5 herců, kteří měli získat Oscara za jiný film

03.05.2021

Je hezké, když vaši práci někdo ocení. Ještě lepší je, když tohle uznání dostanete od těch největších expertů v oboru. Přesně tak se prezentuje Americká filmová akademie, která každoročně udílí Oscary těm nejlepším snímkům, hercům a dalším důležitým lidem spojeným s filmovým světem. Není větší pocty než zisk proslulé zlaté sošky.

Poněkud hořkosladce však působí, když Oscara získáte za film, který se vám zase tolik nepovedl, a rozhodně nepatří k těm nejlepším ve vašem repertoáru. Řada herců dostala zlatou sošku za filmové role, na které moc pyšní nejsou, a naopak ty nejlepší pak zůstaly nedoceněné. Vítejte na Showbiz.cz, kde vám dnes představíme pět herců, kteří měli získat Oscara za jiný snímek.

5. Leonardo DiCaprio – REVENANT Zmrtvýchvstání

Dnešní článek začneme pěkně zostra hercem, ke kterému se váže nejedna oscarová kontroverze. Leonardo DiCaprio (46) je bezesporu talentovaným hercem, který má na svém kontě nespočet světoznámých rolí. Při pohledu na jeho filmografii se střídá jeden Oscarový film za druhým, a proto byste si mohli myslet, že má DiCaprio doma zeď plnou zlatých sošek.

S takovými skvosty jako je Titanic, Letec, Velký Gatsby nebo Prokletý ostrov jich DiCaprio musí mít doma celou řadu, nebo ne? Na nejlepšího herce v hlavní roli byla tahle hollywoodská hvězda nominována hned šestkrát, ale proměnit se DiCapriovi podařilo jen jedinou nominaci.

Ta přišla za solidní herecký výkon ve filmu REVENANT Zmrtvýchvstání. Rozhodně mu nechceme brát vítr z plachet, jelikož v tomhle životopisném filmu hrál opravdu skvěle, ale na druhou stranu má za sebou i mnohem zajímavější role. Na mysl přichází například Co žere Gilberta Grapea nebo třeba další životopisný snímek Vlk z Wall Street.

4. Jack Nicholson – Lepší už to nebude

Na rozdíl od DiCapria se Jack Nicholson (84) může chlubit hned třemi soškami za nejlepšího herce. Ani ve snu by nás nenapadlo rozporovat jeho senzační výkon ve Formanově Přeletu nad kukaččím hnízdem nebo v romantickém dramatu Cena za něžnost. Kde už je ale Oscarové ocenění na pováženou, tak je to v případě komedie Lepší už to nebude z roku 1998.

V žádném případě nejde o špatný film. Naopak, romantická komedie o mrzoutském spisovateli specializujícím se na červenou knihovnu je v mnoha ohledech naprosto skvělá. Ve srovnání s jinými filmy Nicholsonovy kariéry jde však o poměrně nevýrazný snímek. Nejhorší na tom je, že zatímco za Lepší už to nebude zlatou sošku získal, filmy jako Čínská čtvrť, Poslední eskorta nebo Pár správných chlapů zůstaly jen u nominace.

3. Morgan Freeman – Million Dollar Baby

Jen s velkými obtížemi byste hledali někoho, kdo neviděl žádný film s Morganem Freemanem (83). Jeho herecká kariéra se táhne až do sedmdesátých let minulého století, ale v prvním desetiletí toho současného tvořil filmy jako na běžícím pásu. Mezi lety 2000 a 2010 se Freeman objevil v neuvěřitelných třiceti filmech.

O to zvláštnější je fakt, že má na svém kontě jen pět nominací na Oscara, ze kterých se mu podařilo proměnit jedinou. A který film, že mu opatřil proslulou sošku? Možná vás to překvapí, ale nešlo ani o Vykoupení z věznice Shawshank, ani o Řidiče slečny Daisy,a dokonce ani o thriller Sedm. Freeman svého jediného Oscara získal za vedlejší roli bývalého boxera ve sportovním filmu Million Dollar Baby.

2. Whoopi Goldberg – Duch

Když byste teď měli rychle zmínit senzační oscarový film, s největší pravděpodobností to nebude romantický snímek o mladém páru, který rozdělí násilná smrt. Přesto je Duch z roku 1990 snímkem, který neobdržel jeden, ale hned dva Oscary. Jednu sošku získal Bruce Joel Rubin (78) za nejlepší scénář a druhá padla do rukou Whoopi Goldberg (65).

Ta ve filmu nehraje ani jednoho ze zamilovaného páru, ale bizarní podvodné médium, které zničehonic získá skutečné nadpřirozené schopnosti. Díky nim umožní zemřelému bankovnímu úředníkovi komunikovat s jeho přítelkyní ze záhrobí. Whoopi tak ve filmu působí prostředník v lásce, která jde doslova až za hrob.

Ačkoliv jde o dobře zahranou postavu, má newyorská herečka na svém kontě minimálně ještě jeden film, za který by si Oscara zasloužila mnohem víc. Ne, opravdu nemáme na mysli Sestru v akci, ale drama s názvem Purpurová barva vyprávějící životní příběh nevzdělané venkovanky z amerického Jihu. Jde o silný příběh, za který jeho původní autorka obdržela Pulitzerovu cenu, a Whoopi v něm podala skutečně silný výkon hodný Oscara.

1. Al Pacino – Vůně ženy

Dnešní článek uzavřeme podobně, jako jsme ho odstartovali. I poslední hvězda je hercem, u kterého byste čekali celou poličku vyhrazenou pro Oscary, ale ve skutečnosti má jen jedinou sošku. Al Pacino (81) je proslulým hercem, který svou kariéru vybudoval na rolích v gangsterkách a detektivních filmech. Je proto až k nevíře, že svého jediného Oscara získal za roli charismatického slepce, který ztratil chuť do života.

Pacino totiž nezískal nejslavnější filmovou cenu za Kmotra, Donnieho Brasca ani Zjizvenou tvář, ale za romantické drama Vůně ženy. Tahle soška tak není úplně vypovídající o jeho filmové kariéře a spíš působí jako pokus dát Pacinovi oklikou cenu za celoživotní výkon. Vůně ženy rozhodně není špatným filmem, ale je pravda, že v Pacinově filmografii působí trochu nepatřičně.

(tod)

Fandím
13 fanoušků
Nesnáším
0 antifanoušků
Celebrity:
Al Pacino, Leonardo DiCaprio, Whoopi Goldberg, Morgan Freeman

Filmy:
Vůně ženy, Lepší už to nebude, Million Dollar Baby

Kategorie:
Filmy, Filmové novinky,

Tagy:
oscaroví herci, Al Pacino ocenění, oscarové filmy, Leonardo di Caprio filmy, Leonardo Di Caprio Oscar, Jack Nicholson ceny, Whoopi Goldberg filmy
TOPlist