Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dnes vyjedou první turistické vlaky a autobusy

V Libereckém kraji dnes vyjedou první turistické vlaky a autobusy. Cyklobusy do Jizerských hor a Krkonoš mezi nimi ale zatím nebudou kvůli velkému množství sněhu.

Novinkou letošní sezony je přímý turistický vlak z Liberce přes Německo do Šluknovského výběžku, kde bude končit v Mikulášovicích na Děčínsku v Národním parku České Švýcarsko. ČTK to řekl Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji. Na novém spojení se dohodly Ústecký a Liberecký kraj, z Liberce bude vlak vyjíždět v 07:58 a zpátky se vrátí v 17:55 a přepravuje i kola.

Začátek turistické sezony zkomplikovalo počasí, a tak zatím podle Pospíšila nevyjedou cyklobusy do Jizerských hor a Krkonoš. „Zatím tam je ještě dost sněhu," řekl. Se zahájením přepravy kol do horských oblastí se proto většinou počítá až od konce května nebo v červnu. Už od soboty bude ale podle něj v provozu loňská novinka - cyklobusová linka 469 z České Lípy přes Nový Bor a Kamenický Šenov do Jetřichovic na Děčínsku.

Otazník zatím visí nad mezinárodní turistickou linkou, která propojuje Česko s Německem a Polskem. Poprvé vyjely autobusy z Hrádku nad Nisou přes německou Žitavu do Swieradówa Zdróje v Polsku loni 1. srpna a kvůli koronavirovým opatřením linka provoz ukončila v listopadu. Podle původních dohod měla znovu vyjet letos 1. května, koronavirová opatření to ale zatím nedovolují. „Předběžně se počítá, že by linka mohla provoz zahájit v sobotu 26. června," řekl Pospíšil.

První máj odstartuje postupný provoz sezónních spojů a turistických linek ????????????????. Výjezdy spojů budou však ovlivňovat...

Zveřejnil(a) Liberecký kraj dne Středa 28. dubna 2021

Turistická linka 691 spojuje zajímavá místa Německa, Česka a Polska a otevřela tak obyvatelům Libereckého kraje oblast Jizerských hor z polské strany, která je jinak od veřejné dopravy odříznutá. Koronavirová pandemie poznamenala už rozjezd projektu. Podle původních plánů měla loni linka provoz zahájit už 6. června, první cestující se ale svezli až v srpnu, dlouho přitom nebylo jasné, zda vůbec autobus vyjede. Zájem o víkendové spojení byl poměrně velký, autobusy jezdily třikrát denně a za tři měsíce víkendového provozu je využilo přes 1900 cestujících. Na přelomu října a listopadu, provoz ukončila koronavirová opatřeni ve všech třech zemích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Raspenava

Štítky ČR, doprava, rekreace, turistika, Liberecký, Liberecký kraj, Jizerské hory, Krkonoše, Německo, Polsko, Liberec, okres Děčín, Česko, Ústecký kraj, Svátek práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes vyjedou první turistické vlaky a autobusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.