Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mejdan u Duky: Se šéfem Hradní stráže „pařili“ jeho předchůdci. Vzal si i služební auto

Autor: Jan Kálal, dp, bel - 
1. května 2021
05:00

Pozor! Pohov. Večírek na střeše Arcibiskupského paláce kardinála Dominika Duky se „vybarvuje“ jako mejdan současného vedení i bývalých šéfů Hradní stráže. Na fotografiích setkání, kde si účastníci užívali doutníčků a luxusního pití bez respirátorů, je totiž nejen stávající šéf útvaru Jaroslav Ackermann. Ale podle zjištění Blesku také jeho zástupce Zdeněk Pekař a dva bývalí velitelé: Jiří Kývala a Radim Studený.

Možná si ještě vzpomenete, že Studený funkci šéfa Hradní stráže opouštěl s ostudou poté, co skupina Ztohoven vyvěsila na místo prezidentské standardy červené trenky. Aby papalášství nebylo málo, Ackermann se na akci zřejmě vybavil i služebním vozem, jehož zápůjčku „maskoval“ jako služební cestu do Karlových Varů s návratem ve 3:15 v noci.

Večírek, který na střeše Arcibiskupského paláce probíhal od úterních 17:30 nejméně do středeční jedné ráno, hostil zajímavou sestavu. Akce se účastnil například majitel společnosti Pražské Benátky Zdeněk Bergman, vedoucí sekretariátu kardinála Dominika Duky Vojtěch Mátl, vedoucí Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Martin Baláž či velitel Hradní stráže Jaroslav Ackermann. Podle Deníku N bylo s Balážem zahájeno kárné řízení, to čeká podle Blesku také Ackermanna. Pořádání podobných akcí je nyní kvůli epidemii koronaviru zakázané. Natož bez roušek nebo respirátorů.

Nyní pro vás máme jména dalších tří účastníků. Jsou jimi zástupce stávajícího velitele, plk. Zdeněk Pekař, bývalý šéf Hradní stráže Jiří Kývala a i další bývalý velitel Radim Studený. Co přesně hosty na střechu Arcibiskupského paláce přivedlo, zatím nekomentovali. Nicméně kardinál Dominik Duka měl den před sešlostí, 26. dubna, 78. narozeniny. Všichni hosté k němu mají určitý vztah, nabízí se proto vysvětlení, že mu přišli připít na zdraví. Arcibiskupství ČR se k setkání nijak nevyjádřilo.

Mejdanem se zabývá Policie ČR, která se o něm dočetla v médiích. „V případě zjištění podezření na nerespektování vládních nařízení vše oznámíme příslušnému správnímu orgánu k dořešení,“ řekl serveru iRozhlas.cz pražský policejní mluvčí Jan Rybanský. Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová pak uvedla, že pokud dostanou podnět, zahájí hygienici správní řízení.

Balážova schůzka „posvěcená“ shora

Vedoucí Útvaru pro ochranu prezidenta ČR Martin Baláž tvrdí, že byl na pracovním setkání. Kárnému řízení čelí kvůli chybějícímu respirátoru nebo roušce. „Důvod a okolnosti účasti pana ředitele Baláže v sídle pražského arcibiskupství nebudeme komentovat. Služební funkcionář ale zahájil kázeňské řízení pro podezření ze spáchání přestupku, a to na základě zveřejněných fotografii, kde se pan plk. Baláž pohybuje na veřejnosti bez ochranného prostředku dýchacích cest,“ řekla Deníku N mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Později Rendlová doplnila, že Baláž byl spolu se svým náměstkem Radimem Kinclem na úterním jednání v pražském Arcibiskupském paláci s vědomím a souhlasem nadřízených.

„Důvod a okolnosti návštěvy velitele Hradní stráže plukovníka Jaroslava Ackermanna v Arcibiskupském paláci nebudeme komentovat. Služební orgán s velitelem Hradní stáže zahájí kázeňské řízení pro podezření ze spáchání přestupku,“ řekl Blesku mluvčí hradní stráže Jiří Havel.

Video  Duka našel na koronaviru světlou stránku: Mladí už vědí, jak vypadal výjimečný stav.  - abl
Video se připravuje ...

Pikatní je i nové zjištění Blesku, podle kterého Ackermann doložil využití služebního superbu od úterního dopoledne až do středeční noci jako služební cestu z Prahy do Karlových Varů a zpět. „Odjezd z Prahy jsem povolil dne 27.4.2021 v 11:30 hod., návrat do Prahy dne 28.4.2021 v 3:15,“ uvádí její dokumentace.

Podobnou záležitost řešila policie po lednovém večírku v Teplicích, který také odhalil Blesk. V tamním hotelu Prince de Ligne slavil narozeniny podnikatel a bývalý vlivný politik ČSSD Petr Benda. Oslavy se účastnil mimo jiné liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, kterého kvůli tomu policejní prezident Jan Švejdar odvolal z funkce. Na oslavě byli také bývalý premiér Jiří Paroubek, šéfe Národní sportovní agentury Milan Hnilička či místopředseda Rady České televize Jiří Šlégr.

1917 ( 2. května 2021 17:53 )

Prý služebník Boží. Neposkvrněná církev a její služebníci paří za prachy svých oveček. Tak to má být, to jsou slova Boží. Nakopat jim a ne restituce. Mají nás všechny u zadele, zajímají je jen prachy! Kristus měl jen tuniku a sandály a když večer uléhál ke spánku tak si dal pod hlavu kámen. A Duka a ostatní církevní papaláši si žijí ve zlatě. Co na to Kelišová? Asi už šla za roh se vyprázdnit!!!!!

krapotkin ( 2. května 2021 16:53 )

Vzal si služební auto, pařil s kardinálem a domů řídil ožralý. Co na to naše slavná policie.

Ferenc ( 2. května 2021 13:59 )

Bůh Nebůh,když se chlastá tak jim všem i s Dukou je Bůh u pr---e.

Uživatel_5519759 ( 2. května 2021 12:19 )

Dukanýři zapařili

Uživatel_5383920 ( 2. května 2021 10:57 )

Možná rokovali, že začnou prodávat znovu odpustky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa