Adam Plachetka nazpíval Dvořáka

K výročí úmrtí Antonína Dvořáka vznikl videoklip souboru Alinde Quintet.

V sobotu 1. května 2021 uplynulo 117 let od úmrtí Antonína Dvořáka. Dechový soubor Alinde Quintet proto 1. května dopoledne zveřejnil na svém facebookovém profilu a YouTube kanálu zbrusu nový videoklip jedné z Dvořákových Biblických písní, k jejíž interpretaci přizval jednoho z nejlepších českých pěvců, basbarytonistu Adama Plachetku.

Společně natočili v pořadí 6. píseň „Slyš, ó Bože, volání mé“ z tohoto oblíbeného Dvořákova cyklu, v ojedinělé úpravě pro dechové kvinteto, kterou připravil člen souboru, hornista Kryštof Koska. „Ten prvotní záměr byl vyjádřit jakousi naději v to, že celá situace, ve které se současná česká kultura nachází, se nějakým způsobem zlepší. Tento videoklip je pro nás proto jakousi modlitbou za naši kulturu. Pevně věříme, že budeme moci zase hrát pro naše posluchače“, říká zástupce souboru Alinde Quintet, klarinetista David Šimeček. „V současné situaci potřebuje asi každý někdy duchovní podporu a vzpruhu. Doufám, že naše podání Biblické písně posluchačům vlije trochu energie do žil v této těžké době. Všichni si asi přejeme, aby se brzy vrátil svět, který známe, a doufáme, abych parafrázoval text písně, že někdo naše volání vyslyší“, dodává Adam Plachetka.

Projekt vznikl v dubnu 2021 za podpory České filharmonie, Akademické farnosti Praha (Kostel Nejsvětějšího Salvátora) a Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění v Praze. Autorem videoklipu je Jakub Mayer.

Soubor Alinde Quintet vznikl v roce 2019. Je složen z předních instrumentalistů mladé generace a laureátů mnoha mezinárodních soutěží. I když je soubor na poli vážné hudby teprve krátkou dobu, stihl už získat 1. cenu na mezinárodní soutěži Bucharest International Music Competition. Jeho současnými členy jsou flétnistka Anna Talácková, hobojistka Barbora Trnčíková, klarinetista David Šimeček, fagotista Petr Sedlák a hornista Kryštof Koska. Repertoár souboru tvoří díla českých i světových skladatelů.

Foto: Alinde Quintet

Podcast