5 věcí, které můžete udělat, pokud vás stále přemáhá únava

5 věcí, které můžete udělat, pokud vás stále přemáhá únava
Každý občas procházíme obdobím, kdy máme méně energie, než je běžné. Pokud však nepřichází úleva ani se spánkem a odpočinkem, je nejvyšší čas začít řešit, proč únava neodchází.

Stanovte si každý den dosažitelné cíle

Příliš složité cíle nás mohou již předem vyčerpávat. Určete si pouze takové úkoly, které jste schopni bezpečně zvládnout, zvláště když se cítíte unavení. Naplánujte si jednotlivé body a mezi nimi si dopřejte malá potěšení. Stačí 15 minut procházky, tance nebo relaxace a energie se obnoví

Zdroj: Autor: Andrey Yurlov / Shutterstock

Za úspěch se odměňte

Každý malý úspěch oceňte. Stačí si v diáři vytvořit tabulku a jednotlivé položky si odškrtávat.  Nemáte-li tabulky v oblibě, buďte nápadití a za každý úspěch si třeba vybarvěte okvětní lístky nakreslené květiny. Získáte tak motivaci dělat vytyčené aktivity i v dalších dnech. 

Dopřejte si čerstvý vzduch a dostatek světla

Pracujete-li zavřeni v místnosti, pravidelně větrejte, roztáhněte alespoň na 30 minut žaluzie a nechte na sebe působit sluneční paprsky. Ještě lépe uděláte, když půjdete o polední přestávce, kdy je slunce nejvíce na krátkou procházku. Blahodárně působí taktéž procházka při východu nebo západu slunce. V zimním období, kdy je přirozeného světla méně, můžete vyzkoušet terapii světlem. Pořiďte si domů lampu s umělým slunečním světlem a denně se “sluňte” po dobu dvaceti až třiceti minut. Podle jedné studie pravidelná sluneční terapie účinkuje lépe než předepsaná antidepresiva.

Hýbejte se

Najít motivaci k pohybu, když se cítíte vyčerpání může být náročné. Pohybová aktivita vás musí bavit. Najděte si něco, k čemu máte kladný vztah. Máte rádi vodu? Zjistěte si možnosti, jak můžete pravidelně chodit plavat. Jste rádi ve společnosti druhých? Oslovte přátelé a provozujte některý kolektivní sport. Máte doma aktivního psa? Vyzkoušejte cannicross.

Ještě lépe uděláte, když půjdete o polední přestávce, kdy je slunce nejvíce na krátkou procházku.

Navštivte svého lékaře 

Pokud vás i přes dodržování všech předešlých bodů trápí extrémní únava, navštivte raději svého lékaře, aby vyloučil onemocnění jako je anémie, cukrovku nebo syndrom chronické únavy. Může vám také doporučit odborníka na duševní zdraví

Zdroje:

  • https://vitalweb.cz/789/terapie-svetlem-je-lepsi-nez-antidepresiva-jak-to-funguje