Plíseň v domácnosti. Jak s ní bojovat a zamezit jejímu vzniku?

I v dnešní době se překvapivě mnoho domácností potýká s jedním nepříjemným problémem. Plísní na zdech a stropech. Zdaleka se přitom nejedná pouze o starší domy, které trápí vlhkost díky nekvalitním materiálům použitým při jejich stavbě. Nejčastějším místem, kde se s plísní kromě suterénu můžeme setkat, je především koupelna. Pokud si myslíte, že plíseň je zejména problém estetický, nemáte tak úplně pravdu. Bylo totiž prokázáno, že z dlouhodobého hlediska má pobyt v místnostech postižených plísní nepříznivý vliv také na lidské zdraví. Podporuje vznik alergií a dýchacích problémů.

Větrání a ventilátory

Překvapivě snadným a účinným způsobem, který vzniku plísní z dlouhodobého hlediska zamezuje, je pravidelné větrání. Samozřejmostí by mělo být větrání v kuchyni při vaření, v ložnici ráno po probuzení či v koupelně poté, co si dopřejeme horkou sprchu. Kromě toho se vyplatí samozřejmě současně s tím používat kuchyňské digestoře či koupelnové větráky, které s odvedením přebytečné vlhkosti rovněž pomohou.

Pokud vás trápí vlhkost například v suterénu či naopak v podkroví, zvažte investici do speciálních odvlhčovačů či vysoušečů. Jejich nabídka je v dnešní době velmi široká.

Použijte přírodní zbraně

Pokud už se plíseň u vás doma objevila, je důležité věnovat dostatek času a energie jejímu důkladnému odstranění. Když ji totiž neodstraníte pečlivě, brzy se vrátí. K odstranění plísně můžete použít buď speciální chemické prostředky, nebo vsadit na přírodní sílu v podobě jedlé sody, tea tree oleje, octa či citronové šťávy. Stačí jejich nanesení na postižené místo pomocí kartáčku či rozprašovače. Poté, co je necháte chvilku působit, místo očistěte vlhkých hadříkem. Samozřejmostí by mělo být používání ochranných rukavic.

Pokud je plíseň v prasklině na zdi, po jejím vyčistění prasklinu opravte. V případě, že se chystáte doma malovat, můžete zakoupit barvy, které obsahují protiplísňové složky, a vzniku plísní tak účinně zabraňují.

Zdroj: thespruce.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu