PŘEHLED: Zrušené a odložené koncerty 2021

Vydáno 16.05.2021 | autor: Andrea Štipčáková

Vláda uvolnila restrikce a v červnu bychom se tak konečně měli dočkat živých koncertů. Vzhledem k povolenému počtu návštěvníků jsou však pořadatelé větších akcí nuceni vystoupení i nadále rušit. Přehled přeložených a zrušených koncertů a festivalů i nadále aktualizujeme.

PŘEHLED: Zrušené a odložené koncerty 2021 PŘEHLED: Zrušené a odložené koncerty 2021

• Michal Hrůza a za pořadatele Bon Art Music a Agentura Petřinová se s oh-ledem na blížící se termíny tří mimořádných koncertů a přetrvávající nejistotu kolem podmínek pro pořádání kulturních akcí rozhodli celé turné Michal Hrůza SYMPHONICA Tour přesunout na červen 2022.

• Vzhledem k trvajícím opatřením přesouvá koncerty na příští rok i Leoš Mareš. S fanoušky se moderátor a příležitostný zpěvák uvidí 13. a 14. května 2022. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.

LIVE: Leoš Mareš i podruhé pobavil O2 arenu. Přizval si Karla Gotta i revival Queen

• Basinfirefest se neuskuteční ani letos. Nové datum jeho konání je 23. až 26. června příštího roku, zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti. Pořadatelé však nabízí také možnost vrácení zakoupených lístků.

• Koncert Andrea Bocelliho plánovaný na letošní květen se uskuteční až 8. ledna 2022. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti i na nový termín koncertu a není třeba je vyměňovat. 

• Termín koncertu anglické art rockové legendy Van der Graaf Generator se opět překládá. Nový termín v divadle Archa je stanoven na 13. května 2022.  Již zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti, předprodej pokračuje v síti GoOut, Ticketmaster, Ticketportal nebo na pokladně divadla. V případě, že vám nový termín nevyhovuje, můžete zažádat o refundaci v místě zakoupení vstupenek a to do 10. 6. 2021.

• I multižánrový festival Rockový Slunovrat hlásí v dnešním roce stopku. "Důvody jsou asi celkem jasné, nejasná situace ohledně toho, jaká budou vládní opatření v následujících měsících naprosto znemožňují cokoliv plánovat a organizovat. Festival děláme hlavně pro radost, každý člen našeho týmu má svůj osobní a profesní život a festival dělá ve svém volném čase. Ve chvíli, kdy se naše volnočasové aktivity stávají takto stresující, tak radost přirozeně odchází a to by se pak negativně projevilo i na samotném průběhu festivalu," uvedli pořadatelé.

• Už v červnu se měl konat největší český festival Votvírák, pořadatelé však oznámili, že vzhledem k nejasnému výhledu na rok 2021 ohledně hygienických a zejména vládních opatření a kvůli přetrvávající koronavirové situaci se rozhodli akci zrušit. Nový termín festivalu je 10. až 12. června 2022.

• „Moji milí, rozhodl jsem se přesunout své letošní velké květnové koncerty na příští rok. Jsem optimista, lidé už museli překonat horší věci. Těším se na vás, opatrujte se,“ uvedl Jaromír Nohavica, který přesouvá svá vystoupení v O2 Universum na květen 2022. Na pódiu ho doprovodí jeho tradiční hudební hosté - vynikající polský akordeonista Robert Kuśmierski a hráč na perkuse a bicí Pavel Plánka.

Chinaski přesouvají své květnové turné! A protože zůstávají plní optimismu, tak pouze o měsíc. S fanoušky by se na open air koncertech rádi viděli už v červnu. „Víme, že už se na vašich lístcích válí prach stejně jako na našich kytarách, a proto děláme maximum, abychom je společně brzy oprášili. Jsme připraveni už vlastně skoro na vše a těšíme se, že koncerty budou menší a rodinnější a že je konečně spolu zažijeme pod širým nebem,“ uvedla kapela.

