30. dubna 2021 • 20:00

Příbrami pomáhají Kamerunci: Stejné jméno, ale bratři nejsme

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stejné příjmení, stejná národnost, stejný post, ale… Stopeři Olivier Kingue a Steve Kingue nejsou bratři. „Je to jen shoda jmen,“ vysvětlili ve vtipném videu pro klubovou televizi fotbalové Příbrami. Pikantní je, že ve středu obrany předposledního týmu FORTUNA:LIGY hrají vedle sebe. I na nich bude hodně záležet, zda se parta z hornického města v posledních pěti kolech zachrání.



Steve Kingue sebou před kamerou rozpustile šije a vypráví: „Moje fotbalové sny? Vyhrát titul, ochutnat Ligu mistrů, zahrát si na mistrovství světa…“ V jednadvaceti je pořád na začátku a před sebou má mnohem všednější cíl: udržet Příbram v lize. Bude to šichta, zelenočerný tým pět zápasů před koncem sezony na bezpečné pozice ztrácí pět bodů.

Aby se to nepletlo, Příbram má ještě jednoho Kingueho – o čtyři roky staršího Oliviera. Taky stopera. Taky z Kamerunu. Taky rodáka z hlavního města Yaoundé. V Česku se o nich často mluví jako o bratrech, ale je to chyba. Podobně na tom svého času byli třeba fotbaloví Hanouskové: sparťanský obránce Matěj a karvinský záložník Marek museli často vysvětlovat, že nejsou příbuzní. Zajímavá je situace v Mladé Boleslavi, kde najdete dva a dva hráče se stejným příjmením, kteří nejsou bratři (viz seznam na konci článku).

„Ani my nejsme bráchové. V Kamerunu se hodně lidí jmenuje Kingue, ale nejsme ze stejné rodiny,“ upřesňuje Olivier. „U nás je fotbal v podstatě jediný sport a každé dítě má sen stát se profesionálním fotbalistou.“

Najdete mezi nimi dost detailů, v kterých se liší. Olivier je levák, Steve pravák. Olivier v Příbrami kroutí už třetí sezonu, zato Steve přišel teprve letos v zimě po štacích v estonském Kalevu a béčku Philadelphie Union. I Olivier je fotbalový cestovatel: do Česka se dostal přes Německo, Francii, Belgii a Portugalsko.

„Steve hrozně rád jí,“ prozradí Olivier.

„Ale to ty taky,“ chechtá se Steve.

Brzy oba zvážní, s Příbramí je čeká osudový měsíc sezony.

Týmy F:L s hráči se stejným příjmením

Mladá Boleslav: Jakub Klíma & Jiří Klíma, Dominik Mašek & Lukáš Mašek

Jablonec: Robert Hrubý & Vlastimil Hrubý

Příbram: Olivier Kingue & Steve Kingue

Sparta: Ladislav Krejčí starší & Ladislav Krejčí mladší

1. FK Příbram Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud