Jak správně podat návrh na vklad nemovitosti do katastru nemovitostí

Koupili jste nemovitost a čeká vás podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí? Poradíme vám, jak návrh podat tak, aby byl vklad proveden rychle a bez zbytečných průtahů.

0

Sepište kupní smlouvu se zkušeným právníkem

Základem každého převodu nemovitosti je písemná kupní smlouva. Nedoporučujeme ji sepisovat podle internetových vzorů.  Jakákoliv chyba v ní může vést nejen k případným budoucím sporům, ale také k zamítnutí  vkladu do katastru. Využijte služeb specializovaného právníka, který má s těmito typy smluv zkušenosti a ví přesně, na co si dát pozor a co neopomenout.

Vyplňte návrh na vklad do katastru nemovitostí

Jakmile máte připravenou kupní smlouvu a kupující složil peníze do notářské či advokátní úschovy, je čas připravit návrh na vklad do katastru nemovitostí.  Na stránkách Českého katastrálního úřadu naleznete formulář, do kterého je třeba vyplnit všechny požadované údaje.  Online aplikace si sama načte všechny údaje z katastru, stačí zadat název katastrálního území, číslo listu vlastnictví a osobní údaje smluvních stran.

Ověřte podpisy na kupní smlouvě pro katastr

Na návrh na vklad do katastru stačí obyčejný podpis, ale na kupní smlouvě je třeba podpisy úředně ověřit. Ověřit musíte pouze jednu kopii smlouvy, tu, kterou zašlete na katastrální úřad. Podpis můžete ověřit na Czech POINTu České pošty, na obecním či městském úřadě a u notáře. Potřebovat budete pouze občanský průkaz, jeden ověřený podpis vás bude stát 30 Kč. 

Podejte návrh na vklad nemovitosti do katastru nemovitostí

Kupní smlouvu s úředně ověřenými podpisy a dva návrhy na vklad doručte na podatelnu katastrálního úřadu. Na podatelně zakoupíte kolek v hodnotě 2000 Kč (správní poplatek za vklad). Na podatelně vám vrátí jeden výtisk návrhu zpět s razítkem katastrálního úřadu. Toto potvrzení slouží jako doklad o zahájení řízení. Nejpozději do 30 dnů odešle katastrální úřad rozhodnutí o změně vlastnického práva.

Úřad může návrh zamítnout, pokud není úplný či obsahuje chybu. V takovém případě vás úřad vyzve k opravě či doplnění. Pokud se chyba dá odstranit, dostanete lhůtu, ve které musíte provést opravu. Jde-li ale o chybu neodstranitelnou, úřad řízení zcela zastaví. V tomto případě je lepší vzít návrh zpět a podat nový bez chyb a nedostatků.