Svět se změnil. Ale jinak, než se očekávalo

Svět se změnil. Ale jinak, než se očekávalo

Tisk

Fialová

Píše se rok 2159. Téměř před sto lety se lidé uložili ke spánku, aby přečkali ekologickou krizi, která na Zemi zavládla. Ti šťastnější pokračovali ve svém životě ve vesmírných stanicích. Ti druzí spali v zařízení jménem Labyrint, který během spánku stimuluje jejich mozkovou aktivitu, takže se nadále vyvíjejí.

Čas nastavený na inkubátorech se však blíží ke konci a lidé se začínají probouzet. Jednou z probuzených je i Asa, dívka s jasně fialovýma očima. Svět je však jiný, než ho znala, a navíc jí kvůli barvě očí hrozí smrt. Viktore, která žije na vesmírní stanici, ze všeho nejvíc touží po návratu na Zemi. Když se naskytne příležitost, nezaváhá. Krátce po přistání však přijde o všechny své společníky, a tak musí neznámému světu čelit sama. Mohou tyto dvě dívky přežít a najít své místo?

Sci-fi pro mladé dospělé z pera české autorky

Sci-fi román pro mladé dospělé Fialová vyšel díky podpoře čtenářů na portálu Pointa.cz. Jeho autorkou je Anna Šuláková, mladá česká autorka, která už má vydaných několik e-knih. Jedna z nich, Vězení, dějově Fialové předchází. Nemusíte znát její děj, abyste si Fialovou užili, ale je lepší si ji pročíst. Budete se líp orientovat v ději a zjistíte, jak celá ta záležitost s Labyrintem vlastně začala.

Boj za lepší svět

Autorka představuje zajímavý postapokalyptický svět, který ozvláštnila trochou fantasy. Na jeho pozadí se pak odehrává boj za lepší a spravedlivější budoucnost pro všechny přeživší. Svět je do detailů promyšlený, stejně jako události, které se v něm odehrávají. Nechybí ani několik klišé, které jsou pro young adult literaturu typické, ale všechny jsou použité v originálním kontextu, takže vůbec nepůsobí otravně. Pokud jde o samotný Labyrint, sehrává tu jen velmi malou roli. Většina příběhu se tak odehrává v reálném světě.


Hlavní hrdinky Viktorie a Asa jsou sympatické, jejich vývoj je uvěřitelný a vzájemný vztah dynamický a zábavný. Kromě nich sehrává výraznější roli také Manuel, který je mostem mezi jednotlivými dějovými linkami příběhu. Je tu také záporák, který je charismatický, přitažlivý – a zákeřný a téměř neporazitelný! Boj s ním je pro dívky rozhodně velkou výzvou! Kniha je napsaná příjemným a čtivým jazykem. Otevřený konec naznačuje, že se dočkáme pokračování. Autorka nechala několik zápletek otevřených, takže má na co navázat.

Kniha Fialová je v žánru young adult nadprůměrem, takže pokud tyto knihy máte rádi, nenechte si ji ujít. Čeká na vás příjemné překvapení.

FIALOVÁ
Autorka: Anna Šuláková
Žánr: román, sci-fi, young adult
Autor obálky: Jiří Dvorský
Vydáno: Pointa, 2021
Počet stran: 320

Hodnocení: 90%

Fialova-zdroj-albatrosmedia.cz

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/68033313/fialova/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spevák zo novomestskej skupiny Genuine Jacks Juraj Ondrejka

GenJ perex„Najlepšie sa nám hra doma. Máme tam svojich skalných poslucháčov, ktorí chodia na naše koncerty úplne od začiatku. Nemôžeme sa sťažovať ani na Bratislavu. Ľudia sú tu tiež úplne super,“ aj to sú slová

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jóga - anatomie

joga a anatomie 200Kniha Jóga – anatomie. Váš ilustrovaný průvodce pozicemi, pohyby a dýchacími technikami autorů Leslieho Kaminoffa a Amy Matthewsové je znamenitým průvodcem všem milovníkům jógy, kt...


Literatura

Příběh pomsty a slávy

reka bohu 200Egyptské město Láhún zdárně rozkvétá pod rukama svého vládce. Je přemýšlivý. Dokáže lidem zajistit obživu a nestrpí zlovolné při. Připravuje svého mladšího syna Huie, aby jednou pokračoval v jeho stopách. Hui se cítí být potěšen a věří, že se o...

Divadlo

Radošínské Naivní divadlo na scéně Bolka Polívky v Brně

Jaaanosiiik-perex)Na Slovensku mají již od roku 1970 jedinečný divadelní fenomén. Je to Naivní divadlo, původně z vesnice Radošiná, odkud pochází jeho principál Stano Štepka. Nejdřív se jezdilo na Naivní divadlo z Bratislavy do Radošiné, protože to,...

Film

Baby driver
babydriverDlouho očekávaný a ojedinělý film Baby driver přichází do kin. S chlapcem Babym ( Ansel Elgrot) můžeme vidět, jak těžké může být nést následky za své špatné rozhodnutí. Film je neotřelý a nápaditý. Mimo jiné je velmi kvalitní a propracovaný. Vš...