TOP 7 videoklipů týdne: Chinaski milují poezii, Viktor Sheen rozfoukává Mlhu

• Kvůli nejasným podmínkám pro konání kulturních akcí se rozhodli na nový termín přesunout svůj festival také pořadatelé Open Air Music Fest Přeštěnice. Toho se fanoušci nakonec dočkají až v červnu příštího roku. „I když do letošního termínu zbývají v této chvíli dva měsíce a situace se může výrazně zlepšit, bohužel nyní už nejsme schopni festival v tak velkém rozsahu zorganizovat ze dne na den. Dvacátý ročník měl navázat na předcházející úspěšnou historii, která se odehrála především díky Vám fanouškům a návštěvníkům, kteří vždy vytvářeli skvělou atmosféru rodinné a pohodové akce. Tento aspekt byl pro nás hlavním hnacím motorem a my si toho velice ceníme a děkujeme Vám za to,“ napsali pořadatelé. Vstupenky zakoupené na léta 2020 a 2021 zůstávají v platnosti.

• K zahraničním kapelám, které v České republice zrušili svůj letošní koncert, se nově zařadili kanadští Billy Talent. Se svými hity Red Flag, Fallen Leaves a Surrender přijede formace na Brněnské výstaviště až 7. června 2022.

• Prague Summer Festival oznamuje nové datum konání koncertu The Offspring. Kapela vystoupí v Praze 12. června 2022, představí právě vydanou novinku Let The Bad Times Roll. Ta vyšla po devíti letech od desky Days Go By. Věrni punk rockové tradici glosují The Offspring na albu současná témata „Mám pocit, že se nacházíme v jedinečném období historie, kdy místo toho, aby naši světoví vůdci říkali, že dělají maximum, spíše jako kdyby oznamovali, že na to se**u, což je opravdu děsivé,” říká frontman Dexter Holland.

V Praze řádili pankáči The Offspring, v Malé sportovní hale to vřelo

• Pořadatelé festivalu Mighty Sounds v prohlášení fanouškům oznámili přesun 16. ročníku festivalu na rok 2022. Všechny prodané vstupenky a vouchery do kempů a na parkoviště zůstávají pro rok 2021 v platnosti a organizátoři prosí všechny, aby si již zakoupené vstupenky ponechali. Nové datum 16. ročníku je 8.-10. července 2022.

• Posouvá se opět i slavnostní vyhlášení Hudebních cen Žebřík: místo 21. května akce proběhne po prázdninách, konkrétně v pátek 3. září 2021. Místo konání (DEPO2015 v Plzni) a koncertní program (Miro Žbirka, Anna K, Marpo & TroubleGang, Michal Prokop, John Wolfhooker ad.) se nemění. Během večera budou oceněni vítězové hned dvou ročníků ankety . Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.

• Vzhledem k pandemii nedorazí do České republiky One Republic. Koncert, který se měl původně uskutečnit 28. října 2021, se odehraje až 10. května 2022. Vstupenky zůstávají v platnosti. Pokud nový termín akce fanouškům nevyhovuje, mohou požádat o vrácení vstupného.

• Konat se nebude ani koncert Iron Maiden. Na Sinobo stadionu v Praze se akce uskuteční až příští rok v červnu. "V případě, že vám nový termín akce nevyhovuje, máte možnost požádat o vrácení vstupného prostřednictvím příslušné ticketingové společnosti," vzkazují pořadatelé.

RECENZE: Živák Iron Maiden je balzámem na koncertní půst

Festival Slavkov Open s vystoupeními zpěváka Stinga s názvem My Songs, Vojtěchem Dykem & B–side Bandem a Lenkou Novou & Petr Maláskem ve Slavkově u Brna, původně naplánované na 25. července 2021, se přesouvá na nové datum 31. července 2022. Stejně jako v předešlých dvou případech mohou vstupenky lidé vrátit.

• Rock for People se řadí k dalším českým velkým festivalům, které oznámily přesunutí letošního ročníku. Organizátoři plánují alespoň alternativní verzi akce, jejíž oznam plánují, jen co se vyjasní pořádání letošních akcí. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti na příští rok.

• Masters of Rock je dalším z velkých festivalů, jehož letošní ročník byli organizátoři nuceni zrušit. Učinili tak nejen kvůli neutichající situaci kolem koronaviru, ale také vzhledem k přesunutí turné Judas Priest, headlinerů akce, na příští rok. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.

