Jak na sekání mokré trávy

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Každý, kdo má vlastní zahrádku nebo pracuje v přírodě, se určitě setkal s tvrzením, že sekat mokrou trávu by se nemělo. Kolují názory, že to škodí jak trávě, tak nožům vaší sekačky. Jenže počasí si nevybírá, často kazí plány a my nemáme čas se mu neustále podřizovat. Jak se tedy věci se sekáním mokré trávy skutečně mají? Přečtěte si, co vědět o sekání za mokra a nenechte už nikdy deštivé mraky překazit vaše zahradnické plány.

Jak dlouho čekat se sekáním trávy po dešti?

Když venku lije jako z konve, pracovat na zahradu nejspíš nepůjdete. Jenže tráva zůstává mokrá i poté, co už se mraky vyprší. Pak vyvstává otázka, jak dlouho čekat, než se do sekání pustíte.

Odpovědět se na ní jednoduše bohužel nedá. Záleží na tom, jak moc pršelo, jaký půdní profil na své zahradě máte a na mnoha dalších faktorech. Poznat ten správný čas ale můžete pomocí několika jednoduchých tipů. V ideálním případě by totiž tráva měla být suchá.

Počkejte několik hodin

Pokud byl deštík slabý, bude vám stačit zhruba 4-5 hodin, než bude tráva dostatečně suchá, abyste mohli sekat bezpečně. Obzvlášť v létě za slunečného dne se vlhkost rychle odpaří. Indikátorem vám mohou být i chodníky nebo terasa. Pokud jsou suché, pak je obvykle bezpečné sekačku vytáhnout a pustit se do práce. Používejte ale zdravý rozum. Pokud dva dny v kuse vytrvale pršelo, suchý chodník nemusí stačit.

Mokré boty

Nejjednodušším testem je obyčejná procházka trávníkem. Pokud budou vaše boty suché, můžete začít sekat. Jestli se ale promočí, raději ještě počkejte, než tráva vyschne. V případě, že se na některých místech na povrchu hromadí voda, na sekání zapomeňte, pokud si nechcete trávník zničit. V takových podmínkách těžkou sekačkou vyjedete bahnité koleje.

Co dalšího ovlivňuje schnutí trávy?

Důvody jsou logické. Vzít v potaz samozřejmě musíme množství spadlé vody. Po letní bouřce je tráva suchá do pár hodinách, jestli ale pršelo vydatně a několik dní, bude tomu adekvátní i schnutí. Mezi další kritérium patří roční období. Asi nepřekvapí, že za parného letního dne se vlhkost z trávníku odpařuje rychleji než po zbytek roku. V neposlední řadě se doba sušení odvíjí i od vašeho místního klimatu. Dá se předpokládat, že v zalesněné a hornaté Šumavě bude trávník schnout déle než na věčně slunečném jihu Moravy.

Co vědět, než se pustíte do sekání mokré trávy

Vždycky je lepší, když máte možnost nechat trávník opravdu vyschnout. Někdy ale čas čekání nedovolí, a tak se se sekačkou nahrneme i do trávy mokré. Co všechno zohlednit?

Pokud sekáte s elektrickou sekačkou, buďte velmi obezřetní

Z logiky věci asi nikoho nepřekvapí, že kombinace vody a elektrického proudu není nejlepší. Dávejte pozor hlavně na to, ať voda nevnikne k elektrickým rozvodům. Dále je potřeba pohlídat si bezpečnost elektrických kabelů, a to hlavně, pokud jich používáte několik. Dobrý nápad je spoje obalit igelitem a zafixovat lepicí páskou, aby vlhkost dovnitř nemohla. Lepší je ale přece jen počkat na sekání, až bude sucho. Pokud přístroj zkratuje, může dojít k úrazu elektrickým proudem, a to opravdu za dokonalý trávník nestojí.

V případě, že vlastníte benzínovou sekačku, můžete být celkem v klidu. Mimo bezpečí je jejich plusem i silnější motor, který při sekání mokré trávy budete potřebovat.

Test benzínových sekaček 2024

NázevKde koupitHodnocení SečeníHodnocení VýbavaHodnocení
celkem
1.VeGA 46 HWXVZjistit cenu85 %80 %
83 %
Recenze
2.Weibang WB 456 SCV 6in1Zjistit cenu80 %80 %
80 %
Recenze
3.FIELDMANN FZR 4618-144BVZjistit cenu75 %71 %
74 %
4.Fieldmann FZR 4608-BZjistit cenu75 %70 %
73 %
Recenze
5.AL-KO Classic 4.62 P-A 123002Zjistit cenu70 %60 %
66 %
6.Riwall PRO RPM 4234 PZjistit cenu70 %55 %
64 %
Recenze

Šetřete motor sekačky s nižším výkonem

Sekání v mokru se slabším modelem je možné, ale pro sekačku znamená zvýšenou zátěž. Buď si pořiďte silnější stroj, nebo sekejte naněkolikrát. Vždy začněte s nejvyšším nastavením výšky sečení, a postupně snižujte do požadované výšky trávníku.

Buďte ke své sekačce ohleduplní

Každý stroj má své limity. Pokud budete postupovat s opatrností, nebudete sekačku zbytečně hnát a nutit do výkonů, které jsou nad její síly, můžete občasné sekání v mokru s klidem zvládnout. U rotační sekačky dbejte hlavně na to, aby se neucpal otvor, do kterého je tráva hnána. Jde celkově o to, že mokrá tráva je samozřejmě váhově mnohem těžší, proto je důležité sekat s citem. Vhodné je už při pořizování sekačky vybírat silný stroj s motorem s tlakovým mazáním, které jsou odolnější proti zadření. Kvalitu sekačky prozradí i prodloužená záruka.

Při dešti buďte dvojnásobně opatrní co se bezpečnosti týká

Pravidla bezpečnosti při práci se sekačkou pro vás jistě nejsou neznámá. Za mokra je však mnohem jednodušší uklouznout, proto dbejte na vhodnou obuv s hrubým vzorkem podrážky. Pokud se rozhodnete sekat za deště v pláštěnce, dávejte si pozor, ať se vám volné části nezamotají do stroje.

Jak na sekání trávy v zimě

Možná vás při přečtení napadlo, co blázníme. Je ale faktem, že spousta lidí neví, jak trávník na zimu připravit. Netuší, kdy naposledy trávník posekat...

Aktualizováno v lednu 2024

Nezapomeňte na čištění

Mokrá tráva má jednu velmi nepříjemnou vlastnost – velmi ráda se lepí. A to nejen na boty, ale hlavně na vnitřek šasi. Při práci proto nezapomínejte trávu pravidelně odstraňovat. Jakmile skončíte se sekáním, vnitřek sekačky v ideálním případě otřete do sucha. Nikdy nenechávejte sekačku nevyčištěnou. Nalepená tráva ztvrdne a při dalším sekání ji budete muset složitě a dlouho odstraňovat.

Test elektrických sekaček 2024

NázevKde koupitHodnocení
celkem
1.VeGA GT 3805Zjistit cenu
85 %
Recenze
2.Bosch ARM 32Zjistit cenu
75 %
Recenze
3.Einhell GC-EM 1032 3400257Zjistit cenu
74 %
4.MTD SMART 32 EZjistit cenu
65 %
5.Riwall PRO REM 3310iZjistit cenu
60 %

Jaké problémy může sečení mokré trávy způsobit?

Tady jsou ty nejčastější:

  • Shlukování sesečené trávy – pokud máte sekačku bez sběrného koše (mulčovací), bude se vám mulč hromadit do kupiček. To může způsobit nejen plísně, ale také nerovnovnoměrnost, která není pěkná a trávě ani neprospívá.
  • Rozrytí trávníku – jestli dbáte na krásně upravený trávník, na sekání za mokra raději ani nemyslete. S největší pravděpodobností byste do trávy těžkou sekačkou vytlačili ošklivé koleje. Problémem je sekání i nerovnoměrných ploch. Jakmile totiž vjedete na muldu, odseknou nože i kus zeminy, která se díky vlhkosti ihned nalepí na šasi a nože, zkomplikuje čištění a trávník poničí.
  • Sekání do rovna je komplikovanější – i když se vám kapka deště nemusí zdát těžká, pro stéblo trávy je to významná váha. Ve skutečnosti způsobí to, že se část trávy na trávníku ohne. Je potom těžké mít trávník posekaný krásně rovnoměrně. Jakmile vše uschne, stébla se narovnají a naruší jednolitou plochu.
  • Na sekačku je kladena větší zátěž – nejen v podobě ucpávání, lepení trávy na šasi nebo přílišné zatěžování těžkým nákladem. Pokud ji po práci nevytřete dosucha, mohou se objevit i plísně či rezivění.

Test aku sekaček 2024

NázevKde koupitHodnocení
celkem
1.Makita DLM432PT2Zjistit cenu
89 %
2.Einhell GE-HM Li-Solo 3414200Zjistit cenu
79 %
3.Bosch EasyRotak 36-550Zjistit cenu
78 %
4.Kärcher LMO 18-33 1.444-400.0Zjistit cenu
77 %
5.Bosch CityMower 18-300Zjistit cenu
76 %
Recenze
6.GARDENA PowerMax Li-40/32 5033-20Zjistit cenu
72 %

Ničí sekání mokré trávy sekačku?

Částečně jsme na tento dotaz odpověděli v předchozích bodech. Museli byste mít velkou smůlu, aby se vám při jednom sekání za mokra sekačka rozbila. Je ale fakt, že mokrá tráva sekačce neprospívá, proto se pokuste takto nečinit příliš často. Zbytečně byste tak zkrátili její životnost.

Největší problém vidíme v dlouhodobém zatěžování motoru. Když se mokrá tráva lepí na šasi a nože, není to jen otravné pro obsluhu a neefektivní pro sekání, ale těžká váha nutí motor dlouhodobě pracovat na maximum. To se rychle podepíše na jeho kondici, a protože je výměna motoru poměrně nákladná, stroj tak během chvíle odepíšete. Lépe si vedou sekačky benzínové, kde ovšem stejně hrozí riziko koroze – a to nejen spodní strany přístroje, ale také nádrže.

Jak vybrat nejlepší sekačku TEST a RECENZE 2024

Nezaujatý TEST 18+ zahradních sekaček ️ Porovnali jsme elektrické, aku i benzínové ️ Mrkněte na odborný test ️ Recenze, vítězové testů ️ Praktický rádce jak vybrat zahradní sekačku ️ Dozvíte se, jakou zahradní sekačkou posekáte trávník levou zadní ️...

Aktualizováno v březnu 2024

Tupí sekání za mokra nože v sekačce?

Tento mýtus bychom rádi vyvrátili. Mokrá tráva nože netupí. Když ale sečete za mokra, může být trávník po proschnutí nerovnoměrně zkrácený, což u lidí vede k dojmu, že jsou nože tupé. Tím to ale není. Čím tedy?

Nejčastějším důvodem je fakt, že voda trávu různě ohýbá, a není možné tak každé stéblo zkrátit stejně. Dalším důvodem může být skutečnost, že nalepené kusy travin komplikují práci nožů. Museli byste mokrou směs z nožů neustále odstraňovat, abyste sekli rovně. Problémem je i komplikovanější tvorba efektu vakua, které se okolo nožů za sucha tvoří a pomáhá trávu postavit.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.6/5 61 hodnocení

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo