Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

ROZHOVOR: Vaření může být zábava pro celou rodinu. Ondra Slanina a Adéla Elbel v komiksové kuchařce radí, jak vařit rychle, poctivě a s úsměvem

Kuchařka spojuje umění profesionálního kuchaře s neotřelým humorem stand-up komičky. Foto: Denisa Riegerová

Jak to vypadá, když stand-up komička a kuchař spojí síly? Unikátní komiksová kuchařka Adéla ještě nevečeřela obsahuje 31 receptů v netradičním zpracování, které poskytnou inspiraci pokročilým kuchařům i pomocnou ruku začátečníkům.

Jak vznikl nápad vytvořit kuchařku s komiksem?

Adéla: Nápad, že bychom spolu s Ondrou mohli nějak blíže spolupracovat, vznikl po jednom natáčení – nad svatomartinskou husou, kterou pro mě a moje holky připravoval. Nějak nám to spolu hned dobře fungovalo.

V čem se kniha liší od běžných kuchařek?

Ondra: Je to zábavné vaření pro celou rodinu s fotkami a postupy receptů, okořeněné ilustrovaným komiksem. V rámci tradičního zpracování oblíbených rodinných receptů Adéle na stránkách radím, jak co nejrychleji uvařit domácí poctivé a zároveň zdravé večeře pro její dcery.

Adéla: Je to vlastně takové dva v jednom. Ondrovy skvělé recepty vařené klasickým způsobem a moje komiksová část, ve které se dozvíte, jak se dá celý recept urychlit, a ještě u toho stihnout spoustu zajímavého. Je to kniha pro všechny, kteří mají, stejně jako já, málo času, chtějí se věnovat i jiným věcem, ale nechtějí rezignovat na dobré a plnohodnotné večeře. Kuchařka je vlastně dialogem mezi kuchařem a svobodomyslnou pracující ženou a matkou.

Celou kuchařkou provádí ilustrovaný komiks, který pobaví děti i dospělé. Foto: Denisa Riegerová

Jaký druh receptů čtenáři v knize najdou?

Ondra: V kuchařce je celé spektrum receptů vhodných pro rodinnou večeři. Sami to moc dobře známe – jednou máme chuť jen na polévku, nebo nás děti přehlasují se sladkou večeří, anebo si chceme užít klasiku jako od babičky… Na své si přijde opravdu každý a myslím, že jídla zahřejí u srdce právě díky vzpomínce na naše vlastní dětství. I proto jsem moc rád, že jsme našli způsob, jak ke kuchařce nalákat i děti. Komiksové příběhy určitě zkrátí dobu čekání na prostřený stůl.

Ondro, v čem se lišila práce na kuchařce od vašeho běžného povolání? Obohatila vás něčím novým?

Upřímně mám obrovskou radost, že se podařilo vytvořit právě takovouto kuchařku. Moderní technologie při profesionálním velkokapacitním vaření mi celou mou profesní kariéru připadaly jako samozřejmost, ale doma jsem byl rád obklopen tradičními prvky, které do kuchyně patří. Nicméně, i já jsem otevřený novým přístupům, takže jsem různým chytrým pomocníkům dveře do své domácnosti otevřel. A právě naše kuchařka obsahuje i tipy, co nového do kuchyně se opravdu hodí pořídit.

Ondro, jak jste na tom s domácím vařením? Nechodí kovářova kobyla bosa?

V práci mi mnohem víc času zabere vedení mých lidí a projektů. Mým úkolem je udávat směr, kterým se chceme vydat, cíle, k nimž se chceme dostat, a kontrolovat, jak se to mému týmu daří. Ke sporáku se tím pádem v práci tolik nedostanu, a tak doma vařím moc rád.

V knize je 31 receptů, které pohladí na srdci i na jazyku. Foto: Denisa Riegerová

Oba pracujete v odvětvích, která byla omezena pandemií covidu-19. Co děláte pro to, abyste si zachovali pozitivní přístup v této nelehké době?

Ondra: Je nám jasné, že tahle krize tu ještě nějakou dobu pobude. Mně osobně chybí hlavně naši hosté v restauracích a těším se, až budu servírovat na talíř, a ne do krabičky. Pozitivně vnímám to, že mám teď víc času na rodinu a vymýšlení nových věcí.

Adéla: Vzhledem k tomu, že veřejná vystoupení, která tvoří 99 procent mé obživy, jsou zakázána, začala jsem více psát. Sílu beru v chůzi. Ráda chodím dlouhé úseky, a protože mám teď spoustu času, jsem pořád někde na výletě. Sama. Čistím se a sportuji. I v tak náročné situaci mi pobyt v přírodě vždy zlepší náladu.

Adélo, co byste vzkázala kuchařům a kuchařkám v domácnosti, kteří musí denně živit hladové krky?

Vydržte to, jednou budou ty krky živit vás. A hlavně, v jednoduchosti je síla!

Kniha je pro všechny, kteří mají málo času, ale nechtějí děti odbýt namazaným chlebem. Foto: Denisa Riegerová

Medailonky

Adéla Elbel je spisovatelka, zpěvačka, překladatelka, stand-up komička a moderátorka. Na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity vystudovala obor nizozemský jazyk a literatura. Zabývá se životem v popkulturním odkazu s přesahem do filozofie citátů moudrých lidí. V minulosti byla členkou hudebního dua Čokovoko.

Ondra Slanina je profesionální kuchař, moderátor a držitel mnoha ocenění za kuchařské úspěchy. Od roku 2005 uvádí v České televizi pořad Kluci v akci. Jeho hnacím motorem je touha být stále lepším. Sám o sobě říká, že slovo nejde nezná, a proto občas se svým týmem dokáže nemožné.

Související články

Zaručeně zlepší den

V Portugalsku najdete nejlepší pláž světa

Nový test dokáže odhalit rakovinu prsu za pět sekund pomocí slin

Méně jíst dramaticky prodlužuje život a zpomaluje stárnutí mozku

Nejlepším řešením bezdomovectví je prevence, ne hroty na lavičkách, říká spoluzakladatelka Architektů bez hranic

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak změnit způsob myšlení? Pět základních životních otázek, které byste si měli položit

Inspirace z knihovny: Jak změnit způsob myšlení? Pět základních životních otázek, které byste si měli položit

Umění se správně ptát může do značné míry ovlivnit a proměnit naše životy. Špatné odpovědi totiž…