Festival Masters of Rock letos nebude, headlinery v roce 2022 zůstávají Judas Priest

• Legendární Guns N' Roses navážou na zrušené koncertní turné z minulého roku. Do Prahy dorazí 18. června 2022 spolu se speciálním hostem Garym Clarkem mladším. Zakoupené vstupenky na předchozí termín neplatí, fanoušci si musí pořídit nové.

• Neuskuteční se ani koncert The Chainsmokers, který se měl konaž až v polovině listopadu letošního roku. Kapela do pražské Tipsport arény dorazí 18. dubna 2022.

• Na příští rok se přesouvá také dvaadvacátý ročník festivalu Pohodě. "Rozhodli jsme se tak učinit na základě konzultace s experty. Je nám to líto, ale naše rozhodnutí považujeme za nevyhnutelné a správné. Zároveň jsme rozběhli přípravy na sérii malých festivalů, které chceme na letišti v Trenčíně udělat už tohle léto, a kterým jsme dali název Pohoda on the Ground."

• Pořadatelé Colours of Ostrava přesouvají 19. ročník na 13. až 16. července 2022. Uskuteční se v areálu Dolních Vítkovic v Ostravě a organizátoři slibují, že se pokusí na nový termín přesunout všechny hlavní headlinery i většinu zahraničních kapel.

ROZHOVOR | Pořádání festivalů vždy vyžadovalo velkou odvahu, říká organizátor Colours of Ostrava

„Jsme velmi zavázáni všem fanouškům, kteří si na tento program zakoupili vstupenky a ponechali si je. Nechceme zklamat jejich důvěru," uvedla Zlata Holušová. „Navíc i po roce je tento program dle našeho názoru prostě skvělý - plný zajímavých jmen, která nabídnou nezapomenutelné koncerty. A byla by obrovská škoda, kdybychom o ta vystoupení přišli. Samozřejmě výsledná podoba line-upu bude záviset na konkrétních plánech umělců na příští rok. Brzy přineseme, jak věřím, příznivé zprávy,” dodala.

• Vzhledem ke stávající situaci byli pořadatelé nuceni přesunout také koncert Pearl Jam. Konat se bude 22. července 2022, zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti. "Jsme nadšeni tím, jak po celém světě postupuje očkování proti pandemii Covidu, a vyhlížíme dny, kdy se s vámi fanoušky setkáme opět na koncertech. Do té doby prosím buďte opatrní, noste roušky, a všichni se společně potkáme na koncertech v příštím roce," uvedla kapela.

• Koncerty Pocta Karlu Gottovi, které byly v plánu v náhradních termínech letos v červnu, se z důvodu pandemie znovu posouvají. Nové termíny obou koncertů v O2 areně jsou 19. a 20. června 2022. Již zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti i na nové termíny příští rok.

• Pražský koncert Helloween se uskuteční až na jaře 2022. Kvůli pandemii byla formace své evropské turné nucena odložit, slibuje však, že šňůra bude příští rok ještě silnější!

• 5 Seconds of Summer překládají své turné na rok 2022. Do pražského O2 universa měli dorazit původně 1. června 2020, koncert následně přesunuli na tento rok, ani letos se však neuskuteční. Tak doufejme, že 29. dubna 2022 se show už konečně odehraje.

• A nezazpívají si ani členové legendární formace A-ha! 35 let od svého největšího hitu Take On Me oslaví v Praze až 1. května 2022. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti a není nutné je vyměňovat.

• Nové datum má také koncert Toma Grennana. Toho se fanoušci dočkají nakonec až v roce 2022, konkrétně 13. března. V klubu Rock Café zpěvák mimo jiné představí i nové skladby z letošní desky Evering Road.

• Do třetice se přesouvá i koncert Avril Lavigne, která měla do České republiky dorazit 17. března. Na potvrzení nového termínu organizátoři stále čekají.

• Jako jedna z největších letních akcí v Česku oznámil své zrušení pražský Metronome Festival. „Po důkladném zvážení všech okolností, souvisejících s probíhající pandemií covid-19 přesouváme opět termín hudební akce Metronome Prague, a to na termín 23. – 26. června 2022. Přestože se zvolna situace obrací k lepšímu, nedostatek času do původně plánovaného červnového termínu znemožňuje finalizaci prací na takto rozsáhlé akci,“ uvedli pořadatelé David Gaydečka a Martin Voňka.

