Kabelovody ZEKAN od společnosti CWS s. r. o.

Typografie
  • Nejmenší Malé Střední Velké Největší
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Trubkový kabelovod ZEKAN je systém uložení kabelových chrániček v zemi, který slouží k ochraně kabelových vedení proti mechanickému poškození.

Kabelovod zajišťuje propojení jednotlivých kabelových komor nebo vyústění do objektů s možností výměny nebo přidání kabelů. Kabelové chráničky jsou také využívány k zajištění rezervních kabelových tras pro budoucí osazení kabely.
Pro vedení kabelů mezi jednotlivými kabelovými komorami jsou v kabelovodu používány kabelové chráničky, PVC trubky s hrdlem vybaveným pryžovým těsněním. Spoje kabelových chrániček zasunutých v hrdlech s těsněním zajišťují vodotěsnost kabelovodu. Ohybové díly chrániček s těsněním umožňují změny vedení kabelovodu v horizontálním i vertikálním směru. Rozteče trubek jsou vymezeny distančními rozpěrkami, do kterých jsou zaklesnuty.

kabelovod zekan 2021 1
Pro zajištění mechanické odolnosti kabelovodu je nutné dodržet doporučené způsoby hutnění a typy zásypového materiálu. Systém je připraven pro snadnou instalaci kabelových chrániček od Ø 63 mm do Ø 200 mm. Prostorovým oddělením jednotlivých trubek a prosypáním zásypovým materiálem v tělese kabelovodu, je zajištěna ochrana souběžných kabelových vedení. Dojde-li k poruše silového kabelu, je souběžné vedení ve vedlejší chráničce chráněno před účinky působení elektrického oblouku. Pro ochránění souběžných vedení při vedení VN kabelu, je doporučeno provést prosyp kabelovodu křemičitým pískem, který má velkou odolnost vůči vysokým teplotám. Materiál PVC je samozhášivý (třída reakce na oheň B), vylučuje zahoření chrániček a následné šíření ohně. V případě potřeby zajištění velké mechanické odolnosti (např. v úseku pod frekventovanou silniční komunikací s průjezdem těžkých dopravních prostředků) je možné kabelovod zalít betonem.

kabelovod zekan 2021 3
Kabelové komory ZEKAN se používají při výstavbě kabelovodů jako přístupová místa kabelových tras pro instalaci prvků, křížení, odbočení a kontrolu kabelů. Lze do nich instalovat i další prvky inženýrských sítí. V porovnání s betonovými nebo zděnými komorami jsou podstatně lehčí, díly jsou vyrobeny z HDPE. Snadno a rychle je lze nainstalovat a vzhledem ke stavebnicovému systému umožňují aktuální změnu rozměru komory, dle nastalých požadavků projektu nebo stavby. Jejich mechanická zatížitelnost je vysoká, odpovídá parametrům normy ČSN EN 124.
Předlisované otvory pro vyústění chrániček v kabelových komorách jsou ve stejných roztečích jako uložení chrániček v distančních rozpěrkách.
Otvory pro vyústění chrániček z komory se snadno vytvoří vykružovacím vrtákem pro požadovaný Ø chráničky.

kabelovod zekan 2021 4

Poklopy komor:

  • Poklopy z kompozitního materiálu - zatížitelnost B 125 (12,5t)
  • Poklopy litinové - zatížitelnost D 400 (40t)

CWS s. r. o.
Nádražní 4, 584 01 Ledeč nad Sázavou
Tel.: +420 608 300 033
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.cws.cz

Bezplatný odběr časopisu

Chcete odebírat časopis ElektroPrůmysl.cz zdarma? Napište Vaše jméno a e-mail, poté klikněte na tlačítko odebírat.

Časopis vychází 1x měsíčně.

Aktuální číslo časopisu

ElektroPrumysl

ElektroPrůmysl.cz, duben 2024

Číslo je zaměřené na kvalitu elektrické energie, energetiku, elektromobilitu a alternativní zdroje energie.

Zajímavé odkazy

Nový design vypínačů a zásuvek si elektrikáři hned oblíbili! Zaujal je novými matnými barvami, plochým tvarem a také dobrou cenou. Třešničkou na dortu je ovládání mobilem.
Vyhrajte termokamery Hikmicro nebo multimetry Fluke! Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte grafický multimetr Fluke 289 nebo špičkovou termokameru Hikmicro B20. Vstupenku na Amper 2024 obdrží každý.
Schneider Electric | Vezměme to prakticky! EcoStruxure Power Design – NOVINKY | Nejširší nabídka 3f UPS na trhu |Spínací, jistící a ochranné přístroje | VN rozváděče bez plynu SF6 | EcoStruxure for eMobility – nabíjecí stanice | Jak jednoduše vybrat správný 3f zdroj UPS
Inspekční minikamera s bezdrátovým přenosem obrazu První inspekční minikameru na světě, která využívá k přenosu obrazu vestavěný wi-fi hotspot pro pohodlné a bezpečné inspekce i těch nejnepřístupnějších míst.

Najdete nás na Facebooku