklamaly, když daly důvěru partnerovi a jeho “kámošce”, pro jiné je to nepředstavitelné, protože samy přátelství jako takové s opačným pohlavím nepraktikují a další tomu nevěří už z principu.

Pak tu máme ale “partu” žen, které by za své přátelství s chlapem daly ruku do ohně. Funguje jim roky a ač mají partnery nebo ne, jejich kamarádství zůstává na čistě platonické úrovni. Případně má jejich partner kamarádku, kterou více či méně tolerují.

Já to vidím tak, že zrovna toto téma je zásadním způsobem individuální. Je to kus od kusu jiné a mám za to, že nejde dát jednoznačné “rozhřešení”. Mužsko-ženské přátelství jsem rozdělila do tří nejčastějších zón, ve kterých se mohou nacházet.

Zóna bezpečného přátelství

Sem bych zahrnula dlouholetá přátelství, která vznikla například už ve škole, při volnočasových aktivitách nebo třeba v pracovním kolektivu. Jde o to, že přátelství má stabilní základy a bylo možné ho v průběhu let “prověřit”. Všechny asi vycítíme, zda probíhá určité jiskření nebo nikoliv. Pokud mezi přáteli za dlouhé roky nic víc nevzniklo, nežárlí na sebe a berou se spíš jako brácha se ségrou, je možné, že takové přátelství opravdu fungovat bude. Razítko na 100% bezpečnost vám nedá nikdo, ale zde to vidím jako nejpravděpodobněji funkční. V bezpečné zóně se také nacházejí přátelé z gay komunity, kteří bývají bez problému tolerováni i žárlivějšími partnery.

Šedá zóna

Sem bych zařadila první lásky, bývalé partnery nebo ty, se kterými jsme něco měly, ale nesedlo nám to a vyhovujeme si víc jako přátelé. Aby se někdo kamarádil s bývalým, je pro mnoho lidí tabu, ale i ze své vlastní zkušenosti musím říct, že pokud mají oba vztah uzavřený a už se opravdu berou spíš jako sourozenci, přátelství z toho být může. Zde je samozřejmě důležité brát ohled na současného partnera. Ne každý tomuto rozumí a ne pro všechny je to zóna komfortní. Také chování bývalého partnera vůči současnému je velmi důležité. Jestliže za přátelstvím opravdu nic jiného není, neměl by být problém znát se a setkat i pohromadě.

Červená zóna – tady pozor!

Jakmile si tvůj milý hledá nové “kamarádky” na Instagramu, kde kontaktuje zejména profily s provokativními fotkami, o potřebu kamarádství se jednat nebude. Kamarády si přece nevybíráme podle vzhledu, ale podle společných zájmů, názorů a sympatií. Stejně tak jde o nové kamarád/ky z nočního života a tak podobně. Můžeš si myslet, že muž, který tě oslovil a tváří se přátelsky, chce opravdu jen “pokec”, ve většině případů se ti chce ale dostat do kalhotek. Protože co si budeme povídat, taktika “kamarád do deště” je poměrně účinný způsob, jak se s ženou sblížit a ve slabé chvilce “zaútočit”. Všeobecně se nebojím tvrdit, že v přátelství muž – žena to bývá častěji muž, který je nakloněn intimnímu sblížení. Ani opak však samozřejmě není výjimkou.

V každém případě také záleží, co si kdo z nás pod přátelstvím muž – žena představuje a kde jsou jeho hranice. Pro někoho je v pořádku občasná káva nebo společný sport, někdo akceptuje i výlety nebo dokonce zájezdy a pro jiného je nepříjemný i pracovní oběd.

Všeobecně se dá říct, že přátelství, která trvala už delší dobu před započetím našeho partnerského vztahu, by měla být alespoň tolerována. Muž není náš majetek a má právo na to vybírat si své přátele sám. Mnoho žen ale vidí konkurenci úplně všude a dělá zbytečné žárlivé scény kvůli maličkostem. Pokud máš o jeho kamarádce pochybnosti, zjisti nejdřív sama u sebe, zda nemáš problém s přehnanou žárlivostí. To pak totiž není tolik o jeho kamarádce, jako o tobě. Jestli tam přesto vidíš ohrožení, můžeš využít taktiku “přátele měj blízko, nepřátele ještě blíž”.

Tak jak to je? Máš problém se žárlivostí? Objednej se na konzultaci na www.vztahova-inzenyrka.cz. Pro víc tipů sleduj Instagram: @jak_to_vidi_lasice nebo Facebook: Jak to vidí Lasice.

4.2.2022 2:00| autor: Nikola Rusnáková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist