Přejít k hlavnímu obsahu
Novinky

WhatsApp, podpora Windows, Samsung Cloud: co vše se v příštích týdnech změní

Jiří Palyza 30.04.2021

Počasí se konečně otepluje a roste i naděje na brzký návrat k normálnímu životu. Blížící se květnové dny s sebou snad už přinesou i příslib letní nálady. Některé změny nás čekají i v oblasti technologií.

Květen přinese lidem opět několik změn. Uživatelé Windows by si měli pečlivě prohlédnout svou verzi, sledovat aktualizace a případně updatovat, aby nepřišli o pravidelné bezpečnostní záplaty. Uživatelé smartphonů Samsung by měli sledovat svůj cloud a ti, kdo komunikují prostřednictvím WhatsAppu, se pomalu musejí připravit na kontroverzní změny v oblasti ochrany dat.

Windows 10: ukončení podpory zastaralé verze

win10ver

Podpora verze 1903, zobrazené na obrázku, skončila 8. prosince 2020. Nyní čeká stejný osud verzi 1909, jejíž podpora pro koncové uživatele bude ukončena 11. května 2021.  | Zdroj: Windows 10

Systém Windows 10 je k dispozici v různých verzích. Od 11. května končí podpora verze 1909 pro koncové uživatele. Pouze u verzí Enterprise a Education bude prodloužena ještě o jeden rok.

Microsoft doporučuje uživatelům Windows 10 verze 1909, aby aktualizovali alespoň na verzi 2004. Zdůrazňuje, že nepodporované verze by se už neměly používat, protože už nedostávají bezpečnostní aktualizace. Mohou se tak snadno stát terčem napadení malwarem, protože jsou náchylnější k bezpečnostním rizikům.

Pokud si chcete rychle ověřit, jakou verzi Windows 10 používáte, zadejte do vyhledávání na Hlavním panelu »winver« a spusťe nalezený program. Zobrazené okno hned prozradí instalovanou verzi.

Samsung ukončuje provoz svého cloudového úložiště

cloud

Uživatelé cloudu od Samsungu pozor: výrobce ukončuje svou službu. | Zdroj: 200 Degrees/Pixabay

Společnost Samsung z velké části ukončuje provoz online úložiště Samsung Cloud. Pro uživatele to znamená, že všechny uložené soubory a dokumenty musí být do 30. června zálohovány mimo tuto službu.

Po tomto datu budou údaje nenávratně vymazány. Do 31. března Samsung svým zákazníkům nabízel možnost přenášet soubory přímo do cloudového úložiště OneDrive společnosti Microsoft. Ti, kdo to nestihli, anebo z jakéhokoliv důvodu úložiště od Microsoftu nepoužívají, stále ještě mají šanci svá data stáhnout na lokální úložiště. V budoucnu budou v cloudu Samsung uloženy pouze kontakty nebo položky kalendáře.

Uživatelé WhatsAppu musí souhlasit s novými podmínkami

Uživatelé aplikace WhatsApp budou muset do 15. května odsouhlasit nové podmínky užívání služby, pokud chtějí komunikační platformu využívat i nadále. Společnost WhatsApp chce touto změnou optimalizovat zpracování uživatelských údajů.

Původně měli uživatelé nové podmínky přijmout už na začátku roku. Po velkém rozhořčení komunity WhatsApp své plány pozměnil a lhůtu prodloužil. Podle informace ředitelky pro oblast uživatelské politiky WhatsAppu pro region EMEA, Niamh Sweeney, aktualizace podmínek pro uživatele ve státech Evropské unie nic nemění.


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud