Domů
Jaderné elektrárny
Obce z okolí Dukovan kritizují kroky vlády k výstavbě nového bloku
Jaderná elektrárna Dukovany

Obce z okolí Dukovan kritizují kroky vlády k výstavbě nového bloku

Obce z okolí jaderné elektrárny v Dukovanech na Třebíčsku kritizují dřívější vyjádření vlády, která chce odsunout vyhlášení tendru na stavbu nového bloku elektrárny na příští vládu. Obávají se, že bude elektrárna v budoucnu provozována nad rámec bezpečného provozu. Po dnešním setkání nejužšího vedení Energoregionu 2020 to ČTK řekl jeho předseda Vladimír Měrka. Sdružení Energoregion 2020 zastupuje 135 obcí a asi 95.000 obyvatel v pásmu havarijního plánování jaderné elektrárny v Dukovanech.

“ Věřili jsme panu ministru Havlíčkovi (Karel Havlíček, ministr průmyslu za ANO), že kroky jsou cílevědomé, příprava běží tak, jak má, harmonogram je dodržován. Ale teď máme pocit, že časovou rezervu, která tam byla podle našeho laického pohledu asi roční, vymrhají při přípravě stavby, a ne při vlastním průběhu,“ řekl Měrka.

Příprava výstavby nového bloku se podle něho prodlužuje už asi deset let a současný krok vlády je pro region nepřijatelný. „Budeme zvažovat kroky, jak vládu upozornit, že naše trpělivost v tomto území, co se týká bezpečného provozu v budoucích letech, pomalu přetéká,“ řekl Měrka. Sdružení podle něho čeká na možnost, kdy se budou moci jeho zástupci ve větším počtu sejít. Zatím tomu brání protiepidemická opatření. „Začneme důrazně upozorňovat na to, že tady žijí lidé a že žijí v pásmu, které taky nemusí být obyvatelné,“ řekl Měrka.

Současná elektrárna má být v provozu do roku 2037. „S možností prodloužení až o deset let, takže až do roku 2047,“ řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Stát v minulosti vyloučil z možnosti ucházet se o stavbu nového bloku firmy z Ruska a Číny. Dál počítá s francouzskou společností EDF, korejskou firma KHNP nebo severoamerickým Westinghousem. Ve čtvrtek ministr Havlíček oznámil, že tři oslovení uchazeči o stavbu budou mít na zpracování bezpečnostního dotazníku čas do konce letošního listopadu. Následujících šest měsíců budou mít čas pro podání tzv. iniciačních nabídek a poté ještě 20 měsíců pro zpracování a předložení finálního návrhu. Kontrakt s vybraným dodavatelem by měl stát podepsat v roce 2024.

Jaderná elektrárna Dukovany s celkovým výkonem 2040 megawattů pokrývá zhruba pětinu spotřeby elektřiny v ČR. Čtyři výrobní bloky Dukovan byly zprovozňované v letech 1985 až 1987.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(21)
Tomáš Krátký
1. květen 2021, 00:48

Název článku mi přijde zavádějící. Vyznívá (alespoň pro mě) tak, že obce v okolí Dukovan jsou proti výstavbě. Přitom je to spíše naopak.

pr
2. květen 2021, 13:16

Za chvíli v OVM debata Drábové a Míla o Dukovanech.

Jan Veselý
3. květen 2021, 19:06

Dneska jsem se na to díval. Drábová vypadá, že už nějakou výstavbu v duchu odepsala a je celkem spokojená, že to do důchodu doklepe s tím, co zná. Míl vypadal dokonale frustrovaný z toho, jak efektivně jim do celého projektu hodila vláda vidle, zatímco navenek se tváří jak jsou projaderní.

A taky názorně demonstroval, že profese jaderného inženýra není vhodná pro tvoření státní energetické politiky.

Zapletal
1. květen 2021, 10:21

Myslím, že to vyjádření předsedy Energoregionu Měrky je tendenční. Jde mu spíše o to ty Dukovany protlačit. Pokud by mu šlo opravdu o bezpečnost provozu, tak bude proti stavbě.

Arimatejský
1. květen 2021, 11:33

Obce uvádějí zástupný důvod. Bezpečnost ohrožena nebude, pokud stávající bloky ukončí životnost a nový nebude, tak se prostě JEDU odstaví. Jde jim o peníze a pracovní místa, což je legitimní, ale mají to říci jasně a ne vymýšlet bláboly.

Miloslav Černý
1. květen 2021, 22:11

Kdo tvrdí, že lze zajistit 100% bezpečnost JE tak lže. To je ten hlavní důvod, proč si Němci a ne jenom oni vybrali energii bez. Lze jenom omezit nebezpečí, jinak je to lhaní do vlastní kapsy.

Richard Vacek
1. květen 2021, 12:52

Obce mohou být v klidu. Začne se později až se vztahy s Ruskem znormalizují a Rosatom to postaví rychleji než kdybychom dnes začali s jiným dodavatelem.

Miloslav Černý
2. květen 2021, 16:07

Normalizace s Ruskem při vládnutí Putina se nedá předpokládat. A kdo se zajímá více o současné zrychlené oteplování a jeho příčinách, tak mu musí docházet, že lze již těžko předpokládat, že i kdyby lidstvo přestalo spalovat fosilní paliv, že se situace dokáže změnit. Takže aby nedošlo ještě k dramatičtějším změnám spojené s narůstajícím napětím, bude muset lidstvo přistoupit k dalším opatřením. A to další je omezení energetického příkonu země nad dlouhodobým průměrem. To může stát prioritně nad všemi ostatními zájmy včetně energetické soběstačnosti určitých regionů, což se snadno může týkat i nás, ať chceme nebo nechceme. Pár dalších rekordních živelných katastrof si donutí celosvětově další jednání o dalších nutných nepříznivých opatřeních. V takových nelehkých vyhrocených dobách se můžou stát velké JE větším trnem v oku všech zemí, které se bez toho kontraverzního jádra dokážou obejít.

Zapletal
1. květen 2021, 16:54

Stanovisto Měrku je tendenční. Nejde mu o jadernou bezpečnost jak hlásá, ale o prosazení výstavby Dukovan. Kdyby mu šlo o jadernou bezpečnost, tak by byl proti výstavbě.

Jaroslav Novák
30. duben 2021, 23:18

racionální řešení zahájit ETE34=ETE12 a poté přejít na EDU56 stejné osvědčené technologie vyrobené v ČR splňující nepřísnější bezpečnostní kritéria doplněny SKŘTP po Fukušimě

Jaroslav Novák
30. duben 2021, 23:18

racionální řešení zahájit ETE34=ETE12 a poté přejít na EDU56 stejné osvědčené technologie vyrobené v ČR splňující nepřísnější bezpečnostní kritéria doplněny SKŘTP po Fukušimě

St
1. květen 2021, 08:35

Tak o tom žádná, ale to by tu nesměla být zbytečná protijaderná a protiruská hysterie.

Jaroslav Novák
1. květen 2021, 09:54

ZA Každých 10-15 let zničíme jedno důležité odvětví společnosti:

1. hornictví

2. i) nyní energetiku

ii) nyní školství

3. rozklad zdravotnictví pro bohaté a chudé

4. ZHN - bioválka=depopulace na max. 1/4 tj.2 000 000 000

Jaroslav Novák
1. květen 2021, 09:54

ZA Každých 10-15 let zničíme jedno důležité odvětví společnosti:

1. hornictví

2. i) nyní energetiku

ii) nyní školství

3. rozklad zdravotnictví pro bohaté a chudé

4. ZHN - bioválka=depopulace na max. 1/4 tj.2 000 000 000

Carlos
1. květen 2021, 10:54

1) Není co těžit a pokud ano, tak se to v ČR nevyplácí. Představte si že horníci chtějí také peníze a že lidé nechtějí přijít o domy kvůli velkolomu.

2) Energetiku ničí spíš lpění na minulosti, místo postupného přechodu, tím bude nakonec potřeba mnohem více prostředků a je větší pravděpodobnost katastrofy.

Školství? Myslíte jakože se lidem nelíbí tereziánské školství smíchané s komunistickými výmysly jako devítiletá ZŠ když asi většina světa má na sobě nezávislé stupně po 4-5 letech? Nebo Vám vadí že se někdo rozhoupal ke změnám? Ten problém je že se vylezlo z osnov a vázání, ale pořád se lavíruje jestli dál, nebo jít zpátky, tak se stojí na místě, ale most už je spadlý a představa že to vyřeší nějaká forma diktátu je lichá. Diktáty nikdy nic moc neřeší. (A děti je stejně nesnáší)

3) Nemožnost se připojistit, nemožnost si legálně doplatit rozdíl mezi indikovaným a zvoleným úkonem, neexistence vazby mezi tím jak se o sebe staráte a sazbou pojistného je to co zdravotnictví škodí. A k tomu také obrovská neefektivita ve veřejných zařízeních a systému.

4) To nechte prosím na rychlém internetu a produkci filmů kterými je ČR pověstná... P.S. ČLR prý loni klesla populace, buď tam virus řídil násobně více nebo lhali dlouhodobě o porodnosti. Vzhledem k poměru velikosti ČR, ČLR to může být ten virus.

Carlos
1. květen 2021, 10:25

Favorit taky dnes neprojde homologací. Celá JE by se musela přeprojektovat aby se dal VVER 1000 znovu stavět.

T
1. květen 2021, 17:13

Jakto,ze neprojdou? Veterani vsichni a bez starych Tater Liazek Avii by se ekonomika zhroutila...Kolik soukromniku ji ma?

St
2. květen 2021, 11:10

Pan Carlos to nejspíše myslel tak, že by dnešní favorit neprošel dnešními normami. Jinak máte pravdu, že staré stroje ještě z dob socialismu na mnoha místech dobře slouží a ještě nejspíše sloužit budou.

Jinak si myslím, že pokud nechceme upadnout do energetické chudoby, tak budeme muset začít masivně budovat nové zdroje.

Pavel K
2. květen 2021, 12:23

"Budeme muset", kdo my? Jako Vy a ja, nebo nas stat?

Carlos
2. květen 2021, 12:35

Zařízení musí splňovat normy platné v době uvedení na trh/uvedení do provozu atd. Takže je zcela normální že můžete provozovat relativně bez problémů třeba čejku, nebo prvorepublikovou Tatru, ale dneska by to už do výroby nemohlo.

----

St,

znáte survival bias? Máme tendenci tvrdit že dřív byly třeba stroje kvalitnější, jenže to děláme protože se nám dochovala malá skupina strojů které byly kvalitní, nebo měly štěstí že je nikdo moc nepoužíval, nebo se o ně staral. Ale už nevidím tu obrovskou skupinu strojů a budov, které byly za tu dobu strženy. Z jedné dochované brusky se nedá vyvozovat nic o obecné kvalitě v dané době.

AP
4. květen 2021, 10:40

Trvat na bezpečnostním posouzení v této konstelaci je jen zdržovací taktika, jak začlenit Rusko zpět do hry. Kdyby teď ČEZ vypsal tendr a oslovil jen 3 uchazeče, tak Rus už je definitivně ze hry. To někomu nevyhovuje.

Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se