Marie Sehnálková
1. května 2021 • 09:38

Zranění, které vyřadilo Krejčího či Hložka. Expert popsal příčiny i úskalí

Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zlomenina nártní kůstky. Zranění, které vyřadilo v nedávné době hned dvě mladé opory fotbalové Sparty – Adama Hložka a Ladislava Krejčího ml. Lékařský odborník z SK Sigma Olomouc Jiří Lošťák prozradil, jak zranění vzniká, co všechno obnáší i to, jestli při něm sehrál roli nízký věk hráčů.



Rozjetý megatalent Adam Hložek v září loňského roku prodělal nepříjemné zranění. Na dlouhé týdny jej ze hry vyřadila zlomenina nártní kůstky. Od Hložkova návratu uplynul sotva měsíc a Letenští musí opět řešit další absenci ve svém kádru. Tentokrát zlomeninu nártní kůstky lékaři diagnostikovali dvaadvacetiletému Ladislavu Krejčímu ml.

Zranění, které si počíhalo na mladé sparťanské opory, je ve světě fotbalu poměrně rozšířené. „V minulosti potrápilo například také Davida Beckhama, Wayna Rooneyho, Stevena Gerrarda nebo třeba Neymara,“ vzpomíná na obdobné případy Jiří Lošťák, ortoped a ošetřující lékař Sigmy Olomouc.

INSIDER: Pro Hložka by byl dobrý mezikrok, zvládne Německo i Anglii
Video se připravuje ...

Příčiny? Přetížení i zranění v zápase

Nenápadné, leč pro pohyb člověka nezbytné, kůstky se nacházejí v oblasti chodidla. Občas bývají také nesprávně označovány jako zánártní. Dohromady je jich pět a společně se svaly klenby absorbují zátěž při běhu i běžné chůzi.

„U fotbalistů jsou nohy a chodidla každodenně vystavené enormnímu zatížení. Není to jen běh a chůze, ale třeba i přihrávky, střely, doskoky... Současná hra je navíc i stále více agresivní. Proto je u hráčů riziko tohoto poranění opravdu velké,“ vysvětluje Jiří Lošťák.

K poranění nártních kůstek může dojít několika způsoby. Jednou z nejčastějších příčin bývá přímý náraz, tedy například dupnutím na nárt protihráčem nebo kopnutím. Právě tímto způsobem si zranění přivodil také Krejčí ml.

V případě Hložka měl úraz ovšem jinou příčinu. Podle informací Sparty byla důvodem jeho čtyřměsíční absence únavová zlomenina. „Únavové zlomeniny jsou pro oblast nártních kůstek typické. Jde o zranění způsobené nadměrným a opakovaným přetěžováním zdravé kosti. Úskalí je v tom, že vznikají plíživě, zpočátku se projeví jen jako pobolívání a spousta sportovců přichází pozdě, což může mít bohužel následky i do budoucna,“ říká Lošťák.

Fakt, že si zranění počíhalo zrovna na mladé sparťanské talenty, je ovšem podle lékaře spíše shodou nešťastných okolností. Zásadní roli totiž hrají vrozené predispozice, nikoliv věk. „Náchylnější mohou být také například sportovci, kteří v minulosti prodělali zlomeninu nohy nebo hráči s příčným plochonožím. S opakovanou zlomeninou na stejném místě se můžeme setkat i po nedostatečném prohojení. Zpravidla se ale jasná příčina zranění nenajde.“  

Spekulace o tom, jestli Sparta nedělá něco špatně, když se v krátkém časovém intervalu potýkají její hráči s podobným typem zranění, Lošťák odmítá. „Tým lékařů a fyzioterapeutů je ve Spartě na špičkové úrovni a všichni hráči jsou pod pečlivým dohledem,“ dodává.

Pivarník o posilách pro Spartu: hodil by se Krmenčík, Hrošovský či Schranz?
Video se připravuje ...

Krejčího návrat zatím ve hvězdách

Zranění není pro sportovce nikdy jednoduché. Potrápit je může nejen fyzicky, ale i psychicky. „Bylo to těžké. Jel jsem na Moravu a zavřel jsem se tam na 14 dní. Postupem času to bylo lepší a lepší, museli mi pomáhat kamarádi, rodina, přítelkyně,“ přiznal ve videorozhovoru pro FAČR Hložek.

Březnový návrat po čtyřměsíční pauze navíc neprobíhal zdaleka podle jeho představ. V zakončení se spíše trápil a trefil se jen jednou. V minulém týdnu ovšem konečně prolomil smůlu, když třemi góly a asistencí přispěl k výhře 4:2 nad Opavou a ve svých necelých 19 letech se stal nejmladším střelcem hattricku v samostatné české lize.

O návratu Krejčího ml. se zatím spekuluje. Podle prvních odhadů by mohl chybět v celém zbytku ligového ročníku. „Úrazové zlomeniny se hojí zpravidla kratší dobu než ty z přetížení. Ovšem to neznamená, že nemůžou vyřadit hráče ze sportovní zátěže až na několik měsíců,“ říká Lošťák.

Ošetřující lékaři šli u Krejčího cestou konzervativní léčby, tedy bez plánovaného operačního zákroku. „Konzervativní léčba spočívá v zafixování nohy sádrou případně dlahou po dobu minimálně šesti týdnů,“ doplňuje odborník.

Ačkoliv přesná doba rekonvalescence není známá, je jasné, že si Sparta a její početný lékařský štáb hojení Krejčího zranění pečlivě pohlídá. Vždyť mladý univerzál se za poslední dva roky stal jedním ze základních kamenů sestavy letenských, a dostal se i do hledáčku zahraničních velkoklubů. Tomu odpovídá i cenovka, kterou mládežnickému reprezentantovi Sparta nastavila v řádu stovek milionů korun.

Hložek po hattricku: Nepadalo mi to tam, ale pořád jsem pracoval
Video se připravuje ...

V den Krejčího dvaadvacátých narozenin oznámila Sparta nepříjemnou zprávu o jeho zranění
V den Krejčího dvaadvacátých narozenin oznámila Sparta nepříjemnou zprávu o jeho zranění

Vstoupit do diskuse
6

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud