Poptávka cestujících se pomalu vzpamatovává, hlásí Bolt a expanduje do dalších devíti českých měst

Peter BrejčákPeter Brejčák

bolt-taxi

Foto: Bolt

Taxík přepravní společnosti Bolt

0Zobrazit komentáře

Estonská přepravní platforma Bolt pokračuje v rychlé expanzi po České republice. Nově si odvoz řidičem mohou zákazníci objednat v dalších devíti městech, čímž jejich celkový počet dosáhl na devatenáct. Konkrétní přírůstky jsou aktuálně Jihlava, Příbram, Kralupy nad Vltavou, Nový Jičín, Tábor, Karlovy Vary, Frýdek-Místek, Havířov a Karviná.

Bolt přitom teprve minulý měsíc oznamoval vstup do desátého města Česka, a to do Mladé Boleslavi. „Důvodem pro další expanzi je především zájem z těchto vybraných měst, který evidujeme jak na straně cestujících, tak potenciálních řidičů,“ říká pro CzechCrunch Jakub Dvořák, country manažer Boltu pro Česko.

Poptávka z regionů je opravdu velká a my jsme rádi, že se může Boltem nechat odvézt víc a víc lidí v Česku,“ dodává Dvořák. Společnost je ve svých expanzních plánech podpořena miliardovými investicemi z loňského prosince a z letošního března, přesné údaje a statistiky, například s kolika řidiči spolupracuje, však nezveřejňuje.

bolt-taxi

Foto: Bolt

Pod startupem Bolt v Česku jezdí i taxíky

V regionálních městech přitom Bolt uplatňuje jinou strategii vstupu na místní trhy, která je založená na spolupráci s tamními taxislužbami. „Rozhodli jsme se jim naši aplikaci nabídnout za výhodných podmínek. Jejich zákazníci se dál nechají vozit lidmi, které znají, jen si je budou moci přivolat snadněji prostřednictvím aplikace. A navíc dopředu vědí, kolik za cestu zaplatí, protože cenu stanovuje aplikace,“ vysvětluje Dvořák.

V každém ze zmiňovaných měst Bolt zpočátku spolupracuje pouze s místním partnerem, tedy taxislužbou nebo skupinou jednotlivců. „Partneři v těchto menších městech neplatí společnosti Bolt žádný poplatek a získají přístup k naší aplikaci pro objednávání jízd, která jim umožní získávat nové klienty,“ doplňuje Dvořák s tím, že aplikace je ale otevřená pro registraci i dalším řidičům.

Například v Novém Jičíně si Bolt vybral za partnera společnost M&D Taxi. „Digitalizace procesů objednávání jízd je budoucností naší branže, zákazníci jednoduché objednávání přes chytrý telefon stále větší měrou očekávají,“ pochvalují si Dan Beránek a Milan Veřmiřovský, majitelé firmy.

„Mezi výhody platformy Bolt patří například okolnost, že cenu jízdy stanovuje aplikace. To ulehčuje práci nám, řidičům, a cestující dopředu ví, kolik za jízdu zaplatí. V důsledku pandemie u nás v Karlových Varech taxikářům výrazně ubylo zakázek, díky aplikaci Bolt se ale okruh našich potenciálních zákazníků rozšiřuje i o ty, kteří dosud služeb klasických taxi příliš nevyužívali,“ popisuje Lukáš Motl, majitel taxislužby v Karlových Varech.

Jak Bolt uvedl pro CzechCrunch, provoz služby výrazně zasáhla pandemie a během lockdownu v loňském březnu se počet jízd na platformě snížil o 80 procent ve srovnání s dobou před vypuknutím koronavirové situace, zejména kvůli velkému omezení mobility Pražanů. S každým dalším lockdownem pak byl pokles jízd méně dramatický, v letošním březnu už Bolt s počtem jízd dosáhl 75 procent objemu předpandemického období.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym