Jak na sekání trávy v zimě

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Možná vás při přečtení napadlo, co blázníme. Je ale faktem, že spousta lidí neví, jak trávník na zimu připravit. Netuší, kdy naposledy trávník posekat nebo jak vysoký by přes zimní měsíce měl zůstat. Dnes si všechny důležité otázky zodpovíme, abyste se na jaře mohli těšit na krásně zelenou a zdravou pokrývku.

I trávník potřebuje zazimovat

Je nám jasné, že každý zahrádkář má před zimou spoustu práce se zastřiháváním stromů, zazimováváním rostlinek a květin a dalšími přípravami, takže na trávník už často nezbývá čas ani síla. Je to ale škoda, protože správnou péči před zimním obdobím můžete výborně podpořit jeho vitalitu a růst.

Je těžké přesně určit, kdy byste s přípravami měli začít. Každý rok je jiný a obzvlášť v dnešní době, kdy jsou výkyvy počasí na denním pořádku, je komplikovanější zvolit vhodný okamžik. Vodítkem vám může být doba začátku padání listí, což je zhruba v první polovině října. Určitě by to ale mělo být před úderem prvních mrazíků.


Vašim hlavním úkolem je trávník posekat. Jenže kdy? Opět se musíte řídit předpovědí počasí, ale trávu byste neměli sekat, když teploty klesnou pod 7 °C. Hranice je někdy mezi koncem října a začátkem listopadu. Sekačku na poslední podzimní sekání nastavte spíše na vyšší výšku. Pokud byste trávník posekali příliš nízko, mráz by ho ohrozil. Ideální je výška okolo 5 cm.

Test benzínových sekaček 2024

NázevKde koupitHodnocení SečeníHodnocení VýbavaHodnocení
celkem
1.VeGA 46 HWXVZjistit cenu85 %80 %
83 %
Recenze
2.Weibang WB 456 SCV 6in1Zjistit cenu80 %80 %
80 %
Recenze
3.FIELDMANN FZR 4618-144BVZjistit cenu75 %71 %
74 %
4.Fieldmann FZR 4608-BZjistit cenu75 %70 %
73 %
Recenze
5.AL-KO Classic 4.62 P-A 123002Zjistit cenu70 %60 %
66 %
6.Riwall PRO RPM 4234 PZjistit cenu70 %55 %
64 %
Recenze
Jak vybrat nejlepší sekačku TEST a RECENZE 2024

Nezaujatý TEST 18+ zahradních sekaček ️ Porovnali jsme elektrické, aku i benzínové ️ Mrkněte na odborný test ️ Recenze, vítězové testů ️ Praktický rádce jak vybrat zahradní sekačku ️ Dozvíte se, jakou zahradní sekačkou posekáte trávník levou zadní ️...

Aktualizováno v březnu 2024

Pozor, mráz čerstvě posekanou trávu poškodí

Pokud máte se zahradničením zkušenosti, jistě důvod znáte. Když přejedete sekačkou přes trávu, jednotlivá stébla utínáte, abyste je zkrátili. Tímto procesem vlastně vytváříte otevřenou ránu každému stéblu – je třeba si uvědomit, že i tráva je živý organismus. Tato rána potřebuje čas, aby se zahojila, stejně jako když se říznete do prstu. V průběhu letních měsíců trávník díky vysokým teplotám a dostatku slunce roste rychle, a tak se rány zacelují během chvilky. S poklesem teplot se ale růst zpomaluje a trvá mnohem déle, než se tráva po sekání zotaví.

Trávník s čerstvě useknutými stébly je tak vlastně zraněný a mnohem náchylnější k poškození. Když ho vystavíte teplotám pod nulou a ostrému mrazu, než se zahojí, můžete mu způsobit poškození. Projeví se nejpravděpodobněji v podobě žlutého a hnědého zbarvení nebo plochami s kompletně mrtvou trávou.

Zimním sekáním znásobíte šanci, že váš trávník může začít zahnívat nebo chytne plísně (typicky sněhová plíseň). Nic z toho není pro váš trávník dobrou zprávou a šance, že se na jaře krásně zazelená, je velmi nízká.

Test elektrických sekaček 2024

NázevKde koupitHodnocení
celkem
1.VeGA GT 3805Zjistit cenu
85 %
Recenze
2.Bosch ARM 32Zjistit cenu
75 %
Recenze
3.Einhell GC-EM 1032 3400257Zjistit cenu
74 %
4.MTD SMART 32 EZjistit cenu
65 %
5.Riwall PRO REM 3310iZjistit cenu
60 %

Prevence je lepší než léčba – chraňte svůj trávník před mrazem

Mnohem lepší, než řešit následky ukvapené péče a nevhodného sekání je raději se zaměřit na prevenci. Pečovat a pomoci mu chránit se před mrazy můžete například těmito způsoby:

Naučte se, kdy se ve vašem regionu objevují mrazíky

Historická data týkající se počasí pro vaši geografickou oblast najdete dostupná v archivu na internetu. Nejlepší ochranou před nebezpečím mrazu je vycházet z trendů počasí dle vašeho bydliště. Kdy obvykle udeří první mrazíky? A kdy mrazivé počasí končí? V České republice se s mrazy pojí i spousta pranostik. Určitě jsou vám známí tzv. ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác, kteří slaví jmeniny zhruba v půli května. V tomto období se většinou silně ochladí a někdy nebývá neobvyklý ani sníh. Naučte se s těmito údaji pracovat i na vaší zahradě.

Jak na sekání mokré trávy

Každý, kdo má vlastní zahrádku nebo pracuje v přírodě, se určitě setkal s tvrzením, že sekat mokrou trávu by se nemělo. Kolují názory, že to škodí...

Aktualizováno v lednu 2024

Zvykněte si sledovat předpověď počasí

Pouhé povědomí o historických trendech vám stačit nebude. Než se pustíte do sekání, podívejte se, jaké počasí meteorologové předpovídají na daný týden. Pokud hlásí nízké teploty, raději neriskujte a se sekáním počkejte.

Pravidlo dvou týdnů

Pro poslední podzimní sekání i první jarní sekání se držte pravidla 14 dnů. Co tím myslíme? Posekejte naposled dva týdny před začátkem mrazíků, které jste si zjistili z archivních dat. Na jaře naopak počkejte dva týdny po předpovězeném posledním jarním mrazu, než svému trávníku provedete první jarní sestřih.

Test aku sekaček 2024

NázevKde koupitHodnocení
celkem
1.Makita DLM432PT2Zjistit cenu
89 %
2.Einhell GE-HM Li-Solo 3414200Zjistit cenu
79 %
3.Bosch EasyRotak 36-550Zjistit cenu
78 %
4.Kärcher LMO 18-33 1.444-400.0Zjistit cenu
77 %
5.Bosch CityMower 18-300Zjistit cenu
76 %
Recenze
6.GARDENA PowerMax Li-40/32 5033-20Zjistit cenu
72 %

Jak ještě můžete vaší travičce ulehčit před zimní sezónou?

Mimo šetrné sekání jsou ještě další možnosti, které vašemu trávníku pomohou ke krásné hustotě a jasné barvě. Využít můžete třeba posezónních výprodejů k pořízení vertikutátoru. Tento stroj trávník provzdušní a zamezí výskytu mechů. To se většinou provádí v období jara a podzimu, ale pokud se rozhodnete provést tuto proceduru i mimo obvyklé termíny, můžete se na jaře těšit ze skutečně pohledného výsledku. Rozhodně se vyhýbejte mulčování a posekanou trávu na podzim vždy sbírejte!

Na podzim se také vyplatí pravidelně hrabat listí. Velký nános způsobí, že tráva nemůže dýchat, což jí rozhodně neprospívá. Pokud máte chuť do práce, vezměte si na hrabání zahradní hrábě s tvrdými kovovými hroty, které zároveň půdu provzdušní – které hrábě jsou nejlepší zjistíte v testu ZDE.

Pak je tu samozřejmě ještě hnojení. Na podzim je vhodné vybrat podzimní hnojivo, které zabraňuje plísním. Seženete je pod názvem fungicidy. V zimě totiž trávníku hrozí napadení plísní sněžnou, které lze předejít postřikem nebo aplikací těchto hnojiv. Využít můžete už hotovou směs pro podzimní výživu, kterou seženete v zahrádkářství. Tyto směsi mají vysoký obsah draslíku, který zvýší odolnost trávníku před houbami.

Po vertikutaci a hnojení je žádoucí trávník řádně zalít a holá místa dosít vhodným osivem. Podzimní dny jsou ideální k přisévání, protože pravidelný déšť poskytuje semínkům dostatek vláhy pro správný růst. Volte osivo, které je určené přímo na dosévání.

Odolejte nutkání mít trávník dokonalý

Možná se řadíte mezi lidi, kteří si zakládají na dokonalém trávníku. Pokud vás ale láká trávu sekat i v zimě nebo ve dnech, kdy hrozí mráz, sekačku opravdu nechte zavřenou v garáži. Mnohem lepší je ponechat trávník přes konec podzimu a v zimě neupravený, než se později snažit napravit všechny napáchané škody, které může vašemu trávníku mráz nadělat.

Jak vám tento test pomohl? Budeme rádi, když ho ohodnotíte hvězdičkami.

4.5/5 47 hodnocení

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo