Recenze Electrolux EES48200L

Jak pracujeme?: Jsme profíci, nevěříme marketingovým slibům a nezávisle recenzujeme a srovnáváme produkty. Když nakoupíte skrze naše odkazy, můžeme získat malou odměnu, která ale nezvyšuje cenu vašeho nákupu.

Vestavná myčka oblíbené značky Electrolux EES48200L bude dobrou volbou pro všechny, kdo hledají slušný poměr cena/výkon. Umyje 14 sad nádobí, nabízí mnoho programů včetně automatického a krátkého, sušení Air Dry s pootevřenými dvířky i indikaci provozu světlem na podlahu. Přesto má i několik slabších míst o kterých se s vámi podělíme.

Parametry

Typvestavná
Lze podstavit?ano
Energetická třídaE
Připojení na teplou voduano
Třída účinnosti mytíA
Třída účinnosti sušeníA
Spotřeba vody - 100 Eco cyklů1050 l
Spotřeba elektřiny - 100 Eco cyklů95 kWh
Spotřeba vody na 1 ECO cyklus10,5 l
Spotřeba elektřiny na 1 ECO cyklus0,95 kWh
Počet sad nádobí14
Hlučnost46 dB
Výška82 cm
Šířka60 cm
Hloubka55 cm
AquaStopano
Počet programů8
All-in-one tabletyano
Odložený startano
Vypnutí po domytíano
Otevření po domytíano
Umístění příborůzásuvka
Polohovatelný horní košano
Automatický programano
Délka mytí (Eco program)240 min.
Poloviční náplňne

Představení

Plně integrovaná vestavná myčka Electrolux EES48200L výborně zapadne do každé prostornější kuchyně. Pro jednodušší instalaci je vybavená nastavitelnými nožkami, které si můžete uzpůsobit do vámi zvolené výšky. Jedná se ale o standardně širokou myčku, takže pro užší prostory nebude vhodná. Disponuje rozměry 82 x 60 x 55 cm a pojme naráz 14 sad nádobí, což je vysoká kapacita, který bez obav uspokojí běžnou rodinu. Myčku lze napojit na teplou vodu a pokud ji nakupujte / vyrábíte levně, můžete ušetřit energii.

Ačkoliv patří tato myčka k levnějším spotřebičům, nabízí slušnou vnitřní výbavu. Umí celkem 8 programů, včetně oblíbeného rychlého a automatického módu. K dispozici máte i šikovné funkce pro intenzivnější mytí velmi špinavého nádobí nebo mytí skla. K sušení využívá oblíbený systém AirDry. Co se hlučnosti týká, tento kousek se řadí do skupiny C s hodnotou 46 dB. Jedná se o průměrnou hodnotu, která neurazí ani nenadchne. Spotřebič disponuje ochranou proti přetečení Aqua stop. Pro lepší představu se můžete podívat na následující video. Jedná se o jen trochu jiný model, takže poslouží dobře.

Ovládání

Indikátor nedostatku soliano
Indikátor nedostatku leštidlaano
Dětská pojistka / zámekne
Zvuková signalizaceano
Světelná signalizaceano

K ovládání myčky slouží plně integrovaný ovládací panel, který najdete na horní liště předních dvířek. Je tedy zcela neviditelný, a nebude tak narušovat jednolitost kuchyňské linky. Zahrnuje ovládací lištu My Time se systémem QuickSelect. Ten spočívá v tom, že si na volicí liště nastavíte požadovanou délku programu a pomocí tlačítek pak přidáte vybrané funkce. Ecometer pak zobrazuje, jak moc je váš program šetrný. Platí, že delší programy jsou (možná) kupodivu úspornější a naopak pokud chcete mít nádobí umyto co nejrychleji, bude spotřeba o něco větší. Dále na ovládacím panelu najdete malý displej, tlačítko pro odložený start a indikátory leštidla a soli. Pro přehled nad průběhem programu je model vybavený světelnou signalizací Beam on floor. Nevidíte přesný čas který zbývá do konce programu, ale vidíte signalizaci zda myčka myje nebo nikoliv.

