https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-v-zemedelskych-podnicich-ma-podil-ctvrt-milionu-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V zemědělských podnicích má podíl čtvrt milionu lidí

3.5.2021 01:17 | PRAHA (ČTK)
Na jednoho vlastníka připadá necelých deset hektarů zemědělské půdy. Svaz se tak snaží upozornit na problematiku vytváření limitů na zemědělské dotace pro velké farmy, o kterém se mluví při přípravě nového evropského dotačního období.
Na jednoho vlastníka připadá necelých deset hektarů zemědělské půdy. Svaz se tak snaží upozornit na problematiku vytváření limitů na zemědělské dotace pro velké farmy, o kterém se mluví při přípravě nového evropského dotačního období.
V českých zemědělských podnicích má vlastnický podíl více než čtvrt milionu lidí. Uvedl to Zemědělský svaz ČR na základě svého průzkumu mezi 356 zemědělskými firmami, které hospodaří na 593 000 hektarech zemědělské půdy. Vlastníkem jedné právnické osoby je v průměru 172 subjektů, sdělili zástupci svazu.
 

Na jednoho vlastníka připadá necelých deset hektarů zemědělské půdy. Svaz se tak snaží upozornit na problematiku vytváření limitů na zemědělské dotace pro velké farmy, o kterém se mluví při přípravě nového evropského dotačního období. "Případné zastropování tak významně poškodí drobné majitele zemědělských pozemků, kteří se z různých důvodů rozhodli sdružit svůj drobný majetek a hospodařit společně," uvedl předseda svazu Martin Pýcha.

Vytvoření dotačních limitů pak podle něj může poškodit také vlastníky zemědělské půdy. Zemědělci kvůli nižším dotacím možná budou platit nižší pachtovné. To v současnosti podle svazového šetření činí 3190 korun za hektar.

Svaz loni na základě podobného průzkumu uvedl, že vlastní majitelé hospodaří na větším množství půdy, než se do té doby předpokládalo. U právnických osob šlo až o polovinu plochy. Započítává do ní totiž jak plochu, kterou samotná právnická osoba vlastní, tak plochu, kterou má pronajatou od svých zaměstnanců nebo jiných vlastníků právnické osoby, uvedl tehdy Pýcha. Svaz se tak snažil snížit obavy, že farmáři hospodařící na cizí půdě se o ni méně starají, a že jde zejména o velké farmy.

Průměrná cena zemědělské půdy loni vzrostla o 3,9 procenta, bylo to nejvíce za poslední tři roky. V průměru se prodávala za 25,35 Kč za metr čtvereční, uvedla již dříve společnost Farmy.cz, která se specializuje na prodej farem a zemědělských nemovitostí. Loni byla zrušená čtyřprocentní daň z nabytí nemovitostí, trh s půdou jinak prochází klidným obdobím. Koronavirová pandemie snížila počty obchodů, v polovině roku se ale vrátily na obvyklou úroveň. Podle konkurenční společnosti Agro21 loni cena půdy stagnovala.

Zemědělské půdy je v ČR 4,2 milionu hektarů, uvedl loni Svaz vlastníků půdy ČR. Z celkového množství vlastní fyzické osoby tři čtvrtiny výměry, na jednu fyzickou osobu připadá zhruba hektar půdy, uvádí svaz. Za zemědělskou půdu se považují orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady a trvalé travní porosty.

Počet pracovníků v zemědělství předloni klesl o 1,2 procenta na 99 000, ačkoli se o rok dříve zdálo, že se počet lidí v sektoru stabilizoval. Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé byly na vině i nižší mzdy, mladší ročníky proto hledají jinou práci. Loňské údaje zatím nejsou k dispozici.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

3.5.2021 06:04
Ale vždyť zastropování nebude podle hektarů farmy, ale podle hektarů beneficienta. Tzn. podle ovládající osoby. Budou-li mít tedy drobní vlastníci sdružení v družstvech větší podíl na příjmech, tito nebudou zastropování. Pokud ale jeden beneficient ovládá třeba 50 tisíc ha, tak tam by zastropování platit mělo.
Odpovědět
VP

Vladimír Pícha

3.5.2021 07:08 Reaguje na Katka Pazderů
Omyl. Zastropování se má týkat celých podniků (nezávisle na tom, zda jde o fyzickou nebo právnickou osobu). Dále se má posuzovat propojenost, což znamená, že několik podniků má společné vlastníky. Zastropování beneficienta se do návrhu dostalo až následně jako další metoda zastropování.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

3.5.2021 13:36 Reaguje na Katka Pazderů
Bohužel se mýlíte.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.5.2021 16:28 Reaguje na Katka Pazderů
to je jen pozemkový fond v odkazu na akciový trh....lidi si koupili podíly jako investici ne, že by na tom chtěli dřít...takže by vaše úvaha byla dobrá, kdyby se jednalo o skutečné pracovníky v zemědělství a ne na schování peněz
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist