Tlak na Johnsona kvůli bytu roste, továrna Tesly u Berlína se zpozdí

Britský premiér Boris Johnson

Britský premiér Boris Johnson Zdroj: Reuters, E15

Lyžování v Rakousku v době pandemie koronaviru
Lyžování v Rakousku v době pandemie koronaviru
Americká automobilka Tesla staví u Berlína za čtyři miliardy eur továrnu Gigafactory 4 na výrobu elektromobilů a baterií.
Americká automobilka Tesla staví u Berlína za čtyři miliardy eur továrnu Gigafactory 4 na výrobu elektromobilů a baterií.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Tlak na Johnsona roste

V britské konzervativní straně sílí tlak na premiéra Borise Johnsona v souvislosti s kauzou kolem financování renovace jeho bytu. Lídr skotských toryů Douglas Ross uvedl, že by předseda vlády měl rezignovat, pokud porušil pravidla a ukáže se, že úpravy nehradil ze svého, ale šly z kapes sponzorů strany.

„Myslím si, že lidé od těch, kteří jsou v nejvyšším úřadu země, očekávají nejvyšší standardy,“ sdělil novinářům. Johnson opakovaně prohlašuje, že podezření jsou bezpředmětná. Britská volební komise, která dohlíží na finanční toky na politické scéně, ale minulý týden uvedla, že pochyby jsou na místě a transakce je třeba prověřit.

Rakousko čeká stovka žalob kvůli koronaviru

Rakousko se patrně nevyhne sérii žalob kvůli údajně pomalé reakci země na koronavirus na jaře minulého roku. Rakouská skupina na ochranu práv spotřebitelů VSV aktuálně registruje šest tisíc dovolenkářů z Ischglu, kteří měli pozitivní test po návratu z alpských středisek. Tři procenta z nich skončila v nemocnici a více než tři desítky nemoci podlehly.

Kritici tvrdí, že úřady už dávno věděly o šíření nákazy, ale střediska a v nich bary a diskotéky ještě fungovaly. „Zatím jsme vůči Rakousku přednesli deset žalob, dalších sto je v přípravném řízení. Zatím to byly případy z Rakouska a Německa, rozšiřujeme to však i na případy z Nizozemska, Švýcarska a Británie,“ řekl deníku Kleine Zeitung předseda VSV Peter Kolba. Soud ve Vídni se má prvním případem začít zabývat v září.

Z trhů a burz  

Tesla u Berlína nabírá zpoždění

Továrna na elektromobily a baterie společnosti Tesla nedaleko Berlína nebude zprovozněna dříve než na konci ledna příštího roku. S odkazem na nejmenované zdroje blízké výstavbě to uvedl německý magazín Automobilwoche. Produkce měla původně začít v červenci, ale šéf firmy Elon Musk dal údajně týmu ještě šest měsíců navíc.

Společnost už počátkem dubna kritizovala zdlouhavé regulační procedury v Německu, budování továrny zkomplikovaly spory týkající se ochrany životního prostředí. Experti se přitom domnívají, že výrobní místo v Evropě je pro budoucnost firmy velmi důležité. „Věříme, že ze všech novinek má Berlín nejvyšší prioritu,“ řekl Bloombergu Dan Levy z Credit Suisse.

Hotelový řetězec si stěžuje na německou pomoc

Hotelový řetězec Dorint Hotel Group podal ústavní stížnost, je přesvědčen, že Německo v době pandemie koronaviru více pomáhá menším firmám než velkým. Ubytovací zařízení jsou v zemi kvůli lockdownu uzavřena od listopadu a společnost se sídlem v Kolíně nad Rýnem si stěžuje na to, že velcí provozovatelé jsou při poskytování finanční podpory diskriminováni stropem ve výši dvanácti milionů eur na firmu.

Řetězec tvrdí, že po odečtení veškeré přijaté pomoci se její ztráty do konce června vyšplhají na 63 milionů eur. Firma také poukazuje na to, že Němci mohou navštěvovat hotely v jiných zemích, ale ne v Německu, což podle ní vede k nerovnému zacházení s lidmi a společnostmi v zemi

Tweet dne

Premiér Benjamin Netanjahu dnes v kanceláři předsedy vlády zapálil svíčku na památku 45 obětí katastrofy v Har Meronu.

Oficiální účet izraelského premiéra připomněl nedělní den smutku za 45 lidí, kteří ze čtvrtka na pátek zemřeli při tlačenici během shromáždění příslušníků ortodoxní židovské komunity na hoře Meron. Vlajky byly spuštěny na půl žerdi. Úřady vyšetřují, kdo je za jednu z nejtragičtějších civilních katastrof v historii Izraele zodpovědný.

Stane se dnes

  • Zahájení třídenního setkání ministrů zahraničí a rozvojové spolupráce ze skupiny hospodářských mocností G7.
  • Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová promluví s novináři o svobodě médií v EU u příležitosti Světového dne svobody tisku.
  • Petiční výbor odevzdá slovenské prezidentské kanceláři archy s podpisy za vypsání referenda o nových parlamentních volbách.
  • Začíná soud ve sporu mezi americkou technologickou společností Apple a výrobcem videoher Epic Games.