Kousek záře v písčité břečce: reportér Pavel Novák si vyzkoušel rýžovat měsíční kameny

Hlinitokřemičitan draselný – zní to jako název nějakého chemického dryjáku. Ve skutečnosti je to nerost, ze kterého se vyrábějí exotické šperky. Když řekneme „měsíční kámen“, je představa náušnic, náhrdelníku nebo prstýnku mnohem jasnější. Mléčně bílý, narůžovělý, šedavý, modrý i duhový kámen se vyskytuje v jižní Asii, Austrálii nebo v Africe. Měsíční kámen se stal národním kamenem na Srí Lance, kde se také těží: rýžuje se z důlního písku.

Drahý kámen v písčitém blátě

S paní Rasami Lokugeovou jsme zašli mezi nízké stromy na pozemku za brusičskou a šperkařskou dílnou jejího otce. Vydřevená šachta do země je hluboká patnáct metrů. Než do ní horníci vlezou, musí se z ní vyčerpat dešťová voda. Pak se vrtáky rozrušuje zemina a důlní písek se rumpálem vytahuje nahoru na povrch.

Čtěte také

Šedý mokrý písek, skoro jílovito-písčitá hlína s kameny i menšími kamínky se pak musí proplachovat ve vodě. Měsíční kameny se z písku vlastně rýžují. K tomu se používá ošatka z proutí a trávy. Paní Rasami mne podrobně instruovala, jak postupovat.

Někdy najdeme hodně kamenů, někdy taky nic a někdy jen pár. Nedá se říct, kolik jich třeba dnes narýžujeme. Jestli víc, nebo míň. To je v božích rukách. Když máme štěstí, najdeme jich mnoho,“ popisuje mi.

Tři odstíny jemné záře

Základní odstíny měsíčního kamene jsou podle paní Rasami tři. Modrý, bílý a duhový. Úplně modrý kámen je ale velmi vzácný.

Šperkaři v dílně Lokuge moonstone ve vsi Meetiyagoda vsazují měsíční kameny do stříbrných objímek, paní Rasami ale doporučuje i kombinaci se zlatem

I když je průsvitný, bývá v něm často příměs druhé barvy. Při krátké lekci z gemologie pokračujeme v hledání kamínků v šedavém bahně.

Ahaaa! Přece jen, alespoň jeden průsvitný podlouhlý kamínek se z té šedé břečky vyloupl.

Valounek se pak musí opatrně obrousit a vyleštit. Zkušený brusič už má nacvičené hmaty a pohyby, ale nešikovný turista si musí dávat pozor, aby si při ohlazování kamínku na rotujícícm brusném kotouči zároveň nepřivodil nechtěnou manikúru.

Všechno se provádí velmi pomalu a opatrně. Šperkaři v dílně Lokuge moonstone ve vsi Meetiyagoda vsazují měsíční kameny hlavně do stříbrných objímek. Paní Rasami ale doporučuje i kombinaci hladkého kamínku se zlatem.

Ovšem i samotné opracované valounky mají něco do sebe. Měsíční kámen má prý uklidňující účinky a působí dobře například proti bolestem hlavy nebo zad. Už jen dotknout se ho je velmi příjemné.

autoři: Pavel Novák ,
Spustit audio

Související