Vnitřní uspořádání a materiály

Myčka má vnitřní vanu vyrobenou z nerezu. Uvnitř se nachází trojice zásuvek. Úplně nahoře najdete zásuvku na příbory a nejrůznější kuchyňské nástroje MaxiFlex. Je dostatečně hluboká i na větší kousky a obsahuje velké množství úchytů pro dokonalé rozmístění příborů. Pod ní se nachází horní koš, jehož výšku můžete nastavit, a to i při plném naložení. Díky tomu se do spodního koše vejdou i větší kusy nádobí.

O kvalitní mytí se stará invertorový motor, na který se bohužel nevztahuje žádná prodloužená záruka. To je daň za nižší cenu výrobku. Ale nemusíte se bát, invertorové motory jsou z hlediska výdrže dobré. Aby se voda dostala do každého koutu v myčce, má myčka ve spodní části dvojité ostřikovací rameno Satellite Clean, které neustále rotuje a mění úhel ostřiku. To je taková klasika u snad každé myčky, drobně se liší jen tvar a velikost ostřikovacího ramene.

Mycí programy a sušení

Název programuSpotřeba vody v litrechDélka v minutáchTeplota ve °CSpotřeba elektřiny (kWh)
Quick9,9-12,13045-500,56-0,69
Předmytí4,1-51550-600,01-0,04
1 hod10,4-12,76055-600,83-0,96
1 hod 30 min10,3-12,690600,96-1,09
2 hod 40 min9,8-1216050-551,05-1,18
ECO10,524050-550,935
Auto Sense8,7-12120-17050-600,75-1,18
Machine Care8,9-10,960700,60-0,72

I vzhledem k nízké ceně velmi potěší množství programů, kterými tento model disponuje. Na výběr máte celkem 8 módů, přičemž nechybí oblíbený rychlý program Quick, který nádobí umyje a vysuší už za čtvrt hodiny. Nechybí ani oblíbený automatický program, u kterého myčka detekuje množství nádobí a špínu, načež sama zvolí množství a teplotu vody i délku mytí. Aby vám myčka sloužila co nejdéle, zhruba 1x měsíčně využijte samočisticí program Machine Care.

K základním programům máte k dispozici dvě důležité funkce, které samotné mytí vylepší. První s názvem ExtraPower zvyšuje teplotu a délku mytí, aby se umyly i připálené hrnce. Druhá funkce GlassCare je určena pro šetrnější mytí skla a křehkého nádobí.

Další funkce

Co dalšího vám pračka nabídne?

  • Odložený start – myčka umožňuje odložit start v čase 1 – 24 hodin. Díky tomu můžete nastavit mytí v době, kdy jste v práci, nebo třeba v noci, když je nižší spotřeba energie.

Spotřeba a náklady na mytí

Na kolik vás vyjde jedno mytí?

  • Cena vody v ČR: 90 Kč za 1 m3 (1 000 litrů)
  • Cena elektřiny v ČR: 4 Kč za 1 kWh.
  • Spotřeba vody při jednom mycím cyklu Eco: 10,5 litrů
  • Spotřeba elektřiny při jednom mycím cyklu Eco: 0,95 kWh

Cena za jedno mytí na program Eco (referenční program pro energetický štítek) je cca: 4,745 Kč S ohledem na kapacitu myčky se jedná spíše o vyšší hodnoty. Nejedná se tedy o nejúspornější myčku na trhu.

(0,95 * 4) + (0,0105 * 90) = 3,8 (elektřina) + 0,945 (voda) = 4,745 Kč

Tento údaj platí jen pro program Eco. U ostatních mycích programů závisí na nastavení programu, množství nádobí, reálném zašpinění nádobí, kvalitě vody, kvalitě mycích prostředků, atd.

Jak myje

Výsledky mytí jsou velmi dobré. Pochválit spotřebič musíme za širokou nabídku programů, ze které si vybere opravdu každý. Díky přídavným funkcím pro extra mytí či mytí skla se nemusíte bát vložit do ní prakticky jakkoliv špinavé či křehké nádobí. Určitě oceníte i automatický program, u kterého nemusíte nic speciálního nastavovat. Rozhodně potěší i rychlé 15minutové mytí, které se v uspěchané době víc než hodí. Kapacitně by mohla být myčka vzhledem k rozměrům trochu objemnější, ale i 14 sad nádobí není špatná hodnota. Zvukový projev je průměrný, 46 dB. Nutno uznat, že nejtišší myčky mají hodnoty okolo 42 dB. I když se to nezdá jako velký rozdíl, tak ve skutečnosti je. Pokud chcete mít myčku v provozu a současně sledovat ve stejné místnosti třeba televizor, doporučuji tišší myčku. Například AEG FFB 53610 ZM.

Trochu horší je to se sušením. Zákazníci si stěžují na nedostatečné výsledky, kdy zůstávají mokré hlavně plastové boxy apod. Myčka disponuje systémem AirDry – pootevřením dvířek a využitím suchého vzduchu z kuchyně. Bohužel ale nemá žádnou přídavnou funkci pro extra sušení a může se tak stát, že nádobí nebude zcela vysušené, případně na něm zůstanou zaschlé kapky. Pokud chcete velmi zajímavou alternativu, tak jen o něco dražší (a mimo jiné i lépe sušící) je AEG FFB53610ZW. Doporučuji zvážit i ji. Nestojí o mnoho více.

Zjistit cenu

Jak si stojí její konkurenti?

Přihlašte se do newsletteru a
získejte super tipy do emailu

Pravidelně zhruba 1 až 3 krát měsíčně vám pošleme skvělé tipy na nakupování, nové testy a nejlepší recenze.

Co můžete čekat?

  1. Tipy na opravdu dobré nákupy (vybíráme jen to, co bychom poslali sami sobě)
  2. Výhodné nabídky a slevy (vybereme jen ty opravdu dobré)
  3. Rady k nakupování
  4. Nové recenze produktů
  5. Nové srovnávací testy
  6. Tyto e-maily jsou zdarma
  7. Neposíláme spam, ani obchodní nabídky třetích stran
Načítáme ...

Děkujeme za přihlášení do newsletteru. Teď ještě mrkněte do emailu a potvrďte, že jste o zařazení do newsletteru požádali opravdu vy. 🙂

Pro info si přečtěte naše zásady osobních údajů a GDPR.

7.6 Total Score
Electrolux EES48200L

Myčku bychom doporučili zákazníkům, kteří nepotřebují hromadu nejnovějších technologií, ale spokojí se s cenově dostupným, avšak moderním spotřebičem. Nabízí hromadu programů, intuitivní ovládání, světelnou signalizaci i sušení Air Dry, ač s lehce slabšími výsledky. Spotřebou je průměrná.

Mytí
9
Sušení
8
Spotřeba
6.5
Funkce
7
Délka umývání
6
PLUSY
  • nízká cena
  • mnoho programů včetně automatického
  • oblíbené sušení Air Dry
  • světelná signalizace
  • intuitivní ovládání
MÍNUSY
  • trochu slabší výsledky sušení
  • průměrná hlučnost
  • lehce vyšší spotřeba
Přidejte váš dotaz nebo recenzi

Sledujte nás na sociálních sítích

Na FB, Instáč a Twitter píšeme novinky o nakupování na internetu a zajímavé tipy, které na covybrat.cz nenajdete.

Kategorie:

Budeme rádi za vaše názory a připomínky

      Přidejte váš dotaz nebo recenzi

      Před odesláním komentáře byste měli vědět jak pracujeme s vašimi osobními údaji. Důvodem pro zpracování osobních údajů je náš oprávněný zájem. Jsme správci osobních údajů a chráníme je v souladu se zákonem 101/2000 Sb., O ochraně osobních údajů a s principy obsaženými ve směrnici EU č. 95/46/EC (GDPR). Při odeslání komentáře zpracováváme tyto osobní údaje - jméno, email a vaši IP adresu. Jméno používáme pro oslovení při případné odpovědi. Jméno můžete nahradit i přezdívkou. Email používáme pouze pro odeslání notifikačního emailu se zprávou, že vám někdo odpověděl na váš dotaz, případně rovnou pošleme odpověď na váš dotaz. Email je neveřejný a pro jiné účely ho nepoužíváme. IP adresu využíváme výlučně pro ochranu formuláře před spamem. Případné úpravy osobních údajů a žádosti o smazání můžete vyřídit emailově na poradime@covybrat.cz.

      Covybrat.cz
      Logo