Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Inspirace z knihovny: Mnich, který prodal své ferrari, vás vytrhne ze zběsilé jízdy životem

Foto: Adéla Svobodová

Za peníze si štěstí nekoupíš. Pracovní úspěchy nepředčí rodinné zázemí. Radost se skrývá v maličkostech a nejdůležitější je začít vždy od sebe. Stokrát omílaná klišé, nad kterými mnozí z nás protáčí oči v sloup. Často až do té doby, než nás jejich ignorace převálcuje. Syndromu vyhoření, zdravotním komplikacím, rozpadajícím se vztahům a dalším fenoménům dnešní ultrarychlé doby přitom není zas tak těžké předcházet. Příběh na první pohled úspěšného advokáta, který prošel osvícením, vám připomene, co je v životě opravdu důležité.

Kniha Mnich, který prodal své ferarri patří v kategorii seberozvojové literatury k jedné z nejprodávanějších. Přesto, že ji kanadský kouč Robin S. Sharma napsal už v roce 1997, neztratila za téměř čtvrtstoletí ani špetku své aktuálnosti. S příběhem někdejší advokátní hvězdy se snadno ztotožní každý, koho jen trochu pohltil uspěchaný životní styl. Rady, které hlavní hrdina předává svému bývalému kolegovi, si díky vlídné formě přátelského rozhovoru nenásilně najdou cestičku do vaší mysli, aby tam zjistili, že už je vlastně dávno znáte. V každodenním shonu je však snadné na ně zapomenout a odložit je na vedlejší kolej.

Stejnou zkušeností si prošel i bohatý právník Julian Mantl, kterého k zastavení donutil až srdeční infarkt. Aby vyléčil nejen své tělo, ale hlavně duši, vydal se na dalekou cestu do Indie za starobylou moudrostí zdejších mnichů. A povedlo se. Následně se vrací zpět do své domoviny, aby nabyté uvědomění šířil dál.

Za nalezením sebe sama není vždy nutné cestovat na konec světa. Ilustrační foto: Freepik

Kniha je rozdělena do několika kapitol, na jejichž konci se vždy nachází shrnutí nejzásadnějších poučení a poznatků. Díky čtivé formě ji klidně zvládnete „slupnout“ za dva večery. Mnohem více si z ní však odnesete, když si mezi jednotlivými kapitolami vezmete čas na vstřebání všech důležitých myšlenek a pokusíte se je rovnou zařadit do své denní rutiny. Krůček po krůčku se tak vydáte na cestu k sebepoznání, a tím i smysluplnému a vyrovnanému životu.

Slovo autorky článku:

Tuto motivační bibli bych doporučila všem, kteří se seberozvojem už nějakou tu dobu zabývají a potřebují si připomenout jeho základní principy. Věřím, že pokud vám do života přijde v tu správnou chvíli, přinese celou řadu AHA momentů a uvědomění, která mohou odvrátit mnohé nepříjemnosti a životní zklamání.

Knihu Mnich, který prodal své ferarri zakoupíte například v knihkupectví Dobrovský.

Související články

Zaručeně zlepší den

Kosmetický paradox. Pochází červená rtěnka z Íránu?

Evropským stromem roku je 200 let starý dub v Polsku, Česko má 5. místo

Jak vyzrát na antihmotu? Vědci z CERNu vědí

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Inspirace z knihovny: Horolezec tělem i duší. Marek Holeček jde ve své nové knize až na dřeň

Jeden z nejlepších horolezců současnosti Marek Holeček je charakteristický svým živelným projevem,…