Zavřená divadla a prázdné hotely: Brno Contemporary Orchestra využil unikátnost prázdných prostorů

2. květen 2021

Slovo stream zaujalo během uplynulého roku přední pozici v hudební terminologii, z koncertů vysílaných přes sociální sítě bez přímé účasti diváků se stal standard. Brno Contemporary Orchestra využil nepříjemnou situaci hned dvakrát – letos v březnu se vydal na turné po prázdných hotelech, minulý rok v dubnu zahrál skladby napsané pro orchestr, jehož členům komplikují komunikaci povinné rozestupy.

Díky turné Do Not Disturb navštívil Brno Contemporary Orchestra sedm brněnských hotelů. V každém z nich natočil jednu kompozici, o jejíž filmové ztvárnění se postarali režisérka Anna Babjarová a režisér Martin Svobodník. Filmy vznikaly ve spolupráci s platformou pro performativní umění Terén.

Minulý rok odehrál BCO po prvních čtyřiceti dnech nouzového stavu online koncert nazvaný Quarant(a)ena. V programu se sešlo několik skladeb vytvořených přímo pro orchestr, jehož hráči sedí v oddělených místnostech, nemohou přímo komunikovat a špatně se vzájemně slyší.

O obou událostech hovoří šéfdirigent a zakladatel BCO Pavel Šnajdr a dramaturg orchestru Viktor Pantůček. V pořadu zazní skladby Amnesia (Martin Burlas), How to Avoid Mental Breakdown (Michal Wróblewski), Plastic Meat (Josef Klíč), Avšak (Pavel Zlámal) a Il sogno (Peter Graham).

autoři: Boris Klepal ,
Spustit audio

Související