Hlavní zprávyPreview

Bridgestone arénu čeká hodně klíčová bitva mezi Stars a Predators!!!

Tak je to tedy. Hodně důležité utkání, které o mnohém napoví je zde. Poslední souboj dvou přímých konkurentů o zbývající vstupenku do play off vypukne už v noci ze soboty na neděli. Nicméně ani případná výhra Dallasu v tomto utkání ještě nemusí stačit, protože je ještě ve zbývající sezóně čekají hodně těžké střetnutí.

Dá se říct, že se nám lehce opakuje situace z předešlého ročníku, který byl nakonec naštěstí pro Dallas zkrácen. Stars totiž v závěru základní části 2019/2020 hráli hodně mizerně a připisovali si jednu porážku za druhou. Naopak byl to právě Nashville, který se na Dallas mohutně dotahoval a v případně dohrání celé základní části nakonec Predators mohli i svého soka přeskočit.

Nicméně, jak všichni už moc dobře víme, tak kvůli Covidu byla následně základní část předčasně ukončena a o pár měsících se play off odehrálo v Edmontonu a Torontu. Nashville tedy v předešlém ročníku hodně ostrouhal a nyní se víceméně situace opakuje, ale v opačném gardu. Predátoři drží poslední postupovou příčku, a jsou to naopak Stars, kteří na ně vyvíjejí tlak a snaží se je v tabulce přeskočit. Aktuálně je náskok mezi těmito celky pouze dvoubodový.

Případná výhra Nashvillu by už hodně zamávala s šancemi Dallasu na postup. Po tomto utkání odehrají Predatoři ještě čtyři utkání, když se dvakrát střetnou s Columbusem, což s největší pravděpodobností budou čtyři body do tabulky, a dvakrát s Carolinou, kterou navíc budou hostit ve své aréně. Nashville tedy má ještě v rukách hodně silné karty a případná prohra s Dallasem by jej ještě tolik nakonec mrzet nemusela.

Naopak hokejisté z Texasu si porážku dovolit nemohou. V přímém souboji musí uspět, protože jejich závěr sezóny je ještě hodně obtížný. Stars sice odehrají o jeden zápas více, jenže všechno to bude jen na kluzištích svých soupeřů. Navíc hned tři z pěti utkání budou proti týmům z horní trojky, proti kterým to Dallasu absolutně nejde (bilance 5:16). Po Nashvillu je čeká poslední střetnutí s Floridou, poté se přesunou ke dvěma zápasům do Tampy Bay, kde ještě letos ani ve dvou zápasech nevstřelili branku, a závěr sezóny poté proběhne v Chicagu, které zde odehraje své první a zároveň i poslední domácí střetnutí před fanoušky.

VZÁJEMNÁ BILANCE

Hokejisté Dallasu a Nashvillu se zatím v letošním ročníku střetli v sedmi vzájemných střetnutích. Stars právě s Predátory začali letošní ročník, když je nejdříve vysoko zdolali 7:0, ale ve druhém utkání už to bylo hodně těsně 3:2. Další dva zápasy, které se opět odehráli v Texasu, už zvládli lépe hosté, kteří hned dvakrát zdolali domácí celek stejným výsledkem, a to 4:3 po nájezdech.

Bitva mezi těmito celky se poté přesunula do Bridgestone arény, kde opět Nashville přetlačil Dallas až po prodloužení poměrem 3:2. Stars následně zvládli lépe odvetu, když svého soka porazili 4:1. Zatím poslední vzájemné měření sil zvládli lépe domácí hokejisté, když i čtvrté vítězství Predátorů nad Stars proběhlo po základní hrací době, protože opět zvládli lépe nájezdy, a tak zvítězili v utkání 3:2.

Nashville tedy ze sedmi odehraných utkáních vyhrál čtyři zápasy, a má tak ze vzájemných soubojích na svém kontě osm bodů, jenže lépe jsou na tom hokejisté z Dallasu. Stars totiž své tři výhry zvládli vždy v základní hrací době a všechny porážky s Predátory byly až po prodloužení či samostatných nájezdech, což jsou další čtyři body pro hokejisty z Texasu.

Dallas Stars – Nashville Predators 7:0
Dallas Stars – Nashville Predators 3:2
Dallas Stars – Nashville Predators 3:4 sn.
Dallas Stars – Nashville Predators 3:4 sn.
Nashville Predators – Dallas Stars 3:2 pp.
Nashville Predators – Dallas Stars 1:4
Nashville Predators – Dallas Stars 3:2 sn.

DŮLEŽITÁ FAKTA

Pro domácím hokejistům by mohla hodně pomoct větší pauza, kterou měli před tímto utkáním. Po dvou střetnutích s Floridou, které proběhly na začátku týdne se Nashville už mohl plně soustředit na velmi důležitý víkendový zápas. Navíc je tu příležitost toho, že by se do sestavy Predátorů mohly vrátit hned dvě velká švédská jména. Filip Forsberg a Viktor Arvidsson jsou již se svými zraněními označování, jako day-to-day, a tak existuje šance, že by týmu mohli pomoct už v tomto utkání.

Po tom co se v minulém utkání vrátil do sestavy Dallasu Joel Kiviranta se nyní ještě čeká na další návrat zraněného hráče. Tyler Seguin po operaci kyčle do letošního ročníku ještě nezasáhl, ale s týmem už delší době absolvuje veškeré tréninky a je jen na něm, kdy řekne, že je připravený a v ten moment jej trenér Bowness ihned pustí do zápasu. Nicméně stále se jeho návrat oddaluje, a tak těžko říct, jak to s ním skutečně vypadá.

Do tohoto utkání oba týmy vstupují po porážkách. Nashville nezvládl své poslední domácí utkání, ve kterém ve velké přestřelce podlehl Floridě poměrem 4:7. Dallas má aktuálně na svém kontě porážky dvě a nutno dodat, že ani v jednom z těchto zápasů Stars nepůsobili nijak dobře. Carolině nejdříve podlehli 1:5 a následně nezvládli zápas v Tampě Bay, kde ani nevstřelili branku a odjížděli z Amalie arény po výsledku 0:3.

Hodně důležité by tak opět mohly být přesilové hry. Stars do tohoto utkání vstupují se 7. nejlepší přesilovou hrou v NHL, ale v posledních utkáních tato hra hodně drhne a trenér Bowness se víceméně musí spolehnout pouze na své první přesilovkové komando. Naopak Nashville patří ve využívání přesilových her až na 25. příčku, ale v sérii s Dallasem se jim už několikrát podařilo početní výhodu využít.

Co se týče hry v oslabení, tak si víceméně mohou oba týmy podat ruce. Nashville je dokonce třetím nejhorším týmem v bránění oslabení. Nicméně Dallas na tom není o moc lépe, protože jsou aktuálně na 19. pozici. Bránění přesilovek soupeřů patřilo v minulých sezónách a především v play off k velkým zbraním Stars, jenže v letošním ročníku jim to vůbec nejde dle představ.

foto(zdroj): predators.nhl.com, John Russell