O křiklouny siamangy i nejmenší opice světa se v olomoucké zoo stará Veronika Peterková

V pavilonu opic na Svatém Kopečku chovají tři druhy lemurů z Madagaskaru, gibony a kolekci drápkatých opiček z Jižní Ameriky. „Většinou u nich máme služby přes den, při mimořádných situacích jsme ale k dispozici neustále,“ vysvětluje jedna ze čtyř ošetřovatelek Veronika Peterková.

Veronika Peterková

Pochází z Olomouce, do zoo to má blízko, navíc tam pracoval její strejda. Vystudovala Střední školu zemědělskou a veterinární v Lanškrouně. „Když se uvolnilo místo u opic, bez váhání jsem nastoupila,“ říká. Hodně toho musela dostudovat, aby věděla, jak s nimi pracovat a krmit je.

Veronika Peterková

Díky animovanému filmu Madagaskar jsou na Svatém Kopečku velmi populární lemuři kata. Ovšem nejsou to žádní hloupí „jelimáni“, ale aktivní zvířata, která můžou návštěvníci pozorovat hned u vchodu do zoo. „Mají problém s termoregulací, tak je často vídáme na zádech s roztaženými končetinami, jak lapají sluneční paprsky,“ doplňuje Veronika.

Veronika Peterková

Co si myslí o chovu drápkatých opiček v domácích podmínkách? „Je to velmi náročné, protože musejí mít stálou teplotu, vlhkost a správné krmení. Určitě radím pořádně si to rozmyslet,“ nabádá mladá ošetřovatelka.

autor: voj
Spustit audio