 LIVE: Metronome festival, den druhý - Primal Scream vzpomněli zakázaný song v českých rádiích, Kraftwerk hráli pro pamětníky

• Pandemie koronaviru nedovolí konání ani německému festivalu Rock Am Ring, kam každoročně dorazí spousta českých fanoušků. „Chápeme, že jste zklamaní. Stejné pocity máme také my. V současné situaci ale nebude minimálně do konce června festivaly tak velkého rozsahu možné uskutečnit,“ uvedli pořadatelé v tiskové zprávě s tím, že se příští ročník bude konat 3. až 5. června 2022.

• Vlivem nepříznivého vývoje pandemické situace byla nucena už podruhé přesunout koncerty také kapela Mirai. Doufá, že na podzim 2021 se s fanoušky už skutečně uvidí. „Mrzí nás stejně jako všechny, že musíme fanouškům už po několikáté měnit termín koncertů. Něco nám říká, že už je to ale poslední přesun a opravdu... Nikdy jsme nebyli hladovější a natěšenější než teď. Věřím, že až se uvidíme, bude to neskutečně emotivní!“ uvedl za kapelu Mirai Navrátil.

Laco Deczi & Celula New York se do Rock Café podívají nejspíše až v listopadu. Ačkoliv jsou v Rock Café optimisté, rozhodli se koncert raději přesunout z května na 25. listopad. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.

Eric Clapton znovu přesouvá své turné. Evropské koncerty měly proběhnout během letošního roku, kvůli pandemické situaci se však fanoušci zpěváka mohou na jeho show těšit až v roce 2022. Jeho pražské vystoupení se bude nově konat 5. června 2022, zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.

Eric Clapton vyráží na evropské turné, začne v pražské O2 areně

• Velké akce se ruší také v zahraničí. Download Festival měl letos přivítat hvězdy jako Iron Maiden, KISS nebo Biffy Clyro. Všichni headlineři ale potvrdili účast na příštím ročníku, a tak fanoušci o nikoho podstatného nepřijdou.

• Své turné odkládá švédská skupina Opeth. Ve Foru Karlín vystoupí 19. září 2022.

• Největší koncert své kariéry měl Ben Cristovao naplánovaný na únor. Kvůli pandemii, ale také restrikcím spojeným s cestováním, které znemožňují přijet do Prahy zpěvákovým spolupracovníkům z různých koutů světa, se nakonec vystoupení v O2 aréně uskuteční až 1. října 2022.

• Nové datum má také show americké skupiny Driver Era. Ta měla v pražském Roxy vystoupit letos v květnu, nakonec se ale s českými příznivci uvidí až v únoru příštího roku.

• Už podruhé ruší křest svého debutového alba City in the City kapela Like-It. Náhradní termín zatím neoznámila, chce s ním počkat, dokud se aktuální pandemická situace trochu neuklidní.

• Zpěvák The Weeknd letos do České republiky nepřijede. Prahu měl navštívit v listopadu v rámci svého turné The After Hours, vzhledem k přetrvávající situaci ohledně pandemie koronaviru se však rozhodl šňůru odložit na příští rok. V O2 Areně by měl zahrát 5. listopadu 2022.

RECENZE: The Weeknd je na nové desce jako kolovrátek beze změny

• Nový termín koncertu hlásí také Einstürzende Neubauten. Německá industriální skupina se ve Foru Karlín nově představí 21. září 2021.

• Koncert zasněných Dubliňanů Fontaines D.C. se přesouvá. Vystoupení jedné z nejskloňovanějších kytarových kapel současnosti se odehraje v pražském klubu Roxy až 27. března 2022.

• Už podruhé přesouvá termín svého JenomPísničky Tour kapela Kryštof. Původně ho měla odjet už loni na jaře, krátce před startem šňůry však vláda zakázala konání koncertů či divadelních představení, a skupina tak přesunula termíny koncertů na letošní březen a duben. Kvůli přetrvávajícímu nouzovému stavu se nakonec původně jarní turné uskuteční (doufejme) na podzim.

red, foto: archiv iREPORT, foto: Michal Augustini, Klára Mariňáková, Milan Říský
Témata: Kryštof, Driver Era, Like-It, The Weeknd, Metronome Festival, Rock Am Ring, Mirai, Tom Grennan, Avril Lavigne

zavřít