Odhalený kámen v bytě může působit světle a harmonicky

Přidat na Seznam.cz

Odhalený kámen se nejčastěji používá při rekonstrukcích historických staveb. Absolutními umělci ve využití kamene v interiéru jsou španělští architekti. Další z realizací, která o tom svědčí. Podívejte se, jakou příjemnou atmosféru se v rámci komplexní přeměny starého bytu podařilo vytvořit. Zachovává ducha historické budovy a celý prostor rozjasňuje přirozeným světlem.

Projekt je pojmenován podle jeho umístění – stojí na náměstí Plaça del Vi ve španělské Gironě. Celé náměstí je obklopené honosnými budovami, které byly od 15. století sídlem šlechtických rodů. Architekti z ateliéru Almeda Estudi dostali za úkol zrekonstruovat druhé patro v jednom z nich.

Budova je postavena většinou z kvádrů, balkóny mají zábradlí z tepaného železa. Pozitivem bytu je, že až ze tří stran do něj proudí přirozené světlo. Před rekonstrukcí ho bylo podstatně méně.

foto / Almeda Estudi

Schody z mramoru, tepané železo
Architekt Xavier Almeda plně respektoval architektonickou jedinečnost a původ budovy. Zachované zůstaly schody z přírodního mramoru, zdobení z tepaného železa a dřeva, klenutý strop, který je chloubou černé kuchyně.

foto / Almeda Estudi

Naopak, hygienické zázemí bytu je řešeno ve světlých barvách a má dostatek přirozeného světla. Další specialitou bytu po rekonstrukci jsou lamelové posuvné dveře, které oddělují (respektive spojují) ložnicovou část s vanou od samostatné koupelny.

foto / Almeda Estudi

Ze dvou částí jednotný celek
Dispozice bytu byla původně členěna na dvě samostatné části: obslužný prostor (v západní části), který byl funkčnější a méně luxusní, a obytná čas majitelů (východní strana), kde bylo více světla a krásné výhledy. Vchodová hala, která vedla do obývacího pokoje s jídelnou, nebo na chodbu spojující dvě ložnice a koupelnu.

foto / Almeda Estudi
foto / Almeda Estudi

Rekonstrukce spojila co nejvíce prostor, vznikl volnější půdorys, pro který je charakteristická vzdušnost a zejména prosvětlení přirozeným světlem. Využití každého prostoru je předem předdefinované, aby obyvatelům poskytlo co nejvíce pohodlí.

foto / Almeda Estudi

Noční zóna je přirozeným pokračováním denní
V první části se dnes nachází denní zóna s hlavním vstupem do bytu. Zahrnuje zcela otevřený prostor, ve kterém našla své místo kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Díky balkonem na obou stranách je interiér zalitý denním světlem a také příčně větraný.

foto / Almeda Estudi

Noční zóna, která se nachází v druhé části bytu, je vlastně pokračováním – prodloužením denní zóny. Hlavní ložnice a knihovna jsou zcela otevřeny do prostoru. Dají se však oddělit posuvnými skleněnými dveřmi s kovovou konstrukcí v průmyslovém stylu.

foto / Almeda Estudi

Právě industriální styl je využit v celém interiéru na zdůraznění prvků historie a současné doby. Tento kontrast je však v konečném důsledku harmonický a příjemný. Podlahu sjednocují dubové parkety.

Architektonický ateliér: Almeda Estudi

Hlavní architekt: Xavier Almeda

Lokalita: Girona, Španělsko

Plocha: 135 m²

Projekt: 2019

Realizace: 2020